Zdrav odnos
s novcem

Andrea Krkač: Vjerujem da je financijska sloboda jednaka osobnoj slobodi – tako se osjećaš sigurno ili si barem sigurna u to da sama možeš priskrbiti za sebe

Andrea Krkač: Vjerujem da je financijska sloboda jednaka osobnoj slobodi – tako se osjećaš sigurno ili si barem sigurna u to da sama možeš priskrbiti za sebe

Razgovarali smo s Andreom Krkač, marketingašicom, transformacijskom Biz coachicom i osnivačicom obrta Curiousitivity.

Iza sebe ima 20 godina iskustva u marketingu i life coachingu, tri biznisa, a sedam godina je savjetnica za organizacijski i ljudski razvoj. Što nam je ova inspirativna poslovna žena i umjetnica otkrila, pročitajte u nastavku.

  • ŽIN: Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Andrea: Moj poduzetnički put i korporativni putevi su se više puta presijecali, jer sam kao Marketinški strateg, Coach za poslovne ljude i kreativac voljela iskusiti sve što me karijerno zanimalo.

Prvi put je krenuo pokretanjem s prijateljicom, Gentisa – tvrtke za organizacijski i razvoj ljudskih potencijala koja i danas jako dobro posluje. Drugi je bio pokretanje boutique agencije za oglašavanje s prijateljicom, koja isto tako danas vodi neke od vrlo jakih klijenata. Tri puta sam se i vraćala u Coca-Colu, ali uvijek na neke drugačije poslove i nivoe. Unutar The Coca-Cola Company sam vodila jedan poduzetnički biznis jer se eksperimentiralo. A Curiousitivity je moja beba u potpunosti i prva ljubav.

Ono što najviše volim raditi je pomagati poslovnim ljudima kada im baš gadno zapne – kada izgube entuzijazam, motivaciju od kompleksnog problema i ne znaju kako presložiti sebe i poslovanje za novi rast. Volim kada žene uz pravu podršku i vodstvo počnu potpuno potpuno drugačije razmišljati i o sebi i o izazovima i poslu, pa se probudi inspiracija i ona neka njihova unutarnja posebnost iz koje im samo sijevaju ideje pa mogu u akciju.

To radim i s poduzetnicama i s managericama. A s velikim tvrtkama ljubav su mi spajanja strateškog i kreativnog razmišljanja kroz primjenjene edukacije/design thinking sprinteve poput RGM-a (Revenue Growth Management ili Upravljanje profitabilnim rastom prihoda); strategiziranjem konkuretnskih poteza da odrede svoju pristupe, ili inovacijama u tržišnim ponudama i pristupima.

Foto: Andrea Krkač

  • ŽIN: Dugo godina bila si dio velikih korporacija. Kako je došlo do odluke da sigurno radno mjesto zamijeniš onim poduzetničkim?

Andrea: Ne vjerujem u sigurno. U ratu smo ostali bez svega, još kao studentica pa sam nekako usvojila fleksibilan stav da sve može nestati brzo, kao i nastati.

Prvi posao sam promijenila nakon 3 godine jer nisam vidjela perspektivu učenja i razvoja. U Coca-Coli sam vrlo brzo prošla ogromnu reorganizaciju u kojoj je čitava tvrtka u Hrvatskoj spala na nas dvije, pa sam vrlo brzo shvatila da u korporaciji ništa nije sigurno, baš kao niti u životu.

Uslijedilo je hrpa reorganizacija, promjena posla i životnih promjena. Tako da – smatram da u životu moraš ući u nesigurnost i neizvjesnost ako želiš živjeti punim plućima i raditi što voliš. Nesigurnosti se ne treba bojati. Ima uvijek neki razlog zašto je tu.

  • ŽIN: Voliš crtati i slikati. Vjeruješ li da ti je ta umjetnička strana pomogla i u poslu?

Andrea: Izuzetno! Imati kreativan i disleksičan um i to se pokazalo jako korisnim u biznisu. Pogotovo za stratega, jer razmišljaš potpuno drugačije od većine. Lako inspiriraš ljude u teškim situacijama i vrlo brzo sagledaš stvari na puno načina, povezuješ ono što drugi ne bi nikad.

Inovacije su ti gušt, ne bojiš ih se. Ne bojiš se pogriješiti i promijeniti smjer. A kao kreativac znaš da proces stvaranja nečeg nemogućeg je vrlo riskantan, samo što ti ne razmišljaš o lošim opcijama i uvjeren si nekako čudno da će sve biti ok. Zato sam evo zahvalna umjetnici u sebi! Moj zadnji posao se zvao Miracle Hacker. Mislim da to dosta govori.

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Andrea: Sjećam se dana kada nisam se htjela suočiti sa svojim financijama jer mi je bila muka i od pomisli. Oblio bi me znoj kada sam trebala reći svoje cijene nekome ili pregovarati. Ali to se promijenilo kada je moja draga prijateljica, koja dolazi iz kulture u kojoj novac nije tabu uzela pod svoje. Od tada nemam problem pričati o novcu, uživati u njemu, ulagati u svoje gušteve, znanje ili drugi oblik obilja ga davati onima koji treba.

Kada mislim da nemam novca, brzo počistim svoje misli u pozitivu, ali se i zapitam što je s mojom kreativnom energijom i gdje sam zapela i odem uložiti u nešto što mi baš tada treba za dušu.

  • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene? Ako da, kako?

Andrea: Uvijek imam dio za nešto nepredvidivo, štedim za mirovinu, ali u glavnom sam spremna da sve to i nestane ako ću htjeti riskirati poslovno. Ne želim da mi to bude izvor ovisnosti i nesigurnosti.

Moj otac je u mirovini ostao bez svega. To nam se uvijek može dogoditi izvanjskim okolnostima, pa ako se ne vežeš, nisi u stresu. Uglavnom smatram novac energijom i produžetkom svoje osobne energije. Kada ne živim i radim iz svoje kreativne energije onda stagnira ili odlazi, a kada radim s entuzijazmom i puno energije – teče. Ne dozvoljavam da me on opterećuje ili frustrira.

Foto: Andrea Krkač

  • ŽIN: U što investiraš?

Andrea: Nekretnine, nedavni eskperiment s Bitcoinom pa ćemo vidjeti, projekte s ljudima s kojima obožavam surađivati ili one u koje duboko vjerujem i u ljude.

Smatram socijalni kapital možda čak i važnijim od materijalnog, jer sve što sam postigla dugujem predivnim ljudima koji su se našli tu baš u trenutku kada su mi mogli i htjeli pomoći ili ja njima.

  • ŽIN: Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto drugo?

Andrea: Ako je iskustvo povezano s mističnom avanturom u divlju prirodu i uči se puno na osobnom nivou te pomiču osobne granice, onda je moj broj 1 način uživanja u novcu! Knjige, putovanja na radionice izvan Hrvatske ili u divlju prirodu su broj dva.

A treće je ulaganje u svoje poslovno-osobne eksperimente – od rada s raznim coachevima, mentorima, eksperimentiranja s umjetnicima i umjetnošću na nekim projektima razvoja kreativnog društva. Ali, ne volim previše podražaja – tako da rjeđe, ali kvalitetnije, rekla bih je moj ritam.

  • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Andrea: Da se što prije naučim prestati nervirati – opustim, naučim postavljati svoje granice što prije i ne bacam bisere pred svinje.

  • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Andrea: Bolje vrabac u ruci, nego li golub na grani – ali, tog razmišljanja sam se riješila. Sviđa mi se jako filozofija istoka o novcu, pa je se nastojim i držati.

  • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Andrea: Mislim da je financijska neovisnost jednaka osobnoj slobodi. Tako se osjećaš sigurno ili si barem sigurna u to da sama možeš priskrbiti za sebe. To ti daje osobnu moć. Tada ne ostaješ u lošim situacijama dugo, imaš tu osobnu moć da povučeš crtu i kažeš – ja želim nešto puno bolje za sebe i idem to dovesti u svoj život sada.

Foto: Privatna arhiva Andree Krkač

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn