Zdrav odnos
s novcem

Bez srama: Koliko me košta sve što mogu sam/a?

Bez srama: Koliko me košta sve što mogu sam/a?

Ovo je moja priča i priča moje Misije Moguće, ali vjerujem da znaš osjećaj “lakše mi je da to napravim sam/a nego da platim, čekam, razočaram se i na kraju opet – napravim sam/a”.

Ima li tome lijeka?

Stavila bih ruku u vatru da znaš o čemu pričam, ako si kao većina nas koji tražimo rješenja umjesto da brinemo o problemima. Neću ni započinjati priču o vremenu kada sam zasukala rukave i počela sama snimati intervjue, pisati sadržaje, nuditi besplatne edukacije – jer mi je bilo lakše nego tražiti, motivirati i mentorirati mlade. Posebno jer u početku nisam imala novaca da ih platim.

Problem je u tome što sam se odlučila za poduzetnički put jer prepoznajem sjajne ideje i imam upornost da ih ostvarim. Ovdje dolazi veliko ALI. Ako je sve što radim stvaranje ideja i trčanje za njima do samog kraja, pogodi što – to nije recept za uspješno poslovanje, dragi moji.

Godine školovanja i mjeseci plaćenih i besplatnih edukacija naučili su me da svaka faza u poslu zahtijeva nešto drugačije od nas. Moj problem je bio u tome što nisam znala u kojoj fazi se nalazim, tako da poslu nisam pružala ono što je potrebno.

Besplatna procjena: Koju ulogu igraš u svome poslu?

Ipak je jednostavno. Ako radiš poslove koji vrijede manje (recimo 20 eura po satu) nego što vrijedi tvoje vrijeme (možda 100 eura po satu?) – za sebe biraš pogrešnu ulogu. Razlika (100-20=80!) se zove oportunitetni trošak i vrlo je realan (u ovom primjeru 80 eura, ali slobodno izračunaj sam/a)!

U vezi s tim… Oduševio me test za koji će ti trebati samo 64 sekunde da provjeriš za sebe (ako želiš). Ekspert od kojeg učim kako postati Digital CEO je kreirao korisnu procjenu koji govori gdje se nalaziš i koju ulogu trebaš preuzeti u svom poslu. Ako hoćeš probati, odgovori na nekoliko pitanja ovdje. Jesam li spomenula da je potpuno besplatan? (Jer ga besplatno ne bih ni preporučivala da nije!)

PS: Ne dešava mi se često da nečije ideje tako iskreno preporučujem. Imam osjećaj da će ti ove 64 sekunde biti najbolje utrošeno vrijeme ovog tjedna. Možda čak i ovog mjeseca! Riješi kviz pa mi se javi da prokomentiramo rezultate, na našem jeziku i u našim uvjetima!

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn