Zdrav odnos
s novcem

A kako ti igraš Monopoly: Kreiraj svoja pravila za život i novac

monopoly

A kako ti igraš Monopoly: Kreiraj svoja pravila za život i novac

Draga mala djevojčice što si jučer odigrala prvu partiju Monopolyja u životu, dugo si oklijevala zaigrati. Pozivali su te u igru mnogo puta dok nisi konačno pristala. Gledala sam te kako si se znojila tražeći svoje mjesto na maloj ploči s puno polja. Tražeći teren za izgraditi kuću u sljedećem krugu, donoseći odluke što želiš, a što ne; što trebaš ili bi mogla trebati; razmišljajući poput odraslog stratega i planirajući unaprijed manevre kojima bi mogla spasiti živu glavu ako zagusti. Steže me u utrobi kad se sjetim kako ti je bilo.

Nije ti bilo lako, svi oko tebe bili su odrasli i snažni.

Steže me kad se sjetim kako si propadala u ponor unutarnjeg mraka jer su ono što imaš i ono što imaju drugi, bila tako jaka oružja u malim ručicama koje broje novac i plaćaju cijenu svog mjesta.

Nema rasta bez boli. Nečeg se odrekneš, nešto ispregovaraš, ostane u blagajni dovoljno da nije frka. Vidjela sam ti u očima zbunjenost kad si shvatila da čak i bogati hotelijeri plaćaju ponekad masnu cijenu za popravak svoje parcele. Vidjela sam tvoju usamljenost kad si shvatila da iako vučeš kartu sa natpisom prilika, nikad ne znaš što ćeš dobiti.

Vidjela sam i kako si vjerovala drugima. Bila spremna na dogovor i držala do svoje riječi. No, nekad si to dobila zauzvrat, a nekad ne.

Je***a.

Osjetila sam tvoj strah. Strah koji na tvoje dječje oči stavlja naočale povećala kako bi bolje vidjela kako igrati igru, kako biti bolja? Jer imala si osjećaj da koje god poteze radila, nije bilo dovoljno dobro. A kad ostaneš bez svega, igra je gotova. Ako drugi ostanu bez svega, pobjeđuješ, ali taj je okus gorak u tvojim ustima. Ne sviđa ti se ova igra. Ne sviđa ti se pobjeđivati nauštrb drugih, a naravno ne voliš ni gubiti. A koje dijete voli?

Činilo mi se da te ova partija satirala. Činilo mi se da su se nazirale suze panike u tvojim očima. Jer nisi imala koga pitati kako dalje igrati. Svi oko tebe činili su se kao protivnici, a tebi je jedino trebala podrška i učitelj. Svatko gleda svoje interese. Je li to poanta ove igre?

Pročitala si pravila, ali na papiru je jedno, a kad se kocke zarolaju, sasvim drugo. Vidim da si zbunjena. Sva sreća pa imamo mogućnost izbora. I znam te, tvoj je izbor da ovu igru ne igraš više. Znam da ćeš radije čitati sama, raditi kolače od blata ili igrati nešto gdje ne patiš ni ti  ni drugi zbog tvog postojanja.

Uf.

Ali vidjela sam da si jučer nakon prve partije, odigrala i drugu partiju Monopolyja. Iznenadila si me. Ohrabrila si se. Izašla iz zone ugode. Pokušala opet. Tvrdoglava si i zato vjerujem u tebe. Tvoje lice odražavalo je kotačiće koji su se pokrenuli u tebi, koji analiziraju, povezuju, preslaguju. Trebala si učitelje i bili su tu, možda da te nauče kako ne igrati. Ali i to je nešto, zar ne?

U prvoj partiji bila si tiha. Nisam te čula. U drugoj sam čula udahe i izdahe. I teške uzdahe. I one olakšanja. Čula sam da progovaraš o svojim željama. Gledala sam kako se odnosi među suigračima mijenjaju, kako se u tebi rađa jasnoća o tome što ovom igrom želiš dobiti za sebe.

Kako si kreiraš poantu igre?

J***š pravila. Tebi nije ideja posjedovati, nije ti ideja druge istjerati u bankrot. Tvoje bogatstvo nije u kućama i najamninama. To dođe i ode. Jedna karta ili krivi potez i puf! Ono što ostaje je zajedničko putovanje. Nekad smo u različitim gradovima, bliži ili udaljeniji na ploči, ali zapravo smo na istom putu.

Vidjela sam da dječje ručice nisu više tako male i nemoćne. Čula sam tvoja usta koja se sretno smiju dok prizivaju druge da nam se priključe i uče mlađe od sebe kako se igra igra. I čula sam te kad si rekla umorna sam, idemo nastaviti sutra.

Može. Ove partije su zaista duge i iscrpljujuće. Sva sreća pa imamo mogućnost izbora. Jedva čekam vidjeti kakva će biti današnja partija Monopolyja.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn