Zdrav odnos
s novcem

Arhetipovi žena: Saznaj koja si boginja na temelju vlastitog odnosa prema novcu

Arhetipovi žena: Saznaj koja si boginja na temelju vlastitog odnosa prema novcu

Kako su žene bogom dane ovom svijetu, tako su i ženama dane „boginje“ u njenoj svijesti. Bili darovi ili težine, arhetipovi nam mogu pojasniti nevidljive dijelove nas samih. Pa tako i naš odnos prema novcu. Nedavno smo s užitkom čitale poruke knjige Ne radi se o novcu, radi se o nama, autorice Kristine Ercegović. Dojmilo nas se tih pet ključnih poruka te ćemo ih ovom prilikom vezati uz priču o arhetipovima temeljenoj na knjizi jungovske psihoanalitičarke Jean Shinoda Bolen Boginje u svakoj ženi.

Pitanje novca nikad nije samo pitanje novca

Uz ovo bismo vezale duhovnu prisutnost Hestije, ali i onostranu izgubljenost Perzefone. Hestija ima sposobnost usmjerene pozornosti na ono što joj je važno, netaknutost od izvanjskog. Taj njen unutarnji fokus omogućava joj da trošenje novca usmjeri npr. na duhovna učenja i znanja. Isto tako je sposobna voditeljica svog kućnog „ognjišta“ s uredno plaćenim svim režijama, precizno odmjerenom raspodjelom novca prema svemu što joj daje unutarnji sklad i mir.

S druge strane Perzefona, kraljica podzemnog svijeta, može nas sigurno i bez traume provesti kroz tamu financijskih padova. Ali da bi to mogla, mora naučiti u sebi prevladati Koru – naivnu, rastrošnu i ranjivu djevojku. Kora se sklona prepustiti vodstvu majke, obitelji, supruga… U vječnoj ulozi žrtve. Izložit će se financijskom „paklu“. Međutim, ukoliko se vlastitom voljom uspije iščupati iz tog podzemlja, ona postaje vodič iz ego-stvarnosti onog što nam predstavlja novac u stvarnost ispunjenu našim željama duše.

Ako mi ne upravljamo novcem, novac će upravljati našim životom, često i na način na koji nam se neće svidjeti

To je odraz Demetre, boginje koja je svojom tvrdoglavošću pokorila Olimp. Taj moćan arhetip utjelovljen u ulozi majke itekako se zna pobrinuti za svoju obitelj. Ona će sav novac trošiti na svoju djecu – na njihovu udobnost, školovanje, na neupitno apsolutnu skrb o njima u svim aspektima. Pa čak i ako joj se izbori njene djece ne sviđaju. Brižna je i prema drugima te sklona darivanju. Ako imate prijateljicu koja vam iz čistog mira pokloni buket, vino, bombonijeru ili vas izvede na večeru, znajte da se radi o Demetri.

Ne radi se o tome koliko zarađujemo, nego kako upravljamo onim što imamo

Takvo razmišljanje svojstveno je boginjama Artemidi i Ateni. One postupaju po vlastitim kriterijima, bez želje da ikome ugode ili želje za dominacijom nad drugima, niti da privuku pažnju ili ljubav. Već zato što one iskreno znaju što žele. One će u sedam dana napisati knjigu ili održati hrpu predavanja, ali će isto tako otići na odmor i isključiti se od ostatka svijeta. Jednostavno jer to mogu i žele. Artemida će više trošiti na uživanje s frendicama, dok će Atena mudro uložiti u sebe.

Novac nije najvažnija stvar u našem životu, no moramo mu dati pravo mjesto jer on utječe na sve što nam je važno u životu

Na ovaj autoričin citat svakako bi reagirala boginja Hera. A ovom arhetipu je svetinja brak. Takve žene su potpuno predane partneru i kreiranju društvenog statusa. To iziskuje potvrda njenog svetog braka. Ona novac ulaže i u sebe, prvenstveno u svoj vanjski izgled/odjeću/nakit/kuću… Ali iz poriva postavljanja svoga supruga i obitelji u središte pozornosti određene zajednice.

Ključ zarade leži u osjećaju koliko mi mislimo da vrijedimo i da zaslužujemo

Ovu poruku prenosi nam Afrodita. Alkemijska boginja ljubavi i ljepote znat će koliko zaslužuje. To će tražiti i to će dobiti. Ona naprosto uživa u osjećaju „opipavanja“ svijeta oko sebe i ne može odoljeti ničem kreativnom, senzualnom i lijepom. Njena pozornost istovremeno je usredotočena i raspršena. Strastveno će se baciti na kupovinu antikviteta, vrijednih slika, vina, nekretnina, a onda sve to ostaviti jer će je zaokupiti nešto drugo jednako primamljivo. Iako može biti vrlo uspješna, a i ne mora, njen cilj nije uspjeh ili novac. Nju zanima proces, užitak.

 


U našoj psihi isprepliću se savezništva i sukobi svih tih boginja ovisno o trenutku, okolnostima, životnoj dobi. Ali kako je i sâm život mijena kojom plovimo s više ili manje uspjeha, tako isto zaplovimo i s ovim veličanstvenim nam boginjama danim.


 

Žena koja obasjava, vladarica je i ima moć nad Univerzumom primanja i davanja, boginja je koja sadrži sve ove boginje u sebi. Ona zna što za nju predstavlja novac kao energija znanja, mudrosti, istine, dobrote i ljubavi. To je Amaterasu. Iako se boginja Sunca i sveg života susreće s podvojenim stavom o ženama – poštovanjem i prijezirom tj. strahom – ona ima jasnoću prihvaćanja materijalne stvarnosti kako bi imala jasnoću u ljubavi.

Ogledajući se u znanju i mudrosti kroz dobrotu i hrabrost da živi u skladu sa sobom i svojim izborima, ova boginja balansira ono prirodno u ženi. Način primanja i davanja. Sklad zarađivanja i trošenja. Sklad razuma i osjećaja. Ali opet, bile rastrošne ili štedljive, ne gledajte da su to pogrešni ili ispravni izbori. Gledajte da ste izabrale proći određena iskustva koja su vam bila potrebna kroz život.

Tako kroče „njizi dvizi“, Lidija Ljubas Kerš i Martina Španović.

Lidija Ljubas Kerš je life coach i mindfulness trenerica, a Martina Španović life coach, coach za empate i mindfulness trenerica. Zajedno vode Coaching by Lidija i Martina, gdje osim rada 1:1 imaju i razne programe poput Coaching&Wine, PMS – pazi mijenjam smjer i N(a)K(a)Z(a) – novi kreativni zamah. 

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Lider u 21. stoljeću: Ne mora biti savršen, ali mora znati kako motivirati i pokrenuti ljude

Prijava za članice

Pretraga

znn