Zdrav odnos
s novcem

3 koraka kako razgovarati s djecom o novcu u krizi: Djecu najviše zanima hoće li se nešto značajno promijeniti u njihovom životu

razgovor-o-novcu-s-djecom

3 koraka kako razgovarati s djecom o novcu u krizi: Djecu najviše zanima hoće li se nešto značajno promijeniti u njihovom životu

Mjere karantene polako popuštaju – počeli su raditi liječnici, zubari, dječji vrtići, frizeri, neki od nas se vraćaju na posao, ali znači li to da je sve isto kao i prije dva mjeseca kad je sve započelo – jesmo li financijski na konju?

Mislim da će se ekonomske posljedice ove pandemije osjećati još dugo vremena i ostaviti traga na svima nama, bez obzira čime se profesionalno bavili.

novac

I dok se mi borimo i razmišljamo kako prebroditi ovaj financijski tsunami koji je izazvala svjetska pandemija, naša djeca također izlaze iz karantene i počinju se družiti sa svojim vršnjacima te možda nisu ni svjesna da je došlo do promjena. Još samo da se otvore dućani s igračkama, shopping centri i sve je kao prije?

Razmislite što se promijenilo oko novca

Vama se možda u međuvremenu možda puno toga promijenilo, možda su vam se prepolovili obiteljski prihodi, možda ste na minimalcu, možda čak i bez posla, a sad još treba obaviti razgovor s djecom i pokušati im objasniti da je kriza.

Kako razgovarati sa svojom djecom o financijama?

Pa ako ste do sada koristili taktiku – zašto zamarati djecu time – neće vam biti lako.

Možete napraviti što radi moja susjeda kad vodi kćer u dućan. Malena trpa stvari u košaru, susjeda ih vadi van i vraća na police pa kad dođu do blagajne, umjesto deset stvari koje je kćer htjela, ona plati jednu. 😉

djeca

Šalu na stranu, svatko ima svoj način kako razgovara s djecom i nema univerzalnoga savjeta.

Djecu treba odgajati i financijski, treba s njima razgovarati o svemu, pa tako i o problemima. Ako ih mi kao roditelji štitimo od problema, vjerujte mi – život neće.

Razgovarajte otvoreno o obiteljskim financijama, ali na jednostavan i djeci razumljiv način te prije svega prilagođeno njihovim godinama.

1. Isplanirajte razgovor

Prije nego djeci počnete objašnjavati situaciju, razmislite kako ćete im približiti trenutnu situaciju. Posavjetujte se s partnerom ili ako ste samohrani roditelj s nekom osobom od povjerenja – jer dvije glave su pametnije od jedne. Sigurno ne želite da se djeca prestraše i odmah vide najgore moguće scenarije nakon vašeg razgovora.

razgovor djeca novac

Budite smireni i neka ton čitavog razgovora bude pozitivan – objasnite im da su se primanja smanjila, probajte im objasniti čega ćete se morati odreći u sljedećem periodu, također im možete reći da je to samo privremeno, a možete i njih uključiti pa tražiti njihove prijedloge gdje biste mogli uštedjeti. Mogli bi se začuditi kako djeca znaju biti maštovita.

2. Cilj razgovora: Informiranje i utjeha

Neznanje je izvor zabrinutosti i stresa pa budite sigurni da ćete svojoj djeci priuštiti veću razinu stresa došaptavajući se iza njihovih leđa ili svađajući se oko financija, a da ona ne znaju o čemu se radi.

obitelj

Djeca bi mogla čak i pomisliti da su ona uzrok kućne napetosti.

Naravno da razgovor o financijama neće biti isti ako se radi o 4-godišnjaku ili 16-godišnjakinji, ali bez obzira na dob, djeci treba dati neke osnovne informacije o problemima i situaciji, i ne zamarati ih nepotrebnim detaljima.

Djecu vjerojatno neće toliko zanimati vaše konkretne brojke – kolika vam je bila plaća i za koliko će se smanjiti, koliki su troškovi za struju, plin, i sl.

Ono što djecu više brine je – hoće li se nešto značajno promijeniti u njihovom životu (selidba u manji prostor, promjena škole, odlazak na maturalac itd.). U svakom slučaju, utješite ih i dajte im do znanja da se ono osnovno – vaša ljubav i briga za njih – neće promijeniti.

3. Postavljanje pitanja: Da!

Nemojte da ovo bude samo jedan dugi monolog pred djecom. Uključite i njih aktivno u razgovor. Dajte im priliku da vas pitaju što im nije jasno, što ih zanima.

Čak i ako ne znate odgovore na sva pitanja, dajte neki odgovor kao što je, primjerice, da odgovor trenutno ne znate, ali kad bolje proučite situaciju i pričekate neko vrijeme – reći ćete mu što dalje i što vas čeka.

Iz iskustva znam da su ponekad scenariji ovih razgovora u našim glavama stresniji od stvarnih razgovora. Ako ste ovaj razgovor uspješno odradili, bez obzira na poteškoće koje stoje pred vama, možete se potapšati po leđima. 😉

Neka ovo bude početak budućih razgovora o financijama s vašom djecom – jer najteži ste korak upravo odradili.

Kad kriza završi, nastavite s njima razgovarati o štednji, budžetiranju, opasnostima zaduživanja…

Budite uzor svojoj djeci, dajte im ljubav, pružite osjećaj sigurnosti i odgojit ćete sretne i odgovorne ljude.

Samo hrabro i sretno!

Piše: Željka Zappalorto Pisk; zeljka.zappalorto@gmail.com

Foto: Pexels, Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što zapravo trebaš znati na prvom poslu ako želiš postići ekonomsku neovisnost

Čime se baviti u mirovini? Evo koliko i kako smijete raditi ako ste u penziji!

Istina o pasivnim prihodima: Evo što je najprofitabilniji biznis model koji postoji danas

Prijava za članice

Pretraga

znn