Zdrav odnos
s novcem

Alan Žepec donosi 6 savjeta kako zarađivati od coachinga

Alan Žepec donosi 6 savjeta kako zarađivati od coachinga

Jeste li se ikad zapitali može li se i kako živjeti od coachinga? Odgovorite na idućih 6 pitanja, pročitajte moje savjete i saznat ćete što je važno znati ako želite postati coach.

1. Koliko ste posvećeni učenju o sebi?

Koliko ste do sada imali na sebi coachinga ili terapije? Koliko sati/godina edukacije ste prošli u području coachinga/psihologije? Ako je odgovor na oba pitanja malo, nije etično raditi kao coach.

Osim toga, to vjerojatno nije vaša strast jer strast otkrivanja vlastitih dubina je prava podloga za strast u radu s drugima. Ako se bojite vlastite tame, kako ćete pomoći drugima da se suoče sa svojom?

Foto: Pexels

2. Koliko volite prodaju?

Ako ne volite prodavati, nije problem. Iako ne volite, vi prodajete. Međutim, ako ne želite prodavati, nećete izgraditi održivi posao u coachingu. Probajte riječ prodajem izreći na drugačiji način. Umjesto da prodajete, vi zapravo upoznajete druge ljude, istražujete različite oblike komunikacije, komunicirate svoju svrhu ili nešto slično. Suštinski, to je i najbolji način prodaje. Ne prodajete, već jednostavno bivate u odnosu.

3. Jeste li zaista skočili?

Ovo je namjerno poluzatvoreno pitanje jer nalaže jednostavan odgovor: da ili ne.

Ako još radite u svojoj firmi, pa usput malo tu i tamo imate nekog coaching klijenta, teško da će to prerasti u održivi posao. Kad svemiru pošaljete jasnu poruku o svojoj namjeri, svemir napravi sve da vam pomogne. Ako je vaša svrha da to radite, skočite i promatrajte što vam svemir govori. Bit će težina i izazova. Morat ćete pokazati da zaista mislite ozbiljno. S druge strane, ako to nije vaš prostor stvaralaštva i užitka, znat ćete i to.

Uvijek se možete vratiti na mjesto s kojeg ste došli. Samo vjerojatno bolje. Jer bit ćete bogatiji za jedno novo ogromno iskustvo.

Foto: Pexels

4. Kako ste sa dijeljenjem?

Ljudi koji su spremni dijeliti klijente, znanje i prihod, mogu uvijek krenuti u suradnju. Ako ste završili coaching akademiju u Hrvatskoj, možete se udružiti s još nekim iz grupe i napraviti zajedničku kompaniju ili imati zajednički nastup. Kod nas na akademiji je to čest slučaj.

Drugi način je da potražite kompaniju koja surađuje s više coacheva, pa vidite da li možete ući u njihov ekosistem. Svaka suradnja je kao brak. Tražit će od vas da date dio sebe u zajednicu, ali ako je zajednica dobra, nagrada će biti veća sigurnost, veći projekti, učenje jedni od drugih, zajednička radost i ljubav.

Važno je znati da je freelence coach usamljena pozicija. Iako ste stalno s drugim ljudima, istovremeno ste sami. Zajednica daje osjećaj topline i dodatne inspiracije. Zajednica može biti i vaša trenutna kompanija gdje radite. Probajte dogovoriti da budete interni coach i trener u firmi u kojoj radite. Dogovorite fiksnu plaću za te usluge i imate godinu ili dvije mira.

5. Koje su vam dodatne vještine i znanja?

Samo od coachinga žive vrlo rijetki. Obično imate jedan susret mjesečno, fee vam je na početku relativno skroman i trebat ćete velik broj klijenata da možete imati normalnu plaću. Ako možete, probajte coaching kombinirati s nekom dodatnom vještinom koju imate. To može biti: trener u soft skills području, mentor, konzultant, interim menadžer na 2 dana tjedno. To će vam osigurati egzistenciju i diversifikaciju.

Foto: Pexels

6. Koje vam poluge mogu dodatno pomoći?

Danas ima dosta online platformi koje spajaju coacheve i klijente na globalnoj razini. Njihov fee za vas nije velik, ali može osigurati određeni broj klijenata. Za to su vam potrebne dvije stvari: barem jedan strani jezik (engleski, njemački, španjolski, kineski…) te certifikacija od ICF-a ili EMCC-a. To su dvije globalne coaching udruge koje garantiraju da vaša razina coaching znanja i vještina zadovoljava profesionalne standarde.

Ima nekoliko razina certifikacije. Veća razina, veća cijena coachinga koju ćete naplatiti. Da biste na primjer dobili u ICF-u drugu, PCC razinu, trebat će vam završena coaching Level 2 coaching edukacija od preko 130 sati (koju je ICF akreditirao), te 500 sati odrađenih coachinga od čega su 450 plaćeni coachinzi.

Coaching je predivan posao. Kako biste došli do standardnih prihoda treba vam iduće:

  • Nekoliko godina dubljeg iskustva učenja o sebi kroz edukaciju, terapiju ili coaching.
  • Aktivna prodaja i aktivna izgradnja brenda kroz pisanje, predavanja na konferencijama, vlastiti website i sl.
  • Otprilike 3 godine od starta nove karijere do stabilizacije prihoda.
  • Diversifikacija usluga.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn