Zdrav odnos
s novcem

Aj mi pokaži, platim ti kavu: Kako prestati besplatno davati savjete i naplatiti svoje znanje, vrijeme, trud i rad?

Aj mi pokaži, platim ti kavu: Kako prestati besplatno davati savjete i naplatiti svoje znanje, vrijeme, trud i rad?

Daj kako bi ti se vratilo

Ovih dana ulazim u osmu godinu, isključivo, rada u privatnom sektoru kao sama svoj šef i jedini sponzor, a pritom imam 30 godina. I imam jedan dobronamjeran i mudar savjet za sve početnike, ljude s idejama bez kapitala, ljude s kapitalom bez ideja, s prevelikim egom ili pak bez samopouzdanja, znanja.

Ne možemo samo uzimati nego daj da ti se vrati.

Nadavala sam se svog vremena za raznorazna savjetovanja, projekte, prepravke, spajanja, preporuke partnera, pomoć u krizama i beskonačnim nečijim počecima besplatno i to mi se višestruko vratilo na nekim drugim stranama. A možda bi svakako došlo, ali volim smatrati da je to baš zbog toga kako bih sama sebi opravdala to utrošeno vrijeme.

Ali nikad, nikad, NIKAD, ako vam treba pomoć bilo kakva, nemojte reći nešto tipa: Kad imaš vremena javi se da platim kavu da mi pomogneš.

Jučer sam dobila poziv poznanika od poznanika i na takav prijedlog sam rekla: moj sat savjetovanja je 300 kn plus PDV, molim te napiši u e-mailu o čemu se radi, što ti sve točno treba da se pripremim i da to odradimo.

Naravno da nije stigao e-mail jer sam ja to trebala odraditi besplatno, pored dvije firme u kojima radim, dvoje vrtićke djece, između letanja po beskonačnim birokratskim jazbinama i obavljanju dnevnih operativnih i rukovodećih poslova, gdje moram naći vremena za stvari koje me izluđuju od sreće jer su kreativne, koje me pokreću i zbog kojih obožavam svoje poslove, ja bih trebala angažirati dadilju da mi djecu pokupi iz vrtića i zabavlja BESPLATNO dok ja BESPLATNO radim na nečijem projektu koji će mu sutra donijeti predobre cifre godišnje (ako mu pomognem haha), a svoj posao da radim kad? Po noći kad taj netko mirno spava?

Ne više, hvala.

Naplatiti svoje vrijeme, znanje i trud

Jedina lekcija koju početnici moraju znati je da prodaju svoje vrijeme koje više nikad neće moći vratiti.

Dakle, za četiri sata koja netko provede savjetovajući/pomažući nekog je trebalo puno godina da to nauči, da ulaže svoje vrijeme i novac, znanje koje sa sobom nosi sate i sate, desetke ili stotine tisuća kuna ili eura edukacije, neprospavane noći, propuštena društvena događanja ili priredbe u vrtićima/školama, putovanja na seminare, istraživanje trzišta, znači VRIJEME.

Vrijeme nije novac, VRIJEME JE JE**** BOGATSTVO.

Bi li ti da ti ja platim kavu, a da ti preskočiš kćerkinu predstavu da mene učiš o pravilima nogometa jer, eto, namjeravam otvoriti sportsku kladionicu? ‘Ajde, platim ti kavu!

I zamisli sad da HEP-u platimo kavu umjesto računa i da poreznici platimo kavu umjesto PDV-a, da prometnom redaru platimo kavu umjesto kazne, da dizajnerici platimo kavu umjesto projekta, odvjetnici kavu umjesto računa, fotografu kavu, meštru kavu umjesto cijene rada…

Onda bi svi otvorili kafiće jer bi se neki naplaćali kava, a ovi s druge strane bi hodali okolo pod tolikim dozama kofeina da bi umrli prekosutra pa nikad više ne bi mogli prihvatiti poziv na kavu da nekom pomognu.

Nova valuta bi bila kava.

To ne ide tako i vrijeme je da to svi shvatimo i prihvatimo.

Često se susrećem s ovom temom među ljudima koji rade i znaju što rade i žulja ih isto iz razloga što su profesionalci i svaki takav poziv je zapravo podcjenjivanje istog.

Da se razumijemo, uvijek ću rado pro bono odraditi mentoriranja i pomoć u projektima ljudima u kojima vidim potencijal i dozu respekta, dapače, pronalazim tu ogromnu količinu zadovoljstva kad vidim žar u očima, volju, na kraju krajeva zahvalnost, jer onda ja osjećam respekt prema njima jer žele nešto napraviti i odmičem se od rutine i kreativno rastem. Dajem, da mi se vrati, a vraća mi se jer sam dala.

Ali onda tako pitaj, iskreno, stara, treba mi pomoć, jesi li voljna, možeš li, mogu li doći, a ne: aj usput ti je i platim ti kavu.

Prika, platim ja tebi dvije samo da ne dolazim.

Piše: Slavica Grkeš, slavica.grkes@gmail.com, vlasnica turističke agencije Dominium Travel (Dubrovnik), www.book-dubrovnik.com

Foto: Pixabay

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn