Zdrav odnos
s novcem

Asja Dupanović: Što se više financijski opismenjavam, uviđam da cijela jedna mudrost stoji iza pametnog rukovanja novcem

Asja Dupanović: Što se više financijski opismenjavam, uviđam da cijela jedna mudrost stoji iza pametnog rukovanja novcem

Iako je po profesiji psihologinja, Asja Dupanović većinu života provela je njegujući kreativne ideje u oglašivačkoj industriji uz oca Ekrema, Media Marketing, Dragana Sakana i New Moment New Ideas Company.

2006. godine ostavila je svoj kreativni posao u komunikacijama i preselila se prvo u Kazahstanu, a zatim u Indiju, gdje je jedinstven odnos prema životu bio presudan za sve što dolazi kasnije u životu. 10 godina posvetila je izučavanju prirodnih i neinvazivnih tehnika liječenja koje su i danas njena najveća strast.

Jedna je od osnivačica Woman.Comm Cluba Bosne i Hercegovine, članica Savjeta No Limit Sarajevo Advertising Festivala i autorica na portalu Media Marketing, a naslijedila je i obiteljski biznis s tradicijom dužom od 40 godina u Sarajevu.

Foto: Asja Dupanović

  • Kako je išao tvoj poslovni put, čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Asja: Sve svoje džeparce u mladosti zaradila sam u maminom kozmetičkom salonu. Prvi ozbiljan, super odgovoran, plaćen i meni i danas omiljen posao bio je za Sarajevo Film Festival. Nekoliko godina rasla sam uz taj fenomenalan događaj, sjajne ljude koje sam upoznavala i iskustva koja sam stjecala. Knjigu bih o tih par godina mogla napisati, ali reći ću samo da i danas skoro svaki dan koristim nešto od znanja i vještina stečenih upravo u tom periodu.

Nakon studija psihologije priklonila sam se advertising industriji u kojoj sam odrasla uz dva neviđena kreativca – oca Ekrema Dupanovića i njegovog velikog prijatelja Dragana Sakana. Godinama su se trudili da se zaljubim u ono što rade i uspjeli. Zaljubila sam se do ušiju i zajedno s njima neko vrijeme razvijala kreativne ideje. U Sarajevu smo, kad sam imala 23 godine, otvorili New Moment New Ideas Company Sarajevo čija sam naredne tri godine bila managing i kreativna direktorica. A onda se neočekivano desila ljubav mog života, preseljenje najprije u Kazakhstan, a zatim u Indiju, rođenje kćerke Tare i navodno neizlječiva bolest.

Uz i dalje povremene izlete u komunikacijsku industriju, posljednjih 15 godina u biti sam posvećena izučavanju i primjeni prirodnih i neinvazivnih tehnika liječenja koje su mi samoj pomogle na putu iscjeljenja, posebno drevnih znanja refleksologije koju su poznavale i koristile sve civilizacije na našoj planeti.

Nedavno sam preuzela obiteljski biznis, sarajevski kultni kozmetički salon “Vedrana“ koji je moja mama otvorila 1981. godine, a najviše na svijetu volim držati dvosatne radionice refleksologije. One me ispunjavaju čak i više od rada 1:1 sa klijentima. Već godinama pronalazim grupe ljudi kojima su ta znanja najpotrebnija, sama im se javim i zamolim da dođem u posjetu i naučim ih kako da ta drevna, a super jednostavna znanja, koriste i sami.

Bila sam u udruženjima za žene koje boluju od raka dojke, u školama za djecu oštećenog sluha, poklanjala radionice sarajevskim centrima za zdravo starenje, bezbroj puta svoja znanja sugrađanima prenosila kroz lokalne medije. Jednostavno poletim od sreće kada na moje oči neko doživi taj aha moment kakav sam ja doživjela 2009.

  • Kako se nosiš s izazovom preuzimanja obiteljske tvrtke stare 42 godine? 

Asja: Ušla sam u cijelu priču sa stavom “pustite me da raširim krila, znam sve što treba raditi“, a onda me potpuno preplavio sasvim nepoznat osjećaj veličine odgovornosti, za moju obitelj, ali i obitelji zaposlenih. Par tjedana sam se osjećala kao da se utapam, a onda sam angažirala cijelu svoju mrežu podrške, između ostalog se uključila i u Žene i novac VIP klub.

Od toga da tonem došla sam do nekog neobičnog osjećaja uzbuđenja zbog svega što ću tek naučiti. Imam velike talente i vještine, a sad mi se kao poduzetnici otvorio cijeli jedan novi svijet znanja. Po prirodi ne osjećam da sam rođena poduzetnica, ali u nekom dijelu ove priče sigurno mogu biti dobra.

  • Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Asja: Moj odnos prema novcu je pozitivan. Nisam odrasla s nekim strašnim ograničavajućim uvjerenjima. U životu je bilo perioda kad je novca bilo, ali i kad ga nije bilo. Znam se ponašati i biti sretna i s novcem i bez njega u džepu. Odnos mi je dosta lagan i bezbrižan.

Novac nekako uvijek dolazi. Nikad me nije hvatao strah, ali u ovom trenutku moram priznati da nije nimalo ugodno razmišljati o tome što će biti jednog dana, u starosti. Nedavno mi se stvorila velika potreba da se pobrinem za budućnost. Sigurna sam da se novac uštedjeti može, ali mi je potrebna pomoć s tim kako.

  • Koje si pogreške napravila dosada s novcem?

Asja: I ako jesam, nisam tih pogrešaka baš svjesna. Kako se kroz Žene i novac VIP klub financijski opismenjavam, uviđam da cijela jedna mudrost stoji iza pametnog rukovanja novcem. U ovom bih trenutku mogla sebi spočitati da sam se puno ranije trebala raspitivati i učiti o načinima štednje. O štednji razmišljam već sigurno 15 godina, nikako ne znam kako da je provodim, a nisam tražila stručnu pomoć. Kao i za sve drugo, i tu postoji stručna pomoć. Točka.

  • Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Asja: Nikada i ništa nemoj pretpostavljati!

  • Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Asja: Novac je sredstvo koje nam omogućava da živimo život kakav želimo, po standardu kakav nam paše. Zarađujemo ga napornim, discipliniranim radom i velikim trudom radeći ono što najbolje znamo i najviše volimo.

  • Što bi savjetovala mlađoj verziji sebe i našim čitateljima?

Asja: Be YOU. Na svijetu postojiš samo jedna ti. Sasvim jedinstvena. Sve što radiš, baš na način na koji to radiš, jedinstven je samo za tebe. Ti si svoja niša. Nitko te ne može kopirati i nitko ne može stvari raditi onako kako ih radiš ti. Opusti se. Uživaj. Self care je zakon.

Za više informacija: YouTube Asje Dupanović

Foto: Asja Dupanović, autor: Jasmin Fazlagić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn