Zdrav odnos
s novcem

Boro Vujović o stanju na tržištu nekretnina: Dizanje kamatnih stopa odražava se na kupovnu moć građana, ali veća je nepoznanica što će biti s postojećim kreditima

Boro Vujović o stanju na tržištu nekretnina: Dizanje kamatnih stopa odražava se na kupovnu moć građana, ali veća je nepoznanica što će biti s postojećim kreditima

Boro Vujović osnivač je i direktor Operete d.o.o., jedne od vodećih agencija za nekretnine u Hrvatskoj koji je za nas otkrio zašto su cijene nekretnine otišle u nebesa, ali i što možemo očekivati ove godine.

 • ŽIN: Kako ti zarađuješ svoj novac? Kako je krenuo tvoj poslovni put i čime se sve sada baviš?

Boro: Novac zarađujem kroz biznis i investicije. Kao vlasnik i direktor Operete, aktivno sudjelujem u poslovanju i svakodnevnim procesima, trudim se kreirati što više novog posla i akvizirati dobre i kvalitetne suradnike.

Tražim investicijske prilike jer sam naučio da novac koji se zaradi treba investirati i učiniti da novac radi za nas, a ne mi za novac. Još kao student sam radio razne poslove, ali najviše sam prodavao na tržnici pomažući majici, diplomiranoj pravnici, da prehrani obitelj. To su bili moji poslovni početci. Nakon toga sam se počeo baviti direktnom prodajom što je za mene bila izuzetna škola.

Naučio sam prodaju, liderstvo, pregovaranje i shvatio de je edukacija jako važna u poslovnom svijetu. Prodavao sam solarije, kamp prikolice, naočale i pokretao neke biznise koji nisu urodili plodom. Tada je slučajno počeo moj posao s nekretninama, tu sam se pronašao i shvatio da je to moj poziv. Najviše volim educirati ljude i raditi treninge.

 • ŽIN: Kako gledaš na krizu, dizanje kamatnih stopa, inflaciju? Kako će to sve utjecati na cijene nekretnina? 

Boro: Dizanje kamatnih stopa će se u svakom slučaju odraziti na kupovnu moć i kreditnu sposobnost građana što znači manje novih kredita i manji apsolutni iznosi koje će kupci moći platiti. Također znače i manju potražnju na tržištu nekretnina.

Ono što je tu veća nepoznanica je kako će se kretati kamate na postojeće kredite, odnosno koliko imamo u opticaju kredita čija kamata nije fiksirana. Inflacija je ove godine imala maksimalan utjecaj na tržište i rast cijena nekretnina. Zaustavljanjem inflacije zaustavit će se i rast cijena nekretnina.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Boro: Novac mi je na početku bio od životne važnosti obzirom da sam bio primoran raditi još za vrijeme srednje škole. Novac mi je bio ogromna motivacija, poticaj i zbog novca sam bio spreman raditi i teške fizičke poslovne jer je osiguravao džeparac.

Foto: Boro Vujović

Novac je životna energija. Dragocjene stvari o novcu sam naučio na seminaru kod T. Harv Ekera, autora knjige Tajna milijunaševa uma. Kaže da količinu novca koju imamo određuju uvjerenja koja su usađena u nas o novcu kroz djetinjstvo i odrastanje, a vezana su uz informacije koje su nam roditelji i/ili staratelji usadili vezano uz novac: novac ne raste na drvetu, novac je prljav, teško se zarađuje, ovi što imaju sigurno su pošteno zaradili, itd.

Tako da sam radom na uvjerenjima o novcu polako i otvorio dotok u stvarnom životu, naravno uz rad za novac. Prije sam radio za novac, a sad sam došao do toga da novac radi za mene, preko biznisa i nekretnina koje donose novac.

 • ŽIN: Kako ti vodiš svoje financije? Koristiš li neku aplikaciju, excel tablicu ili nešto treće?

Boro: Svoje financije vodim preko aplikacije na mobitelu 1money.

 • ŽIN: Kako sve štediš i u što sve investiraš?

Boro: Investirao sam u nekretnine za najam jer je to najlakše kupiti i najsigurnija investicija. Mali stan u tramvaj zoni je jack pot!

Investirao sam u neke biznise koje još čekam da prorade. Prije osam godina posadili smo plantažu božićnih drvaca pa se nadam da će jednom od toga biti povrata. Borini borovi na borovi.hr.

U Istanbulu sam čuo da se pravom glavom kuće smatra onaj tko ima bar kilogram zlata kao neku sigurnost, tako da je zlato jedan od načina investiranja.

 • ŽIN: Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto treće?

Boro: Novac je sredstvo da se oslobodi vrijeme, a to je najvažniji resurs koji imamo. Tako da mi je to omiljen način da potrošim jer tada imam više slobodnog vremena.

Osim toga obožavam edukacije i nikad mi nije teško potrošiti na kvalitetnu edukacije pogotovo ako je na nekoj atraktivnoj lokaciji. Italija je idealna za dobar shopping, a skijanje u Dolomitima ili proljeće u Dubai-u su dobar način za potrošnju.

 • ŽIN: Doniraš li svoj novac? Ako da, na koji način?

Boro: Doniram kroz razne udruge za bolesne. Doniramo svake godine iznos koji je potreban za troškove energije jedne kuće u dječjem selu u Lekeniku. Redovno doniramo onima koji nam se obrate za pomoć.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravio s novcem?

Boro: Prijatelji su ulagali u dionice 2007. godine, a ja o tome nisam znao ništa. Nisam mogao podnijeti da oni zarade, a ja to propustim. Svu zaradu s tržišta nekretnina uložio sam u dioničko koje je krahiralo, zajedno s mojim novcem. Poučak je bio da ne ulažem u ono što dobro ne poznajem, te da mi motivi ne smiju biti pogrešni.

 • ŽIN: Što bi volio da ti je netko rekao dok si bio mlađi?

Boro: Treba probati i potencijalno doživjeti neuspjeh. To je uvijek bolje nego uopće ne probati. Toga se danas držim u svakom pogledu.

 • ŽIN: Što si naučio o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Boro: Mislim da se dio odnosa prema novcu prenosi genetski, a dio odgojem. Obzirom na njihova uvjerenja o novcu, trebao sam puno napora i truda da ga promijenim. Naučio sam na njihovim greškama jer su ulagali u nekretnine emocijama, a ne logikom i krivo su ulagali.

 • ŽIN: Što i kako učiš svoju djecu o novcu?

Boro: Motiviram ih da uštede novac i potroše na nešto što će ih duže uveseljavati, umjesto da sve potroše čim dobiju na slatkiše i sitne igračke.

 • ŽIN: Što bi savjetovao mlađoj verziji sebe?

Boro: Da se educiram o financijama, pročitam što više knjiga o tome, da ulažem samo u ono što dobro poznajem. Također, da što prije naučim pregovarati, prodavati, komunicirati. Da se ne sramim pitati i pokušati.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Boro: Često me pitaju u što je najbolje investirati? Moja odgovor na to je u edukaciju, to je ono što nam nitko ne može oduzeti, uvijek je s nama i najveći je aset.

Foto: privatna arhiva Bore Vujovića

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn