Zdrav odnos
s novcem

Bojan Bernik i Andreja Vranješ o preuzimanju agencije Morgan Grey: Sudeći po rezultatima prvog kvartala, mogu reći da mi je žao što joj nisam ponudio tu poziciju ranije

Bojan Bernik i Andreja Vranješ o preuzimanju agencije Morgan Grey: Sudeći po rezultatima prvog kvartala, mogu reći da mi je žao što joj nisam ponudio tu poziciju ranije

Bojan Bernik i Andreja Vranješ direktori su poznate kompanije Morgan Grey. U LinkedIn objavi, vlasnik i osnivač tvrtke Bojan objavio je kako je Andreja preuzela vođenje agencije i već u prvom kvartalu zajedno s timom ostvarila izuzetne rezultate.

Foto: Morgan Grey & Morgan Code

 

 • Bojan, tvoj status na LinkedInu me potaknuo da te ponovo intervjuiramo no sada na drugu temu. Imaš više firmi, imaš dobar nos za poslovne prilike, no i za ljude. Odmah koristim priliku i da ponovim da si nas ti prvi podržao u Žene i novac ideji i prepoznao da će uroditi plodom što i jest. U statusu si objavio da je kolegica Andreja imenovana direktoricom, a naglasio si i da ti je, sudeći po njenim rezultatima, žao da žao da to nisi i ranije napravio.

Bojan: Kolegica Andreja je u firmi 9 godina, a tokom zadnjih par godina preuzimala je sve veće i veće odgovornosti i ovlasti, jer je dokazala da ima sve predispozicije za poziciju direktorice, koju obnaša od početka ove godine. Proces je trajao ovoliko dugo jer sam želio da joj dolazak na tu poziciju ne bude preveliki stres, koji će negativno utjecati na nju i njezinu obitelj. Već sada mogu reći da se odlično snašla u novoj ulozi i vjerujem da će agencija Morgan Grey rasti u sljedećih par godina pod njezinim vodstvom.

 • Mali poduzetnici često su skloni mikromenadžiranju i ne puštanju kontrole jer ne znaju i ne žele. Kako ti to radiš? Čime se sve sad baviš?

Bojan: Delegiranje je vjerojatno najteža stvar koju čovjek treba naučiti u nekom trenutku poslovnog razvoja, koja posebno teško pada nama koji smo perfekcionisti u svom poslu. To je ujedno i ključna poslovna vještina bez koje nema rasta pojedinca, kao ni tvrtke. Prepustiti nekom drugom da radi nešto što ti u tom trenutku “znaš najbolje“. Vjerujem da se mnogima diže kosa na glavi od same pomisli na to.

Godinama sam radio na mindsetu da je ok što nije sve 100 posto onako kako bih ja napravio i dalje je dovoljno dobro po mojim visokim kriterijima (a u usporedbi s drugima i dalje odlično). A onda kroz vrijeme dođe povjerenje da mogu delegirati još više stvari, malo po malo, godina za godinom. I ako imaš sreće dođeš do toga da osoba kojoj si delegirao mnogo toga radi bolje od tebe, jer se cijelo vrijeme razvijala, učila i postajala sve bolja u tome što radi.

Nije lako naći pouzdanu osobu kojoj možeš vjerovati, a da ima takvu motivaciju i kapacitet.

 • Koje si poslove ostavio sebi?

Bojan: Stvari koje ja radim u svim firmama su financije, ali ne u operativnom smislu jer imamo osobu koja na razini grupe izdaje i plaća račune i obavlja cjelokupnu administraciju. Moj dio je nadzor financija i optimizacija prihoda i troškova. Uz to radim i prodaju za cijelu grupaciju. Većinu vremena se bavim razvojem novih firmi i projekata, to mi je strast. Trenutno mi je u fokusu development tvrtka Morgan Code koju razvijam skupa s partnerom Darkom Pavićem, gdje smo u tri godine poslovanja došli do 17 zaposlenih i klijenata iz cijelog svijeta.

 • Imaš i muške i ženske suradnike na vodećim pozicijama. Radiš li razliku?

Bojan: Nema nikakve razlike između muških i ženskih suradnika koje su vezane za spol, svatko ima svoje osobne karakteristike i sposobnosti kao pojedinac. Najveći izazov ženama može biti usklađivanje obiteljskih obaveza i posla, ukoliko nemaju muževe koji su modernih svjetonazora i ravnopravno brinu od djeci.

 • Što bi savjetovao ostalim kolegama poduzetnicima – kako da se maknu i sebi i svojim firmama s puta rasta? Kako da pronađu prave ljude i prepuste im vodstvo?

Bojan: Pronaći prave ljude kojima možeš vjerovati je velika lutrija i ne postoji neki poseban recept za to. Glavna stvar koju tražim kod osoba na toj razini odgovornosti su da dijelimo iste temeljne životne vrijednosti, poštenje i poštovanje, odgovornost prema poslu koji radimo, želju za stvaranjem i motivaciju da postanemo najbolja verzija sebe.

Ono što svi trebaju znati je da je povjerenje proces koji se gradi, nema ništa preko noći i treba biti strpljiv.

Mnogi često odustanu jer su se razočarali u ljude i nisu spremni ponovo riskirati. I ja sam prošao svakakva iskustva s ljudima tokom zadnjih 16 godina koliko imam firmu, ali nikada nisam odustao od traženja osoba kojima mogu vjerovati. Svaki trud se uvijek na kraju isplati.

 • Andreja – iz tvog ugla, koji su izazovi i kako se nosiš s njima?

Andreja: Jedan od ključnih izazova s kojim sam se suočavala i još uvijek se ponekad suočavam je tranzicija iz uloge člana tima u ulogu rukovoditelja. Za nekoga tko je izrastao iz tima i ima jako razvijen timski duh, uvijek je izazovno prebaciti način razmišljanja sa kolegijalnog na vođenje i na širu sliku. Razmišljati kao rukovoditelj znači postavljanje dugoročne vizije i strateških ciljeva, sagledavanje šire slike tijekom planiranja; a ne samo fokusiranje na trenutačne zadatke i projekte. To zahtijeva promišljanje o razvoju tima, delegiranju odgovornosti, i poticanju inovacija.

Za to su potrebni i kompetentni zaposlenici, koji mogu preuzeti odgovornost i donositi odluke i koji njeguju osjećaj osobne odgovornosti.

Drugi izazov je balansiranje profesionalnih obaveza s obiteljskim životom. Kao žena na vodećoj poziciji, koja je u braku i ima malo dijete, pronalazak ravnoteže između posla i obitelji zahtijeva kontinuirano prilagođavanje i podršku. Srećom, moj tim za podršku je fenomenalan, uključuje mog muža, moje roditelje i prijatelje. Treba znati i biti zahvalan na svemu tome, kad tu i tamo uspiješ da ne trpi ni jedan aspekt života.

 • Što bi ti savjetovala zaposlenicima koji žele napredovati do vodećih pozicija?

Andreja:

 • Ne bojte se rada – dajte sve od sebe i komunicirajte – bez obzira na trenutnu ulogu, bitno je dati sve od sebe, učiti, razvijati se, ali i komunicirati ono što vam je ok, što vam nije ok. S nekim ćete biti fit, s nekim nećete, i to je ok. Na poslu s kolegama provodimo puno vremena, važno je da se slažete s ljudima s kojima radite.
 • Budite pametni – budite dobri s kolegama, ali ostanite neutralni; ne iznosite kolegama javno ono što ne biste smjeli iznositi ili što vam je rečeno u povjerenju. Izgubit ćete kredibilitet.
 • Budite proaktivni – svi mi volimo onog nekog tko dolazi s dobrim idejama. Ako vidite problem, predložite rješenje. Ako postoji prilika za poboljšanje procesa ili rezultata, pokrenite promjenu ili je bar predložite.
 • Nastavite se usavršavati – tehnologija i trendovi se mijenjaju, budite u toku. Također, tražite povratne informacije o vašem radu i koristite ih za osobni razvoj. Sve je lekcija.
 • Razvijajte emocionalnu inteligenciju – nevjerojatno je koliko će vam pomoći razumijevanje i upravljanje vlastitim emocijama, ali i razumijevanje tuđih emocija i reakcija.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn