Zdrav odnos
s novcem

Danas je Majčin dan! Donosimo 7 savjeta o novcu od naših mama

Danas je Majčin dan! Donosimo 7 savjeta o novcu od naših mama

Riječ mama u svima nama uvijek izaziva neku emociju. I svi trebamo mamu. Doslovce, mi ne možemo fizički doći na ovaj svijet bez mame.

Svi imamo/imali smo mamu. Kakva god da je bila, što god nam je ili nije dala, bila je jedna jedina i dala nam je sve što je mogla i puno više nego mi to ikad možemo iz naše dječje pozicije vidjeti i razumjeti.

Možda joj još uvijek svašta nešto zamjeramo i uvijek se nekako na terapijama na kraju za sve okrivi mama jer nam nije ispunila sva naša očekivanja kao da je svemogući Bog, a ne obično ljudsko biće.

Svoj život pa i u pogledu odnosa s novcem živimo ili kako nas je mama naučila primjerom ili dijametralno suprotno. Kakvu god da smo mamu imali, trebamo je poštivati i zahvaliti joj ritualno za život, a za sve ostalo preuzeti odgovornost za svoj život jer nam zapravo nitko ništa ne duguje i pobrinuti se sami za sebe.

Nedavno smo vas u našoj Žene i novac Facebook grupi pitali što ste naučili o novcu od svoje majke.

Evo nekoliko najkorisnijih savjeta:

1. Moraš uvijek imati svoj novac, budi u braku ako to želiš, a ne zato što nemaš izbora.

2. Novac služi čovjeku, ne čovjek novcu.

3. Štedi novac, ali i uživaj u životu. Imaj mjeru, i ne zaboravi na doniranje.

4. Ljubav i poštovanje ne mogu se kupiti novcem.

5. Slijedi svoju strast – samo tako možeš očekivati neočekivano.

6. Usudi se biti drugačiji/ja.

7. Ni drugi ne znaju što rade. Opusti se!

Pitali su me što je mene moja mama naučila

Ona je uvijek govorila: jednom se živi, novac je da se troši. Malo je u tome pretjerala i zato je umrla u dugovima unatoč obrazovanju i iskustvu rada u financijskim institucijama. Dakle, imala je novac i znala je kako njime upravljati – teoretski, no u praksi je trošila iznad svojih mogućnosti i umrla dužna.

Moja je mama samo jedan od primjera da se ne radi o novcu, nego o nama i da nije važno koliko zarađujemo nego kako upravljamo time što imamo u svakom trenutku bez obzira na apsolutan iznos.

No, moja mama Mira je i razlog zašto ovo čitate jer bez nje ne bi bilo ni Žene i novac portala i pokreta. Bez moje mame mi ne bismo promijenili u ove četiri godine na desetke tisuća života žena. Cijela ova priča nastala je zbog moje mame i njoj u spomen i čast.

I ja sam mama. Lukina mama.

A što ja njega učim? Prije svega u ovom kontekstu empatiji, ljudskosti, kritičkom razmišljanju i poduzetničkom mindsetu – da se novac stvara kao rezultat davanja vrijednosti i rješavanja problema drugima. I naravno još puno toga najviše svojim svakodnevnim vlastitim primjerom kao i svi mi.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Čime se baviti u mirovini? Evo koliko i kako smijete raditi ako ste u penziji!

Istina o pasivnim prihodima: Evo što je najprofitabilniji biznis model koji postoji danas

Osmijeh je tajna uspjeha: Kako ortodoncija doprinosi vašem poslovnom uspjehu?

Prijava za članice

Pretraga

znn