Zdrav odnos
s novcem

Biljana Cerin: Novac je za mene vrijeme. Lakše mi ga je zaraditi nego uštedjeti

Biljana Cerin

Biljana Cerin: Novac je za mene vrijeme. Lakše mi ga je zaraditi nego uštedjeti

Razgovarali smo s Biljanom Cerin, vlasnicom Ostendo Consulting, firme za informacijsku sigurnost. Nedavno se našla i na popisu top 50 najutjecajnijih žena prema britanskom SC Magazinu.

  • ŽIN: Što je za tebe novac, što ti novac predstavlja?

Biljana: Vrijeme. Najbolje utrošenim novcem smatram onim utrošenim na vrijedna iskustva i doživljaje, na ljude koje volim i s kojima želim provoditi vrijeme te novcem uloženim u vlastiti razvoj i razvoj onih do kojih mi je stalo, prvenstveno svoje djece, naravno.

Novac mi pomaže da uštedim vrijeme na aktivnostima koje ne volim – kako bih imala više vremena za aktivnosti koje volim i ljude kojima se želim posvetiti.

  • ŽIN: Kako bi opisala svoj odnos s novcem? Mijenja li se on tijekom godina?

Biljana: Uvijek mi je stav bio bolje zaraditi, nego štedjeti.

Smatram da ga je i teže štedjeti, nego zaraditi.

S godinama samo jasnije vidim za što mi zapravo treba, a i imam nekako općenito ležerniji odnos prema njemu – nikad nemam potrebu čuvati novac, uvijek on nekako dođe, ode… Ovisi o učinkovitosti poteza koje poduzimam u vezi s njim, procjene rizika. S godinama te su procjene ispravnije i potezi učinkovitiji. Ipak, trudim se dio novca imati u štednji, ali ne u obliku zabetonirane štednje.

Ne podržavam kupnju dodatnih nekretnina i dugotrajno držanje novca na štednim računima, ima mnogo pametnijih načina za ulaganje i štednju.

Ulaganje u znanje, iskustva, nove projekte, ljude, tvrtke… Sve su to rizičniji postupci, ali potencijalno donose znatno veću dobit od jednostavnog čuvanja novca na računu ili u betonu.

  • ŽIN: Na što najviše trošiš? U što ulažeš? Kako štediš? 

Biljana: Na uštedu vremena, na putovanja, na obiteljske odmore – to su definitivno najveći pojedinačni troškovi. Nisam ljubitelj stvari, izuzev onih stvari koje će meni i mojoj obitelji omogućiti da steknemo zanimljiva zajednička iskustva. Štedim onoliko koliko je nužno za nekakav oslonac u slučaju da zatreba, a ostalo ulažem u dionice.

Što se tiče praktične, svakodnevne štednje – ne kupujem ono što mi ne treba, u kupnju idem ciljano, nastojim odabrati ispravan omjer cijene i kvalitete. Ne bacam novac – primjer čistog bacanja novca su za mene cigarete – oduvijek mi je asocijacija na cigaretu bila zamotana novčanica, spaljena i ispuhana kroz dim u zrak, a zatim i nepotrebni liječnički troškovi koji obično idu s navikom pušenja.

  • ŽIN: Savjet mlađoj sebi?

Biljana: Bilo je par pogrešaka što se tiče upravljanja novcem u mojim mlađim danima – što iz namjere da pomognem drugima, što iz nerazumijevanja svih aspekata pojedinih investicija – savjet bi bio, prvo dobro prouči sve rizike kojima se izlažeš takvim postupkom, na način da ih zaista razumiješ, a onda odluči hoćeš li postupiti kako te traže. Konkretno, radilo se o jednom jamstvu za kredit i jednom pogrešnom ulaganju, no to je oboje bilo zbog vlastite naivnosti i neiskustva. Neke stvari naučite samo kroz godine.

  • ŽIN: Kako ti je kao ženi u pretežno muškoj IT industriji?

Biljana Super. Uvijek me pitaju to pitanje, sljedeći tjedan sudjeljujem na panelu na tu temu u Bruxellesu. Moja iskustva su uvijek bila pozitivna, od početka studiranja do danas. IT industrija je industrija temeljena na znanju, a znanje nema spol. Jasno mi je da postoje problemi s kojima se žene u toj industriji suočavaju, međutim, vlastitog iskustva s takvim problemima nemam.

Uočila sam da žene u IT-u ponekad imaju manjak samopouzdanja i nastoje izbjeći javne nastupe. To je nešto što pokušavam ispraviti kroz aktivnosti kojima se bavim – pomažem im da ulažu u sebe i svoje znanje, samim time jačaju samopouzdanje, te da iskoriste prilike da pokažu svijetu što znaju i mogu.

  • ŽIN: Kako upravljaš s novcem budući imaš vlastiti biznis?

Biljana: Nastojim novac od firme smatrati potpuno odvojenim od vlastitog novca. Biznis ne može uspjeti ako kontinuirano ne ulažete u njegov razvoj, u nove poslovne prilike, nove ideje i inicijative, ljude, partnere.

Imali smo dosad nekoliko neuspješnih, ali isto tako i velik broj uspješnih, inicijativa i investicija. Jednom mi je jedna prijateljica rekla da je ono što čini razliku između naše tvrtke i ostalih to što se mi ne bojimo probiti led u ponudi određenih novih rješenja i usluga – ne bismo bili u stanju stalno probijati led da nismo toliko toga dosad naučili, što na uspješnim, što na neuspješnim potezima, koje ne bismo nikad imali priliku poduzeti da nismo riskirali i ulagali u razvoj poslovanja.

  • ŽIN: Što si sinove naučila/učiš o novcu?

Biljana: Povremeno im zadam zadatke iz stvarnog života – stavim ih u realnu situaciju, opišem parametre i zatražim da mi daju svoje viđenje opisane situacije.

Nedavno su dobili zadatak da opišu svojih prvih nekoliko godina nakon završetka fakulteta: koliku bi mogli imati plaću, gdje će živjeti, kako će snositi troškove, koliko će im za to trebati novaca, koliko i do kad trebaju zaraditi ili uštedjeti kako bi si mogli priuštiti sve što žele imati.

Želim da imaju potpuno jasnu sliku o tome što to znači živjeti od plaće, koje preduvjete trebaju ispuniti kako bi imali dobru plaću, koje su im alternative na raspolaganju ukoliko zaključe da ne žele raditi za plaću, i što već sad moraju poduzeti kako bi to ostvarili.

Jednostavno, tjeram ih da razmišljaju o stvarnom životu stavljajući ih u stvarne situacije. Ne dopuštam da misle da će se netko ili nešto samo od sebe pobrinuti za njih, ili da će im sve na neki neobjašnjiv način pasti s neba u rukeželim da prepoznaju važnost vlastite inicijative, akcije, poduzimanja, upoznavanja novih ljudi, stjecanja novih znanja i iskustava, a ne da se prepuste čekanju, brizi, ili drugima.

  • ŽIN: Misliš li da vitalnost ima utjecaja na zaradu (ovo je jer stalno vježbaš)? 🙂

Biljana: Itekako. Vježbam tri puta tjedno i nastojim bar jedan dan u vikendu provesti aktivno. Što više vježbam, imam više energije, a samim tim i više volje i vremena za posvetiti se kako aktivnostima i ljudima koje volim, tako i aktivnostima koje donose zaradu.

Kontakt: Biljana Cerin, vlasnica Ostendo Consulting, članica (ISC)2 (International Information Systems Security Certification Consortium); biljana.cerin@ostendogroup.com

Foto: privatna arhiva Biljane Cerin

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn