Zdrav odnos
s novcem

Anđela Prnjak: Ili sam skupa ili sam besplatna

Anđela Prnjak: Ili sam skupa ili sam besplatna

Razgovarali smo s Anđelom Prnjak, vlasnicom casting agencije Croatian Creative Casting i startupa Rent A Local za pomoć strancima u rješavanju raznih problema s kojima se susreću dolaskom u Hrvatsku koji je pobjednik splitskih natjecanja Startita i dobitnik četvrtog mjesta na natjecanju Growit.

Anđela je veselo s nama podijelila da je njena casting agecija radila za velika imena poput serije Vikinzi, spot Dua Lipe, Lee sa Kate Winslet i mnogo drugih.

  • Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Anđela: Moj poduzetnički put započeo je 2019. godine otvaranjem casting agencije Croatian Creative Casting. Međutim, početkom 2020. godine, dolazak pandemije COVID-19 uzrokovao je otkazivanje svih dogovorenih projekata. Kako bih održala poslovanje, razvila sam Rent A Local, startup usmjeren na pružanje relokacijskih i savjetodavnih usluga strancima u Hrvatskoj i digitalnim nomadima. Iako je prvotno planirana kao privremeni izvor financija, usluge Rent A Locala postale su iznimno tražene, s freelancerima u više od osam gradova diljem Hrvatske, koordiniranih iz Splita.

Dodatno, 2020. godine osnovala sam udrugu Umjetnička grupa CCC s kolegom Dinom Siriščevićem, unutar koje se razvio Muzički Studio CCC. Ovaj studio pruža bendovima priliku za probe, snimanje demo i albuma te snimanje voiceovera. Trenutno sam u procesu otvaranja produkcijske kuće Croatian Creative Films.

Većinu vremena posvećujem produkcijskim poslovima, vođenju i unapređenju svoje firme, a a najviše uživam u projektima u kojima je uključeno i putovanje.

  • Pobjednica si jednog start-up natjecanja. S kojom idejom? Bi li drugima preporučila da se natječu na sličnom? Kakva su tvoja iskustva, što je važno za pobjedu?

Anđela: Da, pobijedila sam na Start it startup natjecanju koje organizira ICT Županija s mojim startupom, Rent A Local. Pobjeda mi nije samo donijela dodatnu pozornost, već i financijsku podršku koja je u to vrijeme bila ključna. Posebno je važno što smo osigurali godinu dana besplatnog uredskog prostora u Tehnološkom inkubatoru u Splitu, što je značajno doprinijelo rastu mog poduzetničkog pothvata.

Iskustvo s natjecanjem bilo je izuzetno pozitivno i svakako bih preporučila drugima da se natječu na sličnim događanjima. Natjecanja poput ovog pružaju ne samo priliku za financijski poticaj, već i mogućnost umrežavanja s mladim poduzetnicima koji dijele slične ciljeve, stvaranje korisnih veza i zajedničko iskustvo. Najvažnije za pobjedu je imati dobar proizvod, vjerovati u njega, razumijevanje tržišta, prikazivanje brojki koje će zainteresirati žiri i naravno zanimljiva prezentacija koja drži pozornost za vrijeme cijelog pitcha.

Foto: Anđela Prnjak na Start it startup natjecanju

  • Već u dobi od 21 godine dobila si posao za BBC. Svi će reći da je to preko veze i nemoguće. O čemu se radi i kako je do toga došlo?

Anđela: Oduvijek sam znala da je filmska industrija nešto s čime se želim baviti, ali nisam znala kako ući u taj krug. Svaki put kad bih čula za manje projekte ili spotove, odlazila bih i tražila posao. Iako nisu mogli plaćati, pristajala sam raditi uz uvjerenje da će mi jednom vratiti uslugu. Nakon desetak odrađenih malih projekata, kolega nije mogao odraditi jedan projekt i zvao je mene da ga zamijenim. Osjećala sam da je to prilika koja mi može promijeniti život i predosjećaj me nije iznevjerio.

Tada sam radila na projektu Long Lost Relatives, seriji snimanoj za BBC u suradnji s FilmCroatiom. Nakon tog dana postala sam stalni suradnik FilmCroatie, koji su i danas jedan od mojih najvećih i najvažnijih klijenata. Deset godina kasnije, u ponovnom zajedničkom radu, ponuđena mi je pozicija produkcijskog menadžera za Britanski BBC History, ali sam ga odbila jer sam već izgradila neku svoju poslovnu priču u Hrvatskoj.

  • Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Anđela: Na početku svoje poduzetničke karijere imala sam izazove sa siromašnim mentalitetom prema novcu. Osjećala sam ograničenja i suočavala se s nesigurnošću u vezi s financijama. No, tijekom godina i uz proučavanje stručnih izvora o upravljanju financijama, uspjela sam promijeniti taj mentalni sklop.

Razumijevanje koncepta aktivnih i pasivnih prihoda, naglasak na ulaganju u vlastiti razvoj i obrazovanje te razvoj sposobnosti donošenja pametnih financijskih odluka bili su ključni faktori u transformaciji mog odnosa prema novcu. Kroz ovaj proces, novac sam počela promatrati kao sredstvo podrške svojim poslovnim ciljevima umjesto izvorom stresa.

  • Koje si pogreške napravila dosada s novcem? A koje u poslu?

Anđela: Nisam imala luksuz napraviti fatalne pogreške s novcem. U poslovanju sve velike financijske odluke donosila sam s pažnjom i promišljanjem. Ipak, bilo je nekoliko manjih pogrešaka, kao što su možda neki loši izbori u marketinškim strategijama ili podcjenjivanje određenih troškova. No, iz svake takve situacije izvukli smo pouku kako bismo unaprijedili naše poslovanje.

  • Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Anđela: Od svojih baka i djedova naučila sam praktičnost i kako upravljati sa skromnim sredstvima.  Od majke sam preuzela naviku štednje, dok me otac naučio cijeniti vrijednost vlastitog rada.

  • Što bi savjetovala mladima posebno u Hrvatskoj? Mnogi samo razmišljaju kako napustiti Lijepu Našu i preseliti u inozemstvo, ima li smisla ostati ovdje? Može li se uspjeti i doma?

Anđela: Mladima u Hrvatskoj bih savjetovala da promisle duboko o svojim ciljevima i ambicijama prije nego donesu odluku o odlasku iz zemlje. Iako postoje izazovi, vjerujem da se uspjeh može postići i u domovini. Osobno sam razmišljala o napuštanju Hrvatske, ali uvijek bih se vraćala zbog nečega što mi je bilo važno.

Unatoč izazovima, biti domaća promjena i dokazati da smo sami kreatori svoje sudbine može biti snažan motiv. Radim s strancima i vidim razlike u uvjetima rada, ali vjerujem u sociološki aspekt – biti primjer da se može uspjeti unatoč okolnostima. Odlučnost i rad su ključni, a moji uspjesi proizlaze iz kombinacije vlastitih iluzija, upornosti i rada koji su ih pretvorili u stvarnost.

  • Svidjela mi se tvoja izjava – ili sam skupa ili sam besplatna. Što sve točno misliš pod time? Mnogim ženama zna biti teško skuplje naplatiti svoj rad i cijeniti sebe, kako doći do ove točke razmišljanja?

Anđela: Kroz kreativno razmišljanje, samostalnost i odgovornost pri vođenju projekata ne prihvaćam biti “jeftina”. Shvaćam težinu svog posla i kvalitetu koju pružam te znam da klijentu preuzimam teže segmente poslovanja, osiguravajući im bezbrižnost tijekom projekta. Smatram da je to luksuz vrijedan odgovarajuće cijene.

  • Izjavila si jednom prilikom da voliš stvarati poslove koji prije nisu postojali. Što planiraš dalje?

Anđela: Volim stvarati – a nusprodukt toga su nova radna mjesta. Kad god stvaram novi projekt, osjećam odgovornost prema svom gradu i razmišljam o načinima kako pridonijeti zapošljavanju sugrađana, posebno izvan uobičajenih sektora poput turizma.

Uvijek imam puno planova, ali onaj koji se sad realizira je širenje poslovnice casting agencije. Iako djelujemo na području cijele Hrvatske iz ureda u Splitu, otvaramo novi ured casting agencije u Rijeci.

Foto: Anđela Prnjak

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn