Zdrav odnos
s novcem

Anamarija Brkić: Zadržavamo svu proizvodnju unutar granica Hrvatske i tako novac nastavlja cirkulirati u našoj blizini

Anamarija Brkić: Zadržavamo svu proizvodnju unutar granica Hrvatske i tako novac nastavlja cirkulirati u našoj blizini

Anamarija Brkić poznata je hrvatska dizajnerica i osnivačica modnog brenda A’MARIE. 

Što nam je ova inspirativna poduzetnica i velika kreativka otkrila o tajnama modnih uspjeha, kreativnosti, ali i vlastitom odnosu s novcem, pročitajte u nastavku!

 • ŽIN: Kako je krenuo tvoj poduzetnički put i što najviše voliš raditi?

Anamarija: Oduvijek uživam u kreativnom stvaranju i iz neizmjerne ljubavi prema lijepom, kako u odijevanju tako i u stvaralačkom procesu, pomalo razigrano i djetinjasto prije punih 20 godina započinjem pričati svoju modnu priču.

Kao i svaki početak pun izazova, jedan od većih bio je postaviti kreativne smjernice razvoja brenda. No, ovdje je važno da skrenem pažnju i na priličan nedostatak materijalne podrške i sredstava za pokretanje poslovanja, ali s druge strane na postojanje čvrste odluke i volje da svoju priču ispričam kako sam je zamislila. Vrlo brzo se sve pozitivno krenulo razvijati, prvi izložbeni prostor, prve mušterije od kojih su neke i danas moji vjerni kupci, definitivno izdvajam kao najpozitivnije momente svojih početaka. Također i prve Cro-a-porter revije koje su otvorile vrata široj publici i putem kojih sam stekla nova znanja i iskustva modnog biznisa.

Foto: A’MARIE

Otvorile su mi se i neke prilike u kojima sam dizajnirajući za druge stekla početni kapital kao i iskustvo koje sam uložila u razvoj vlastitog brenda. U svakom slučaju, velika količina uloženoga rada dala je rezultat koji sam si i priželjkivala. No, ono što svakako moram naglasiti su predani ljudi koji su gotovo od samih početaka krenuli raditi i graditi sa mnom ovu priču i još uvijek su dio A’MARIE tima. Svakako stoji ona lijepa izreka da iza svake uspješne žene stoji cijela skupina zajednice koja joj pomaže, podržava je i umiruje.

 • ŽIN: Koji je tvoj savjet svim kreativcima. Kako uspjeti u poslu?

Anamarija: Za svakog je to nešto drugačije. Ali svakako mogu naglasiti kako je potrebno iskoristiti nalet energije i želje. Imala sam osjećaj da sam dovoljno mlada i ako nešto pokušam i u tome ne uspijem, mogu lako krenuti dalje znajući da sam si dala priliku.

Više me je plašila pomisao da ću ako ne probam, cijeli život zbog toga tiho patiti. Tako da svakako bih tu volju i želju za radom i stvaranjem istaknula kao nešto bitno. A odmah nakon toga dolazi red, rad i disciplina! Pa svakako, dream big.

Foto: A’MARIE

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Anamarija: Novac smatram energijom koja treba kolati. Jedna gospođa mi je rekla davno: kad najmanje imaš, kupi si nešto, ne stopiraj energiju. Ne trebam naglasiti kako mi se svidjelo što čujem i pojurila sam kupiti najluđe cipele.

Volim ga i poštujem, ali volim ga i pozitivno usmjeravati. Ono što me posebno veseli je da imamo puno kooperanata i lokalnih proizvođača kao vanjskih partnera s kojima surađujemo i na taj način zadržavamo svu proizvodnju unutar granica Hrvatske i tako novac/energija nastavlja cirkulirati u našoj blizini. Vjerujem da mali koraci pokreću velike stvari i da sve pozitivno što svakodnevno činimo rezultira većom promjenom u našoj okolini.

Na pitanje da li se moj odnos prema novcu mijenjao s godinama, rekla bih apsolutno da, ali se i dalje mijenja, kako i ja sazrijevam.

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene? Ako da, kako?

Anamarija: Još nisam krenula. Tek sam se, otkad sam počela pratiti ovaj portal, zapitala kako nisam uopće to još stavila pred sebe, a tu je. Hvala vam na tome. Svakako planiram početi.

 • ŽIN: U što investiraš?

Anamarija: Najvećom investicijom smatram kupovinu stana koji sam kupila vlastitim sredstvima. Nažalost, rano sam ostala bez oba roditelja, a kako smo većinu života proveli kao podstanari dok je još mama bila živa, jedna od odluka da napustim studij i krenem stvarati svoj poslovni put tako rano, bila je upravo motivirana idejom kako želim sama kupiti stan.

Maštala sam o životu u šarmantnom, velikom stanu u centru Zagreba s visokim stropovima i prostranim prostorijama. No, na to gledam kao na investiciju u sebe, koliko sam stvarala i mogla, toliko sam ulagala. Upravo mi je on dao ljepotu življenja koja je rezultirala zadovoljstvom i pretočila se u kreativnost. Stan je stradao u potresu i od tada smo ponovno podstanari, no konačno se nazire završetak kompletne rekonstrukcijske obnove cijele zgrade, pa se smiješim ponovno vidjeti u što investiram posljednjih godina i zašto sam uopće krenula u poduzetničke vode.

Druga velika investicija su mi kvalitetne sirovine i ulaganje u održivost, za koje smatram da su ključni u vremenu u kojem živimo i da je upravo to dio autentične priče koju sam davno zamislila i koju vjerno slijedim. Fokusirani smo na stvaranje bezvremenskih artikala koji će našim klijenticama trajati godinama i koji su proizvedeni od ekološki prihvatljivih materijala u fair trade sustavu.

U tome ne radimo kompromise. Educiramo se o novim eco friendly tkaninama i tehnologijama proizvodnje i primjenjujemo ih u svojim kolekcijama kako bismo ostali maksimalno održivi u svom radu.

Trenutno su to ulaganja u koja dugoročno vjerujem.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila s novcem? Ima li neka poslovna pogreška?

Anamarija: Bilo je pogrešaka i privatno i poslovno. Na nekima sam naučila, neke sam morala i ponoviti naučiti. Ali sve je škola. S godinama postajemo svjesniji sebe i zašto smo nešto morale odraditi.

 • ŽIN: Moda je jedan od najjačih biznisa u svijetu. Koje su tajne uspjeha prema tvom iskustvu?

Anamarija: Teško je, ali i izazovno. Balans između mogućnosti i želja je najveće postignuće. Održavati brand zanimljivim, konkurentnim i uspješnim uopće nije lako. Isto tako kao niti voditi posao u Hrvatskoj.

Posao gledam kao vlastitu volju koja me pokreće da stvaram i ujedno pomičem vlastite granice, pa si samo iz tog razloga ne dozvoljavam da pokleknem pred mentalitetom i problemima na koje nailazim u našim poslovnim okvirima. Iza kulisa modno lijepe priče, koju živim i stvaram, krije se paleta svih onih detalja i problema o kojima je potrebno voditi računa.

Foto: A’MARIE

 • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Anamarija: Da ne moram sve raditi sama. Da je bolje angažirati kvalitetne ljude koji znaju svoj posao. Pri tome ne mislim na ljude zaposlene u proizvodnom pogonu, tu sam bez zadrške angažirala najkompetentnije stručnjake, već na poslovno educirane ljude za financije, marketing i slično.

S jedne strane drago mi je što sam naučila sve o svim segmentima poslovanja, no s vremenom posao i brend postajali su sve veći i kompleksniji i ja sam polako učila otpuštati. Samo mi je malo duže trebalo. Ali ušteda vlastitog vremena je najdragocjenija.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Anamarija: Da treba raditi i da nam ono što možemo stvoriti vlastitim rukama nitko ne može oduzeti. Pokazalo mi se da me kroz brojne teške situacije u životu izvukao upravo rad i vjera da mogu sve što mislim da mogu.

 • ŽIN: Što bi savjetovala mlađoj verziji sebe?

Anamarija: Da kupi stan na drugoj adresi. 🙂

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene. Koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Anamarija: Neovisnost daje izuzetan osjećaj slobode. Važno je imati viziju, svoj put i da kad u bilo kojem trenutku svojega života pogledate unatrag, budete ponosne na sebe i odluke koje ste donijele. To je Vaš život. To donosi mir.

Foto: privatna arhiva Anamarije Brkić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn