Zdrav odnos
s novcem

Anamaria Žuvanić o Web3 Tales konferenciji: Želimo educirati zajednicu o web3 svijetu, što sve podrazumijeva i kako u svom poslu primijeniti blockchain tehnologiju

Anamaria Žuvanić o Web3 Tales konferenciji: Želimo educirati zajednicu o web3 svijetu, što sve podrazumijeva i kako u svom poslu primijeniti blockchain tehnologiju

Okupljajući najbolje svjetske umove Web3 koje pokreće neprofitna organizacija Alice in Blockchains, Web3 Tales je jedinstvena konferencija sa stvarnim slučajevima upotrebe i potencijalom DeFi-ja, NFT-ova, DAO upravljanja, Metaverse i blockchain tehnologije u proizvodima.

Razgovarali smo s odvjetnicom i suosnivačicom udruge Anamariom Žuvanić koja nam je otkrila sve o ovom odličnom eventu koji se 01. i 02.06. održava u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

  • ŽIN: U Zagrebu se početkom lipnja održava Web3 Tales konferencija. O čemu je točno riječ? Kome je namijenjena?

Anamaria: Radi se o internacionalnoj konferenciji koju organizira 100% volonterski tim talentiranih i predanih članica Alice in Blockchains – neprofitne udruge za fintech, kriptovalute i blockchain, s ciljem da vodeću riječ na konferenciji imaju žene.

Na konferenciji će se okupiti svjetske stručnjakinje i stručnjaci iz Web3 industrije kako bi razgovarali o budućnosti interneta, te o potencijalu i praktičnim primjenama blockchain tehnologije, decentraliziranih financija, NFT-eva, Web3 gaminga i metaversea na našu privatnu i poslovnu svakodnevicu.

Osim stručnog programa, u sklopu konferencije održat će se i brojna popratna događanja, od kojih je najznačajnija prva NFT izložba u kulturnoj instituciji u Hrvatskoj naziva Techno healing-Finding Resilience and Well-Being in a Digital World, i to renomiranih svjetskih umjetnica.

Web3 Tales namijenjen je svima koji se žele upoznati s web3 tehnologijama ili proširiti svoje znanje i mrežu poznanstava, a najviše profesionalnoj publici koja treba otkriti potencijale novih tehnologija.

  • ŽIN: Ljudi se često pribojavaju blockchaina jer ga smatraju previše apstraktnim, a ponekad i nesigurnim. Hoće li im ova konferencija ipak malo približiti temu i pomoći razumjeti tehnički žargon i razine sigurnosti?

Anamaria: Apsolutno. Posjetitelji će kroz predavanja, panele i radionice saznati na koji način Web3 već danas nalazi brojne primjene koje donose revoluciju u svakodnevno poslovanje.

Programom konferencije želimo educirati zajednicu o web3 svijetu, što to sve podrazumijeva, kako se snaći sa svim novim terminima i, najviše, kako u svom poslu primijeniti blockchain tehnologiju i povezane trendove kako bi došlo do većeg broja inovacija ovog tipa i na našem tržištu.

  • ŽIN: Često se priča o tome kako bi mogla izgledati budućnost novca. Što vi mislite?

Anamaria: Budućnost novca može biti izuzetno raznolika i inovativna, obzirom na brzi napredak tehnologije i promjene u načinu na koji obavljamo financijske transakcije.

Blockchain tehnologija, koja je osnova kriptovaluta, može se primijeniti na različite aspekte financijskog sustava. Upravo tehnologije poput blockchaina omogućuju infrastrukturu za sigurniju, transparentniju i decentraliziranu razmjenu podataka, dok istovremeno stvaraju niz novih mogućnosti, kao što su automatizirane transakcije i razne druge inovacije koje će unaprijediti efikasnost i sigurnost poslovanja.

Primjerice – slanje novca, financiranje i ostale financijske usluge unutar web3 je moguće vršiti decentralizirano (engl. decentralized finance – DeFi), gdje posrednici za navedeno više nisu potrebni. Zbog izbacivanja posrednika, pristup financijskim uslugama omogućen je svakome tko ima mobitel i može se u bilo kojem trenutku spojiti i vršiti usluge.

Ovakav efikasniji način rada dovodi do poboljšanja učinkovitosti, ali i transparentnijeg rada jer je kod decentraliziranih financija jasno vidljivo kako sustav funkcionira pa tako i koliko novca se gdje nalazi. Odgovarajući regulatorni okviri i prihvaćanje od strane investitora i korisnika odnosno potrošača bit će ključni čimbenici koji će oblikovati budućnost novčanih sustava.

  • ŽIN: Zanimljivo je da ovu konferenciju organizira udruga Alice in Blockchains koju čine žene. Kakvo je stanje žena u IT svijetu? Što očekujete u budućnosti po tom pitanju?

Anamaria: Stanje žena u IT svijetu te u web3 prostoru je i dalje izazovno. Tradicionalno, žene su bile manje zastupljene u IT sektoru, kako u pogledu broja zaposlenih tako i u pogledu vodećih pozicija. Međutim, u posljednjim godinama primjećuje se porast inicijativa za promjenu ovog trenda i podršku inkluzivnosti u industriji.

Istraživanja također pokazuju da organizacije s raznolikim timovima imaju veću inovativnost i uspjeh na tržištu.
Važno je nastaviti raditi na uklanjanju predrasuda, stereotipa i barijera s kojima se žene suočavaju u predmetnim industrijama. Promoviranje jednakih prilika, mentorstvo, poticanje interesa za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kod djevojčica već u ranim fazama obrazovanja može doprinijeti većoj zastupljenosti žena u navedenim industrijama.

Ukratko, budućnost bi trebala biti usmjerena prema većoj inkluzivnosti, ravnopravnosti i pružanju jednakih prilika za sve. Nastavak napora i angažiranosti po tom pitanju bit će ključni za stvaranje inkluzivnije i raznolikije budnoćnosti, a mi u Udruzi Alice in Blockchains ćemo svakako nastaviti raditi na tome obzirom da su veća inkluzivnost i ravnopravnost jedan od glavnih razloga za osnivanje udruge.

Foto: Alice in Blockchains

  • ŽIN: Na konferenciju dolaze zbilja inspirativni predavači i govornici. Što možemo očekivati?

Anamaria: Na konferenciji će biti predstavnika istaknutih web 3.0 brendova sa svih strana svijeta koji godinama rade u ovoj industriji i imaju dokazane uspjehe iza sebe. Spojit ćemo osobe s različitim iskustvima da ispričaju svoja iskustva o NFT-ovima, adopciji blockchaina i kriptovaluta te vezanim izazovima, ali i nama dragoj temi – uključenosti žena u ovim tehnologijama.

Kroz rad udruge Alice in Blockchains želimo inspirirati žene da istraže svoje potencijale i aktivno se uključe u fintech i blockchain industrije, a vjerujemo da će se više žena uključiti i osjećati da više pripadaju zajednici ako vide druge žene da se time bave.

Na drugim tech konferencijama najčešće možemo vidjeti 70% muškaraca, dok ćemo na Web3 Tales konferenciji vidjeti 70% stručnih žena na pozornici.

Vjerujemo da će svi posjetitelji na konferenciji prikupiti mnogo inspirativnih priča i ideja koje su čuli od naših govornika, kao i nove kontakte koji će im pomoći u daljnjem razvijanju svojih projekata. Preostalo je jako malo karata u prodaji pa pozivam one koji to još nisu učinili da si osiguraju sudjelovanje na Web3 Tales konferenciji putem Entria.

Vidimo se 1. i 2. lipnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu!

Foto: Web3 Tales

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn