Zdrav odnos
s novcem

Bliži se kraj godine, a na žiro računu imate višak likvidnih sredstava. Što učiniti?

Bliži se kraj godine, a na žiro računu imate višak likvidnih sredstava. Što učiniti?

Kalendarska poslovna godina nam je doslovno svima proletjela. Na žiro računu smo akumulirali određena novčana sredstva koja od Nove godine postaju naša oporeziva dobit. Sjednimo i razmislimo na trenutak jesmo li iskoristili i isplatili sve neoporezive iznose primitaka za ovu godinu (a i razliku prema novom Zakonu od 01.10.2022.).

Ako smo to učinili, a sredstava koja nam dugoročno nisu u planu za investiciju i dalje možemo ozbiljno razmisliti o opcijama ulaganja sa žiro računa tvrtke.

Police životnog osiguranja

Uplate u police životnog osiguranja za sebe i djelatnike porezno su priznati trošak. Posebno su interesantne za godišnje plaćanje sada u prosincu kada znamo kojim sredstvima raspolažemo, a idemo s pretpostavkom da će i iduće godine biti slična situacija.

Odredimo iznos godišnje premije i krećemo u ulaganje koje može imati godišnje prinose i preko deset posto godišnje, ako dobro odaberemo proizvod. Policom životnog osiguranja uz sve ovo štitimo, ne samo sebe, već i svoj biznis i članove svoje obitelji. Štitimo ih samo ako smo ugovorili policu na ugovorene svote koje će moći zatvoriti naše obveze i obveze našeg biznisa i ostaviti našoj djeci čiste financije.

 

Osiguranja od nezgode

Isto tako osiguranja od nezgode su porezno priznati trošak. Svjesni ste rizika, ali ne želite proizvod sa štednom komponentom. Postoji proizvod za vas – policu nezgode koja isto može biti spas za obitelj i biznis u iznenadnim i nepredvidivim situacijama.

Napravili ste policu osiguranja života i nezgodu, ali sredstava još ima. Što učiniti?

Ukoliko još niste ugovorili dobrovoljnu mirovinsku štednju savjetujem da to učinite što prije. Neoporeziva godišnja uplata za tvrtke je 6000,00 kuna, a državna poticajna sredstva još uvijek su petnaest posto godišnje.

Kako sredstva uložiti u neke proizvode na kraći rok – godinu ili dvije?

Ako na računu imate sredstva koja samo želite negdje ukamatiti na godinu ili dvije i tu ima i načina i mogućnosti. Možete kupiti zlato, udjele u investicijskim fondovima i sl. ali za ove stvari ipak trebate savjetnika koji će odabrati proizvode koji po Vašem štedno ulagačkom profilu odgovaraju upravo Vama.

Svaka osoba ima svoj štedno ulagački profil i nije svatko sklon riziku na isti način. Netko može bez povećanog stresa prihvatiti pad vrijednosti svoje imovine i do petnaest posto a drugi klijent je u alarmantnoj situaciji ako je njegov portfelj u minusu tri posto.

Mislite li sada da imate višak? Krenite u akciju, posložite svoje financije na najbolji mogući način i učinite stvari kojima će Vaš novac akumulirati dobit, a ne samo sanjariti o novcu.

Jeste li prekontrolirali u koji drugi obvezni mirovinski stup ulažete i sve svoje police imovine, poslovanja?

Kuća se gradi na čvrstim temeljima, a to mora biti moto i za gradnju našeg investicijskog štednog portfelja. Najprije moramo iskontrolirati sve ono što smo kupili kao dobre investicijske proizvode u tom trenutku. Međutim, i mi smo se promijenili i financijski se obrazujemo svaki dan a promijenili su se i proizvodi na tržištu. Mirovinska štednja je ulaganje za doba kada budemo financijski najranjiviji.

Stoga ne zavaravajte se jer Vaša financijska situacija ne ovisi samo o Vašoj potrošnji, već i o tome jeste li preuzeli kontrolu nad financijama. Naučite kontrolirati novac i neka Vaš novac radi za Vas.

Podsjetnik na neoporezive nagrade, naknade i ostale odbitke

 • prigodne nagrade (božićnica, naknada za godišnji odmor i sl.),
 • otpremnine,
 • dar djetetu do 15 godina starosti,
 • novčane nagradne za radne rezultate,
 • novčane naknade za podmirivanje troškova prehrane,
 • premije dodatnog i dopunskog osiguranja,
 • darovanja u novcu za zdravstvene potrebe,
 • sistematski kontrolni liječnički pregledi,
 • potpore zbog katastrofa, bolovanja, invaliditeta ili smrti,
 • naknade za prijevoz putovanje, smještaj i obrazovanje,
 • jubilarne nagrade,
 • naknade, nagrade i potpore na račun djece

 

Powered by: GRAWE Hrvatska

Foto: GRAWE Hrvatska

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn