Zdrav odnos
s novcem

A štedite li za (peri)menopauzu?

A štedite li za (peri)menopauzu?

Kako je naš moto – otvoreno razgovaramo o novcu, evo jedna tema o kojoj se baš ne govori.

Nekidan sam nastupila na panelu u organizaciji jednog časopisa na kojem je bilo riječi o hormonskim promjenama u perimenopauzi i menopauzi.

U najkraćim crtama menopauza se najčešće događa u periodu od 40. do 50. godine i tada nam hormoni divljaju.

Što menopauza konkretno znači?

Internet je pun tekstova o debljanju oko struka, prepun je savjeta koje vitamine piti, o tome kako treba izbjegavati slatko i alkohol, međutim, nitko ne govori o jednoj važnoj stvari – i to sam baš rekla na panelu – da bih voljela da mi je netko rekao i da bih najkasnije s 35 počela ciljano štedjeti za to. A ta tema je djelomično smanjena radna sposobnost za vrijeme perimenopauze i menopauze.

Ako osoba ne spava noću godinu i više dana dana, ima tahikardije, ima oscilacije u tlaku i dr. naravno da joj je smanjena radna sposobnost, koncentracija, radna učinkovitost, produktivnost i slično, zar ne? I to se ne može isplanirati, to se samo dogodi jedan dan, iz vedra neba. Dogodi se neki klik u hormonima i cijeli se sustav poremeti.

I tako, dok se nama život događa, uče nas da štedimo za godišnje odmore i putovanja, edukacije za sebe i djecu, vjenčanja, mirovinu, novi auto i slično. Uče nas i da imamo hitan fond za nepredviđene troškove u visini jednomjesečnih troškova, kao i fond koji će nam pokriti 6 mjeseci troškova za slučaj da dobijemo otkaz ili slično.

Međutim nitko se ne obraća ženama i ne kaže: hej cure možda nećete spavati jednu, dvije, tri, pet godina i nećete baš biti juhuhupripremite se ciljano za to. Uštedite novac i prilagodite posao/karijeru/biznis tome.

Jer može vam se dogoditi da ćete se ujutro probuditi kao da su vas tri kamiona pregazila i da nema šanse da prije 10 sati dogovorite sastanak na kojem ćete suvislo pričati. I ne, neće pomoći nijedna kava.

I ne, ne znate kakva će vam iduća noć ili dan biti pa nećete baš moći nešto dugoročno planirati.

E sad kad idemo na porodiljni znamo što (ne) očekivati i koliko će to trajati pa možemo planirati (ne)rad i svoje financije, no o ovome se baš ne govori.

Dakle, sve savjete o štednji znate. Već smo puno pisali o tome.

Foto: Pexels

Kako štedjeti za (peri)menopauzu?

Automatizirajte štednju, dakle ciljano otvorite trajni nalog za u ovom slučaju (peri)menopauzu i krenite, 10, 20 EUR mjesečno, nema veze iznos, najvažnije je krenuti čim prije.

Ja sam u tim godinama i odlično sam, radim punom parom, no četiri mjeseca krajem prošle godine uopće nisam mogla raditi. Srećom imam vlastiti biznis i nitko to nije baš primijetio oko mene jer imam posložen biznis, pa nije ovisan o meni, odnosno moja firma funkcionira i prihoduje i bez mene. No, nisam bila spremna na nagli nerad. Financijski još i jesam, iako neplanirano, no volim raditi i ono što radim mi ima smisla i jako me ispunjava.

Možda i ne moramo nikad više biti puni energije kao s 20 – 30 godina. Možda više puno toga ne moramo jer kako kažu: namorale smo se. No, troškovi idu, život ide, u ovom periodu i djeca su nam veća i mijenja nam se struktura troškova (njihova edukacija, naše zdravlje), a radna sposobnost nam je potencijalno na neki period, a ne znamo koliko dugi, smanjena.

Stoga je dobro razmisliti otvoriti i ciljani račun za štednju kojeg ćemo ovako nazvati. Peri/menopauza.

Nema straha ni panike.

Starost je privilegija koju mnogi ne dožive.

Štedite i budite zahvalne da dočekate ove i što starije godine. Mnogi to ne uspiju.

Isto tako uvijek ima smisla i kreirati više izvora što pasivnijih prihoda naravno, a možda je upravo ovo krajnje vrijeme da iz hobija napravite biznis ili pretvorite neku svoju strast u svoj posao ili dodatni izvor prihoda.

U svakom slučaju, žmiriti i praviti se da ovo ne postoji nema smisla.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn