Zdrav odnos
s novcem

Anamarija Cicarelli i Đurđica Šimičić: IQM Destination za upravljanje destinacijom prepoznala je i Svjetska turistička organizacija

iqm

Anamarija Cicarelli i Đurđica Šimičić: IQM Destination za upravljanje destinacijom prepoznala je i Svjetska turistička organizacija

Anamarija Cicarelli (na slici lijevo) i Đurđica Šimičić (na slici desno) osnivačice su projekta IQM Destination koji se bavi integralnim upravljanjem kvalitetom u destinaciji. Njihov rad prepoznala je i Svjetska turistička organizacija te su postale i njen pridruženi član. Anamarija je inače prvo ime za obiteljski smještaj u Hrvatskoj, a Đurđica je osoba koja je od otoka Lošinja napravila brend – Otok vitalnosti. Više pročitajte u nastavku.

 • ŽIN: Vidjela sam kako ste radili na više projekata – IQM Pass, IQM Destination. Što je IQM? Opišite nam o čemu se radi u važem projektu, odnosno projektima.

Anamarija i Đurđica: IQM Destination – Integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji je niz procedura kojima se upravlja turističkom destinacijom i njezinom kvalitetom.

Nizom alata radi se na podizanju kvalitete svakog pojedinačnog dionika projekta te ih se povezuje u jednu cjelinu i oni kao najkvalitetniji dionici predstavljaju destinaciju.

Kada je postavljen temelj kvalitete, dalje se uključuju novi dionici i mjeri se kvaliteta cjelokupne destinacije.

Mjeri se online reputacija svakog pojedinačnog dioka turizma u destinaciji i destinacije kao cjeline.

Nakon početnog mjerenja, organiziramo ciljane edukacije, audite, individualna savjetovanja, umrežavamo dionike u destinaciji, s turističkom zajednicom razvijamo i implementiramo proizvode, radimo za dionike projekta marketinške analize… Imamo niz alata kojima se upravlja kvalitetom u destinaciji.

 • ŽIN: Koji su benefiti ovog sustava?

Anamarija i Đurđica: Turističke zajednice dobivaju mjerenje mišljenja stanovnika o turizmu u destinaciji, planovima, daju ideje kako unaprijediti suradnju, dobivaju se početni rezultati kvalitete u svim segmentima turizma, dobivaju se ciljane edukacije koje su fokusirane na prioritete za napredak, mjeri se napredak, mjeri se uspjeh projekta, održavaju se edukacije o važnosti korištenja marketing alata i komunikacije destinacijskih vrijednosti, edukacije o svim potrebnim i aktualnim temama, prema prijedlogu TZ.

Turistička zajednica dodjeljuje certifikate kvalitete svim dionicima projekta, donose se Knjige standarda u destinaciji, da se svima olakša kvalitetnije poslovanje.

Mjere se indikatori održivog razvoja i odgovornog turizma.

Imamo IQM Pass – Destinacijsku welcome karticu, kreće uskoro i VIP IQM Destination, kartica s popustima pri kupnji za uređenje i poslovanje u turizmu.

Javno se komuniciraju novosti u projektu, s aktivnostima koje se rade i koje slijede. I, najvažnije, kontrola rezultata, mjeri se zadovoljstvo dionika projektom, stalno se unaprjeđujemo i prilagođavamo destinacijskim prioritetima.

Imamo sustav i procedure, ali se prilagođavamo situaciji, prilikama i nivou razvoja pojedine destinacije. Poštujemo sve temeljne dokumente donesene prije našeg dolaska u destinaciju.

 • ŽIN: Koji su benefiti za dionike u turizmu destinacije?

Anamarija i Đurđica: Potrebno se javiti na javni poziv turističke zajednice, nakon formalnog pristupanja projektu kreće dobivanje marketing uputa koje svakom subjektu pomaže da promjeni neke detalje koji su važni za ukupno poslovanje, unaprijedi poslovanje i prodaju.

Mnoge u destinaciji i osobno posjetimo, dajemo individualne savjete na terenu, dostupni smo za savjetodavne usluge kad god se jave IQM Destination timu, dobiva se ocjene kvalitete koja je odličan marketinški alat, na osnovi analize iz IQM Reporta, dobiva se certifikat kvalitete (ako se ispunjava min 80 posto standarda i ima kvalitetu iznad 80/100.

