Zdrav odnos
s novcem

Ajoj, zar Vam baš treba račun?

Ajoj, zar Vam baš treba račun?

Ne, ne mislim na dućane, pekare. Ne mislim ni na kafiće i restorane. Oni su ovo nadvladali, barem se tako se čini.

Mislim trenutno na B2B segment poslovanja, konkretno na razne edukacije i razne slične usluge vezane uz edukacijski i event biznis. Je li Vam se ikad dogodilo da primjerice za edukaciju tražite račun i dobijete odgovor; Ajoj, a zar vam baš treba račun?

I Vi se tada osjećate kao crna ovca, jer eto, Vi imate firmu i trebate taj račun, a svi ostali nose keš ili daju razne donacije i osjećate se kao da s Vama nešto nije u redu, umjesto da se druga strana posrami jer (nazovimo stvari svojim imenom) radi na crno i dio je sustava sive ekonomije.

Vas se stavlja u situaciju da se Vi morate opravdavati što Vam treba R1 jer biste, eto, htjeli knjžiti edukaciju za firmu na firmu, što Vas tjera da se morate ispričavati i u konačnici se osjećate loše . Često se tako ponašaju najviše oni koji misle da su jako osviješteni. Oni su valjda preduhovni da bi živjeli i poslovali u 3D, materijalnom svijetu. Za njih valjda ne vrijede ova prizemna ovozemaljska pravila – zaradi, plati porez i živi od dobiti.

Za njih je rješenje keš, uplata na tatin tekući i slično.

Zašto je izdavanje računa toliko važno?

Javni sektor se financira od privatnog. Trebamo oba. Javni nam je svima na usluzi. Ne možemo jedni bez drugih.

Da bismo svi imali kvalitetno školstvo, zdravstvo, da vatrogasci mogu ugasiti vatru, da hitna dođe i spasi nam život na vrijeme, da nas policija štiti, da pravosuđe proradi… trebamo kvalitetne ljude. I dobro plaćene.

Dakle ne možete imati dvostruke kriterije – platite usluge koje ionako koristite. Znam da je kvaliteta istih upitna, ali upravo i jest upitna jer mnogi rade na crno i novac ne dođe u državnu blagajnu gdje je potreban.

Krenimo od sebe

Budimo dio rješenja, a ne problema. Ne rušite sustav dodatno. Ili kako bi netko koga sam dobro poznavala rekao; Ako ne želiš igrati po pravilima, nemoj igrati.

I da Vas odmah preduhitrim ako pomislite – ali, ali – ako ću poslovati sve legalno onda mi se neće isplatiti – e pa onda to nije profitabilan biznis. A ako biznis nije profitabilan dok je legalan, razmislite ponovo ili ga tako postavite ili odustanite od poduzetništva jer možda niste za to ili taj biznis nije za vas u ovom trenutku.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn