Zdrav odnos
s novcem

Zašto sam se prije 10 godina odlučila za franšizu ALOHA Mental arithmetic: Osnaživanje djece kroz inovativnu mentalnu aritmetiku pomoću abakusa

aloha mentalna aritmetika samobor

Zašto sam se prije 10 godina odlučila za franšizu ALOHA Mental arithmetic: Osnaživanje djece kroz inovativnu mentalnu aritmetiku pomoću abakusa

Prije deset godina, odlučila sam unijeti nešto revolucionarno u obrazovni svijet Hrvatske – program ALOHA Mentalna aritmetika. Dovođenje ovog programa u Hrvatsku nije bio samo plod slučajnosti ili trenutnog ekonomskog trenda, već rezultat mojih dugogodišnjih istraživanja i razgovora s vodećim svjetskim stručnjacima za razvoj matematičkih vještina.

Inspirirali su me Daniel Ansari, profesor psihologije na Sveučilištu u Ontariju, i Roland Grabner, kognitivni psiholog sa Sveučilišta u Grazu – u svojim zemljama oni su konzultanti vlada za obrazovne politike, jer matematika je posvuda izazovna. Njihova istraživanja o dječjem učenju matematičkih pojmova i uloga abakusa u tom procesu, bila su ključna u mojoj odluci da uvedem ALOHA program – inovativni sustav temeljen na znanstvenim spoznajama.

I da, svi znamo: matematika je kao “gimnastika za mozak” – temelj logičkog razmišljanja i apstraktnog shvaćanja svijeta oko nas. Zato je važno djeci pružiti priliku da u pravo vrijeme budu izloženi ovakvim predmatematičkim stimulusima.

Matematika kao temelj financijske pismenosti

Osim što potiče razvoj logičkog razmišljanja, matematika je ključna za financijsku pismenost – vještinu koja je neophodna u modernom svijetu. Razumijevanje osnovnih matematičkih koncepata omogućuje djeci da kasnije lakše shvate pojmove poput štednje, ulaganja i upravljanja novcem. ALOHA program ne samo da razvija matematičke vještine, već djecu priprema za praktične izazove financijskog života.

Kroz učenje brojanja, razlomaka i osnovnih operacija, djeca stječu alate koji im pomažu u donošenju pametnih financijskih odluka u budućnosti.

Abakus – najstariji, ali najučinkovitiji alat

Jedan od ključnih razloga zašto se ALOHA program ističe je korištenje abakusa. Zvuči staromodno? Nipošto! Abakus, poznat i kao najstarije “računalo”, pomaže djeci da vizualiziraju brojeve na konkretan način. I ne samo to – manipulacija abakusom potiče razvoj fine motorike, koordinaciju ruku i očiju, te aktivira obje moždane polutke. Djeca prvo fizički rukuju abakusom, a s vremenom prelaze na mentalno računanje, razvijajući sposobnost brzog i točnog računanja – sve u svojoj glavi!

aloha mali abakus

Kako abakus pomaže vašem djetetu?

  • Djeca bolje vizualiziraju brojeve i matematičke koncepte.
  • Razvijaju bolju koordinaciju oko-ruka.
  • Aktivira se cijeli mozak, što znači dublje razumijevanje i brže rješavanje zadataka.
  • Povećava se kapacitet kratkoročnog i dugoročnog pamćenja – temelja svakog učenja.
  • Rad s abakusom pruža dječjem mozgu više od matematike – razvijaju se emocionalna inteligencija, socijalne vještine i mindfulness.

Po čemu se ALOHA razlikuje od drugih programa?

Jedna od posebnosti ALOHA programa je holistički pristup. Osim matematičkih vještina, naš program jača i emocionalnu inteligenciju te socijalne vještine djece, jer se neprestano razvija na temelju znanstvenih dosega iz neuroedukacije. Kroz grupne aktivnosti, djeca uče suradnju, dijeljenje i rad u timu – a sve to kroz zabavne didaktičke igre. Uključujemo čak i mindfulness tehnike koje djecu uče kako se nositi sa stresom i ostati fokusirana, što je posebno važno u današnjem svijetu punom distrakcija.

Ukratko:

  • Abakus nam služi kao jedinstven alat za vizualizaciju i učenje kombinira vizualne, auditivne i kinestetičke podražaje.
  • Razvijamo emocionalnu i socijalnu inteligenciju.
  • Mindfulness tehnike koje smanjuju stres i povećavaju fokus sastavni su dio programa.
  • Strukturirani program prilagođen je različitim dobnim skupinama i razinama znanja.
  • Deset godina kasnije: Dva svjetska prvaka iz Hrvatske, iako smo najmanja zemlja u ALOHA obitelji.

ALOHA kao dodatak školskom obrazovanju

ALOHA se savršeno uklapa u hrvatski obrazovni sustav, kao nužna komponenta uz redovni program. Ne zamjenjujemo školski kurikulum, već ga nadopunjujemo – djeca koja prolaze kroz ALOHA program lakše usvajaju i primjenjuju matematičke pojmove te bolje rješavaju zadatke u školi – ne samo u matematici, nego u svim predmetima. Program je prilagođen djeci od 4 do 13 godina i dostupan u vrtićima, školama i našim centrima diljem Hrvatske. Osim toga, ALOHA Mentalna Aritmetika verificirana je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, čime je osigurano da se program uspješno primjenjuje za predškolski i školski uzrast.

ALOHA program u Hrvatskoj već deset godina postiže sjajne međunarodne rezultate. Hrvatska se može pohvaliti čak s dva svjetska prvaka u mentalnoj aritmetici! Ovaj uspjeh nije samo dokaz talenta djece, već i truda naših trenera koji prolaze specijalizirane edukacije kako bi djeci pružili najbolju podršku. Program je više od “još jednog obrazovnog dodatka” – on je prava teretana za mozak, koja razvija ne samo matematičke vještine, već i sposobnosti poput dugoročnog pamćenja, prostorne orijentacije i analitičkog razmišljanja.

Ulaganje u ALOHA program nije samo ulaganje u matematičke vještine vašeg djeteta, već u njihov cjelokupni razvoj – kognitivni, emocionalni i socijalni. S deset godina uspjeha iza nas, nastavljamo inspirirati nove generacije mladih umova i pripremati ih za izazove modernog svijeta.

Ako želite više saznati o programu i pridružiti se ALOHA obitelji, to možete učiniti ovdje.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

10 super korisnih savjeta za brži rast prometa vašeg webshopa

Tamara Perko: Banke su posebno usmjerene na projekte koji se bave tehnologijom i inovacijama jer upravo takvi projekti jamče uspješnu budućnost

Hrvatski rejting skočio: Što to znači za poduzetnike, građane i državu?

Prijava za članice

Pretraga

znn