Svaki dionik ima priliku za uključenje u IQM Pass, s aktivnom promocijom na društvenim mrežama, tjedne pozive na online panele Srijedom u 17, a i VIP IQM Destination card (popusti u ugovorenim trgovinama/uslugama) uskoro slijedi.

 • ŽIN: Jeste li naišle na veliki interes za sustav kod nas?

Anamarija i Đurđica: Da, definitivno.

Javile su se turističke zajednice i gradovi koji imaju jasnu viziju kako žele razvijaju svoju destinaciju, imaju odličan odnos s turističkim subjektima u svojoj destinaciji, koje su aktivne, i žele imati alate za upravljanje destinacijom.

Oni su odmah prepoznali IQM Destination kao alat koji im je neophodan kako bi optimizirali kvalitetu svoje destinacije.

Ovime se dokazuje da sustav Turističkih zajednica itekako ima vrijedne kadrove, inovativne i kreativne koji uvijek teže izvrsnosti. Odgovorni su i žele konkretne rezultate za sve dionike turizma, od hotelijera, privatnih iznajmljivača, kampovi, ugostiteljskih objekta, atrakcija, lokalnih proizvođača, sportske ponude, jer su svi uključeni i samo tako se može razvijati destinacija.

 • ŽIN: Kakve su reakcije bile nakon predstavljanja u regiji i/ili svijetu?

Anamarija i Đurđica: Nakon prezentacije projekta UNWTO-u (Svjetska turistička organizacija), postali smo njihov pridruženi član što je za nas izuzetno priznanje struke.

Što se tiče regije, tu smo u ozbiljnim pregovorima o provođenju projekta van granica Hrvatske. Rekli smo da ćemo raditi u Hrvatskoj dok god bude prostora za širenje, to je naša misija, dati svojoj zemlji sve naše znanje, tek nakon toga idemo prema vani.

 • ŽIN: Čini se kako Hrvatska, iako predivna zemlja, ima još potencijala za napredak u turizmu. Što vas dvije mislite o istome i možete li komentirati u kojim sve segmentima i moguć napredak?

Anamarija: Digitalizaciju i održivost prepoznajemo kao najveće potencijale razvoja hrvatskog turizma. S obzirom na sve manji broj raspoloživih djelatnika u turizmu, digitalizacija poslova i procesa je neizbježna.

Radeći na nekoliko aplikacija zadnje dvije do tri godine, s mladim IT-evcima iz Splita, uz suradnju s turističkim subjektima koji su izražavali svoje potrebe, sigurni smo da u Hrvatskoj imamo dovoljno znanja i ljudskih potencijala.

Đurđica: Uspješna turistička destinacija je samo ona u kojoj žive stanovnici zadovoljni turizmom, potičemo zeleno poslovanje, upravljanje po načelima eko poslovanja, potičemo otvaranje obiteljskih poslova, naglasak na individualnom pristupu i detektiranju suptilnih potreba našeg gosta.

U uskoj smo komunikaciji i s jedinicama lokalne samouprave jer je na njima veliki dio obveza za kvalitetniji život stanovnika i kvalitetan boravak gosta, uvijek po načelima odgovornog i održivog turizma.

Studije koje pišemo veliki dio uputa imaju segmente s naglaskom upravo za jedinice lokalne samouprave u turističkoj destinaciji.

Naglašavamo i korištenje lokalnih namirnica kod gastronomije (npr. uskoro kreće zero waste edukacija u gastronomiji), korištenje prirodnih materijala, korištenje prirodnih eteričnih ulja, prirodne kozmetike, deterdženata i sl.

Prema našem mišljenju, to su uz prirodne vrijednosti, odnose za razvoj hrvatskog turizma, kao male boutique destinacije, kada gledamo velike turističke zemlje u konkurentskim destinacijama.

Očuvani okoliš i očuvani prostor, pažnja na arhitekturi, poštivanje tradicije, naglasak na zdravlju, kvaliteti proizvoda i usluge.

Važno je osnažiti prilike za mlade obitelji i preduvjeti za život, da bi mogli razvijati kvalitetan turizam moramo imati složen sustav od dječjeg vrtića, rješavanje stambenih prilika, zapošljavanja, prometne povezanosti, zdravstvene sigurnosti, prometne povezanosti.

Istovremeno snažno pratiti svjetske trendove i digitalizaciju jer tu imamo puno prostora za napredak, kao i u razvoju digitalnog marketinga.

 • ŽIN: Đurđice, uvijek si bila ispred vremena i zaslužna si za pozicioniranje Lošinja kao Otoka vitalnosti. kako si se ti odlučila iz sigurne državne uprave/posla u poduzetništvo?

Đurđica: Ja sam iz Turističke zajednice Grada Malog Lošinja otišla nakon deset godina, što mislim da je u redu.

Dala sam se potpuno i predano, što jedna takva pozicija i traži i zaslužuje, jer Lošinj je ozbiljna turistička destinacija, s velikim brojem ljudi na čiji posao se reflektira način kako se turizam vodi te velikim brojem gostiju koji prenose svoje utiske i emocije doživljene na Lošinju širom svijeta.

Osjetila sam da je vrijeme za odlazak, na samom vrhuncu rezultata. Dobili smo zadnju godinu mog mandata najviše svjetske nagrade, došao je Apoksiomen na Lošinj, za kojeg smo se toliko borili.

2016. godine otišla sam raditi u Jadranka Grupu, na poziciju brend menadžerice i dir. Odjela za razvoj proizvoda. Nakon nepune tri godine, otvorila mi se mogućnost raditi projekt koji sam godinama pripremala, osjetila da je potrebno u destinacijama provoditi integralno upravljanje kvalitetom jer to gotovo nitko u Hrvatskoj nije radio, a čitajući svjetsku literaturu, došla sam do zaključka da je upravo integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji ključ i mojih izazova koje sam imala radeći u TZ i to mi je bio glavni motiv osmišljavanja projekta.

Realan izazov koji ja nisam mogla riješiti dok sam bila u TZ – jer nitko nije imao rješenje, a stalno sam naglašavala kao prostor za veliki napredak.

Dakle, nisam ja nikada ciljano razmišljala da ću krenuti u poduzetništvo, iako mi je Kristina davnih dana rekla da imam neku vibru za poduzetništvo i da ću ja kad tad poslušati njezin savjet. Upravo sam nju i nazvala u trenutku kada sam trebala odlučiti što napraviti.

Nije lako dati otkaz s direktorske pozicije i otvoriti obrt, početi sve od nule. Imala sam projekt koji smo osmislile, Anamariju kao partnericu u projektu, Peru koji se želio priključiti, pred potpisivanjem nekoliko ugovora koji su mi potencijalno omogućili početnu sigurnost i jednostavno sam morala odlučiti – nastaviti raditi u Jadranki ili otići i raditi projekt u kojem je sve moje znanje, vještine i ljubav, projekt u kojeg vjerujem da će uspjeti.

Odlučila sam otići i već tri godine su prošle od tada. Nikada nisam požalila, iako ni meni ni Anamariji nije bilo svejedno. Imala sam dvije kćeri na fakultetu, jednu u Rijeci i drugu u Zagrebu u to vrijeme, sina još u školi.

Odgovornost za obitelj i rizik poslovanja je uvijek prisutno, ali bitno je imati hladnu glavu pri odluci i emociju koja gori od želje da se napravi projekt u kojem mogu slobodno dati sve moje znanje i vještine.

Radim puno i uvijek požrtvovno, ali uživam u svakoj minuti. Navikla sam davati sebe do kraja, to je moj način rada na svakom poslu, ali mi nikada nije žao, to je moj prepoznatljiv stil. I uvijek uz osmijeh, koji je moje najjače oružje i snaga.

 • ŽIN: Anamarija, ti si prvo ime za obiteljski smještaj. Svi sanjaju o tome da kupe apartman na moru i iznajme ga – isplati li se to i kad?

Anamarija: Kao i svaki posao, tako i apartmani na moru, ali i u bilo kojem dijelu Hrvatske – mogu biti isplativi. Imam mnogo primjera koje mogu navesti gdje je isplativiji apartman u Karlovcu nego apartman na moru.

Lokacija je apartmana je važna u smislu količine uloženog rada. Ako imate apartman na atraktivnoj lokaciji na moru, uložit ćete znatno manje rada nego da imate apartman negdje na kontinentu.

Formula uspjeha s apartmanima se temelji na količini uloženog rada, zatim uloženih sredstava, a onda na makrolokaciji.

 • ŽIN: Koji su najvažniji tips and tricks ako želimo biti uspješni iznajmljivači – što moramo znati kako bi nam se iznajmljivanje isplatilo?

Anamarija: Uređenje, prezentacija i marketing su osnovni elementi na kojima moramo raditi da bi dobili maksimum od svog objekta. Ako smo jedan od ova tri elementa zanemarili, nismo na dobrom putu.

Profesionalna fotografija je nešto bez čega ne možemo uspješno poslovati, to sebi možemo dopustiti jedino ako imamo fantastičan apartman na npr. Stradunu u Dubrovniku, ali ako imamo prosječan apartman na prosječnoj lokaciji, loša fotografija će nam smanjiti uspjeh minimalno za 30 posto.

Promocija i oglašavanje objekta je ključno za konačan rezultat, tu ćemo dobiti onoliko koliko uložimo; vremena i novaca. Kupiti apartman na moru, dati agenciji da nam ga vodi je isplativo, ali tu nećemo ostvariti financijski rezultat kakav očekujemo.

 • ŽIN: Kako je to voditi zajednički biznis?

Anamarija: Đurđica i ja smo se upoznale na jednom eventu i odmah kliknule. Tu je počela naša suradnja. U početku su to bili manji poslovi, vremenom smo uočile da dijelimo iste vrijednosti i vizije. Onda mi je Đurđica izložila svoju viziju Integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji koju sam prepoznala kao rješenje za sve izazove kroz koje sam se susretala u radu u turizmu.

Svojim entuzijazmom i vjerom u ovaj projekt, uključio nam se i kolega Pero Matić iz Dubrovnika kojeg smo od prije poznavale kao vrhunskog stručnjaka u području financija i hotelijerstva.

U početku smo krenule raditi ovaj projekt svaka sa svojom tvrtkom, ali kako se posao širio, to je bio sve teže. Na kraju smo nas troje otvorili zajedničku tvrtku. Zanimljivo je da smo toliko vjerovali u taj projekt i tu tvrtku da smo je otvorile u jeku korone, sigurne da je to, to.

Putem smo uključili i nekoliko mladih koji su prepoznali budućnost hrvatskog turizma u ovom projektu te su nam se priključili. Danas nas ima priličan broj, većinom mladih do trideset godina. Zanimljivo je da smo svi rasuti po čitavoj Hrvatskoj, tako da je jedan dio ekipe na Lošinju, jedan u Splitu, Dubrovniku, Puli… Radimo na daljinu, putem Zoom koordinacija i to odlično funkcionira.

 • ŽIN: Imate li neki savjet ili savjete za čitateljice – što je ključno za uspjeh u poduzetništvu?

Anamarija: Možda zvuči malo klišejski, ali zaista je bitno imati viziju. To je samo prvi korak, drugi je najteži, a to je složiti sebi niz koraka koje moramo prijeći i odraditi da bi došli do ostvarenja te vizije.

I najvažnije – da upravo u tim koracima uživamo, da im se veselimo, i jedva čekamo prelazak na sljedeći nivo. To je onaj osjećaj kad navečer zaspeš sretan jedva čekajući novo jutro da možeš napraviti nešto što si planirala i za što si sigurna da će biti fantastično. Bez tog osjećaja, teško je doći do uspjeha.

Đurđica: Dakle, potrebno je imati viziju, ali iskreno, s Anamarijom sam dobila snagu krenuti. Nije lako krenuti u poduzetništvo, meni je osobno, iako sam imala viziju što i kako razvijati projekt, trebao netko s kim ću krenuti.

Treba slušati i svoj razum i emociju. Jedno bez drugog ne ide.

Nisam požalila ni jedan dan. Privatni biznis je prilika da se ugrade sve vještine, sva znanja, iskustvo, bez da treba nekoga pitati dopuštenje, samo se dogovoriti s Anamarijom i Perom i odluke se odmah implementiraju, to su prednosti koje su vrhunske prilike.

Svi troje volimo timski rad, svakodnevni brainstorming s djelatnicima je dio našeg normalnog poslovanja.

Foto: privatna arhiva Anamarije Cicarelli i Đurđice Šimičić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn