Zdrav odnos
s novcem

Ciljevi uspješnih tinejdžera: 25 savjeta za mlade koje tek čeka osamostaljenje!

Ciljevi uspješnih tinejdžera: 25 savjeta za mlade koje tek čeka osamostaljenje!

Kad postanemo odrasli preplavljeni smo informacijama o važnosti postavljanja ciljeva. Pa zašto ne biste prenijeli nešto te mudrosti na tinejdžere u svom životu pomažući im da postave ciljeve od najranije dobi? Ciljevi za tinejdžere su isti kao i ciljevi za odrasle. Oni su ključ uspjeha u financijama, školi, budućnosti, odnosima i osobnom razvoju.

Ako odgajate tinejdžera, uključeni ste u njegov život i sve novitete koji tek slijede. Ne zaboravite da su vama potpuno uobičajene stvari poput plaćanja računa ili korištenja kartice njemu nešto sasvim novo s čime možda još nije susreo i trebat će vašu pomoć.

Samopouzdanje i samopoštovanje

Jedan od načina borbe protiv niskog samopoštovanja i jačanja samopouzdanja je postavljanje i postizanje ciljeva. Kako tinejdžeri počnu ostvarivati ​​ciljeve, počet će uviđati za što su sve sposobni što će rezultirati osjećajem sigurnosti u vlastite sposobnosti.

Većina tinejdžera je u fazi u kojoj žude za neovisnošću, no prije nešto što se osamostale, važno ih je naučiti kako uopće “preuzeti vlasništvo” nad svojim životima i odlukama. Mogu naučiti postići ono što sami odluče postići, a ne ono što im drugi govore da moraju učiniti.

Gdje započeti s postavljanjem ciljeva za tinejdžere?

Najbolje mjesto za početak postavljanja ciljeva za tinejdžere je mozganje! Nakon što imate neke ideje, možete početi postavljati kratkoročne ciljeve i napredovati prema postavljanju onih dugoročnih.

Ciljevi za tinejdžere: Financije

1. Pronađite ljetni posao

Zarada vlastitog novca jedna je od stvari koje najviše osnažuju tinejdžere. Ako ste već imali prilike zaraditi, sjetite se svoj prvog samostalno zarađenog novca – kakav je bio osjećaj primiti ga u ruke i potrošiti? Ako ciljate na ljetni posao, korak ste bliže neovisnosti koju želite.

Prvi posao osim zarade nosi i vrijedne vještine kao što su traženje posla, prijava za posao, sastavljanje životopisa, intervjuiranje pa čak i razvoj potpuno drugačije komunikacije. Osim toga, imati posao u mladosti pomaže u izgradnji snažne radne etike.

2. Odredite budžet

Naučiti planirati financije prije odlaska od kuće jedna je od ključnih životnih vještina. Određivanje budžeta pomoći će vam preuzeti kontrolu nad svojim financijama i shvatiti koliko zarađujete, trošite i što si možete priuštiti. I nikad ne trošite izvan svojih mogućnosti.

Foto: Unsplash

3. Štedite za veliku kupnju

Sjećam se što je meni bilo važno u vrijeme srednjoškolskih dana – određeni komad odjeće i/ili obuće i dobra tehnologija. Možda je baš to trošak kojeg si vaši roditelji trenutno nisu u mogućnosti priuštiti – i to je sasvim u redu. Bez obzira o kojem se artiklu radilo, dugoročni cilj može biti uštedjeti za tu veliku kupnju unaprijed.

Jeste li čuli za SMART ciljeve? SMART ciljevi pomažu osobi ili poduzeću da ona dođu do krajnjeg cilja uz maksimalan uspjeh i brzinu. Svako slovo akronima SMART označava stavku kojoj je potrebno posvetiti najviše vremena: S – simple (jednostavno), M – measurable (mjerljivo), A – achievable (ostvariv), R – realistic (realan), T – time-bound (vremenski određen).

Jedan od ključnih aspekata SMART ciljeva tinejdžerima jest da je cilj vremenski određen. Odabirom datuma na koji želite kupiti predmet (primjerice, ako želite kupiti haljinu za maturalnu večer mjesec dana ranije), imat ćete točan krajnji datum prema kojem se trebate ravnati.

4. Razmislite o dodatnom poslu

Sporedni poslovi nisu samo za odrasle! Neki uobičajeni dodatni poslovi za tinejdžere uključuju šetanje pasa, čuvanje djece ili pisanje bloga, a sve vam to može pomoći da zaradite dodatni novac.

5. Naučite pravilno koristiti kartice

Mnogi odrasli ne znaju kako odgovorno rukovati karticama. Koji je razlog? Nikad nisu naučili. Izvrstan dugoročni cilj za tinejdžere može biti razumijevanje funkcioniranja kreditnih kartica i donošenje odgovornih odluka. Možda zvuči smiješno, ali puno ljudi se svakodnevno zanese i potroši puno više od planiranog jer taj novac nisu fizički držali u rukama.

Naučite razlike između kartica, raspitajte se kod roditelja, prijatelja ili službenika u financijskim ustanovama o svim detaljima koji vas zanimaju.

6. Otvorite štedni račun

Gdje biste trebali staviti dio zarađenog novca? Štedni račun može biti dobar odabir.

Otvorite štedni račun umjesto da držite sav novac na tekućem računu. Naučit ćete kako funkcioniraju kamate i usput postati odgovorniji prema vlastitom novcu.

7. Isprobajte izazov bez trošenja

Trošite previše? Utjecaj društvenih mreža danas je ogroman. Često spustimo mobitel i ne prestajemo razmišljati o raznim artiklima za koje smo uvjereni da nam u tom trenutku najviše trebaju. Priznajem, prije nekoliko dana sam i ja skoro posustala i naručila set predivnog drvenog kuhinjskog pribora koji mi, pogađate, uopće nije potreban.

Ne znate kako smanjiti potrošnju? Jeste li razmišljali o izazovu bez trošenja? Odredite vremenski period (primjerice mjesec dana ili pola godine) u kojima nećete kupiti niti jedan komad odjeće.

8. Otvorite mirovinski račun

Mirovina je za vas u ovom trenutku zbilja daleko, ali to ne znači da ne možete početi štedjeti za nju kao tinejdžer. Razumijevanje mirovinske štednje i otvaranje računa veliki je dugoročni cilj i olakšat će vam život u odrasloj osobi. Puno je jednostavnije kroz godine uplaćivati male iznose.

Ciljevi za tinejdžere: Budućnost

1. Smislite plan nakon završetka srednje škole

Prvi korak u planiranju vašeg odraslog života je odluka što želite raditi nakon završetka srednje škole. Ostanite dosljedni sebi, ako želite – upišite fakultet, ako se želite odmah zaposliti – zaposlite se. Ne dopuštajte da drugi utječu na vašu odluku!

2. Razgovarajte s odraslima o zanimanjima koja vas zanimaju

Biste li jednog dana željeli biti odvjetnik, učitelj, farmaceut, građevinar, slastičar, kuhar…? Što god bilo, vjerojatno postoji netko tko radi upravo ono što mislite da biste vi željeli raditi. Postavite si cilj doći do nekoga u karijeri koja vas zanima.

Razgovor s različitim stručnjacima dat će vam za početak neke informacije o obrazovanju i detaljima posla koje možda niste znali. Ako niste sigurni odakle započeti, raspitajte se kod roditelja, prijatelja ili djelatnika u ustanovama za zapošljavanje kako biste dobili ideju o tome koje vam zanimanje najbolje odgovara.

3. Kreirajte životopis

Ako postoji jedna stvar koja će vam trebati u budućnosti, onda je to životopis. Bez obzira na planove nakon završetka srednje škole, imati spreman životopis ključan je korak.

Postavite cilj pripreme jednog. Ako nemate nikakvog radnog iskustva, svoj životopis možete započeti stvaranjem popisa svojih postignuća. Vaš životopis može se sastojati od bilo čega – volontiranja, pomoćnog rada putem učeničkog servisa, posebnih postignuća na natjecanjima iz stranih jezika i slično. I bez brige, niti jedan poslodavac u tim godinama ne očekuje bogati životopis i ogromno iskustvo!

Iskoristite neki od brojnih besplatnih predložaka na internetu, a ako se želite poigrati dizajnom i pokazati malo kreativnih vještina, isprobajte Canvu.

Foto: Unsplash

4. Odgonetnite koliko bi vas koštao život iz snova

Imate li velike snove? Ako je odgovor potvrdan – bravo! Čak i ako se planovi čine trenutno nedostižnim, nikad nije loše imati velike snove.

Znate li koliko će vas koštati ti snovi? Vjerojatno ne. Umjesto da čekate dok ne dođete do neke točke u budućnosti, izračunajte koliko bi vas danas mogao koštati vaš idealan život. Razmišljajući o ovome sada, moći ćete puno točnije financijski planirati svoju budućnost.

5. Čuvajte kreirani popis ciljeva

Iako ne možete ostvariti sve svoje ciljeve odjednom (jer ipak nema dovoljno vremena u danu), možete voditi popis životnih ciljeva. Održavanje popisa pomoći će vam da ostanete usredotočeni i pomoći u osobnom rastu kako starite.

Naravno, ciljevi će se kroz život mijenjati, ponekad će vam se činiti da niste sigurni što točno želite, ali ideje se vremenom kristaliziraju.

Ciljevi za tinejdžere: Odnosi

1. Družite se sa svojom obitelji

Tinejdžeri ponekad imaju užurbane rasporede – škola, učenje, treninzi, izlasci… Ali to ne znači da s vremena na vrijeme ne možete pronaći vremena za druženje sa svojom obitelji. Zaigrajte društvenu igru ​​i organizirajte tjednu (ili mjesečnu) večer obiteljskih igara! Gledajte filmove i serije. Razgovarajte o onome što vas muči!

Možda uskoro odlazite od kuće i zato iskoristite vrijeme koje vam je preostalo za život s obitelji.

2. Planirajte obiteljsko putovanje

Planira li vaša obitelj obiteljski odmor? Sada ste dovoljno stari da imate pravo glasa u tome.

Neka vam cilj bude planiranje sljedećeg putovanja od početka do kraja. Istražite odredišta i letove, napravite proračun, pronađite mjesta za boravak i rezervirajte aktivnosti. Ne samo da ćete preuzeti veliki zadatak za obitelj, već ćete naučiti i nove vještine.

3. Volontirajte

Rad za zajednicu jedan je od najutjecajnijih načina da pomognete zajednici. Volite životinje? Volontirajte u nekoj od brojnih udruga za zaštitu životinja. Volite djecu? Pridružite se udrugama koje svaku večer u bolnicama i domovima čitaju priče za laku noć.

Rezultat će (osim super osjećaja) biti veće samopouzdanje i pomoć onima koji su manje sretni.

4. Provodite vrijeme s prijateljima iz djetinjstva

Ne dopustite da natrpani raspored utječe na prijateljstva. Možda ste se kroz godine udaljili od nekoga tko vam je bio izuzetno drag. Pokušajte se ponovno povezati.

5. Naučite kako izgleda zdrava veza

Bez obzira imate li partnera/partnericu ili ne, tinejdžerske godine savršeno su vrijeme da naučite kako izgleda zdrava veza. Partner prvenstveno treba biti podrška nakon koje dolazi emocionalna sigurnost. Sigurno ste kroz godine uočili neki par koji po vama ima sve karakteristike kvalitetnog odnosa, možda su to vaši roditelji, bake i djedovi. Pitajte ih za savjet i obratite pažnju na koji način komuniciraju.

6. Pronađite odraslu osobu kojoj se možete otvoriti

Odrasla osoba koja vas razumije jedan je od najvrjednijih resursa koje možete imati kao tinejdžer. Iako to može biti jedan od vaših roditelja, stariji brat ili sestra ili drugi član obitelji, može biti i vama dragi profesor u školi, kolega ili šef. Ne sramite se po potrebni tražiti i pomoć stručnih osoba – i najuspješniji ljudi na svijetu otvoreno govore o tome koliko su im psiholozi pomogli u rastu i napretku.

7. Postani prijatelj koji pruža podršku

I mladi su danas pod velikim stresom – teški ispiti, veliki ciljevi za budućnost, očekivanja okoline, prvi partneri, prvi prekidi…

Znati pružiti podršku i postaviti granice kvaliteta je koja će vam služiti cijeli život. Bodrite prijatelje ako imaju važnu utakmicu. Budite dostupni za razgovor i pomoć čak i ako su u pitanju kasni noćni sati. Naravno, podrška treba biti obostrana – i vaši bi prijatelji trebali biti uz vas kad ih trebate.

Foto: Unsplash

Ciljevi za tinejdžere: Osobni razvoj

1. Čitajte knjige u slobodno vrijeme

Iskoristite priliku da pročitate nešto zabavno, bez naknadnih analiza i ispita. Možda će to biti stripovi, romantične knjige, science fiction ili nešto potpuno drugo. Čitanje literature koja nije vezana uz školu može vam pomoći da otkrijete teme za koje niste ni znali da vas zanimaju.

2. Započnite praksu meditacije

Znate li da je meditacija super način za fokusiranje uma? Meditacija je jedan od najkorisnijih dugoročnih ciljeva. Može vam pomoći da razbistrite um i zaštitite svoj unutarnji mir.

Stvorit ćete dublji osjećaj smirenosti tako što ćete odvojiti samo nekoliko minuta u danu da biste se fokusirali na svjesnost. Započinjanje svakodnevne prakse meditacije izvrstan je cilj za tinejdžere koji pate od tjeskobe ili su često pod stresom. Besplatnih alata na internetu danas ima više nego ikad prije!

3. Naučite skuhati obrok

Većina tinejdžera još uvijek živi kod kuće, ali ako planirate studiranje u drugom gradu (ili inozemstvu) i preseljenje, sad je pravo vrijeme da zasučete rukave. Umjesto da se oslanjate na obroke za van ili unaprijed zapakirane obroke, kuhanje vlastite hrane (čak i ako vam se to ne sviđa), zdravije je i izvrstan način da uštedite novac.

4. Naučite kako dogovoriti termine i pobrinite se za njih

Netko je prije za vas zakazao termin kod stomatologa ili dogovorio šišanje. Uskoro ste baš vi odgovorni za to! Nazovite stomatologa i dogovorite idući termin, zapišite to u svoj kalendar i vježbajte biti odgovorni.

5. Prezentacijske vještine

Sjećam se koliko su nas u srednjoj školi i na fakultetu forsirali na stalno javno izlaganje projekata, ali i treme i straha koji je uslijedio svaki put iako je publika uglavnom bila i više nego poznata. Govor u razredu može biti zastrašujuć. Ali ako škola nije relativno siguran prostor za izgradnju vještina javnog govora, što jest?

Javno izlaganje i govori pomažu da postanete samouvjereni. Ne samo da će vam ova vještina pomoći da se istaknete, već može pomoći i u budućoj karijeri. Sretno!

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn