Zdrav odnos
s novcem

Ili će posao ubiti mene ili ja njega: Kako da naš biznis raste i razvija se bez nas?

Ili će posao ubiti mene ili ja njega: Kako da naš biznis raste i razvija se bez nas?

Ovu sam rečenicu nedavno čula od kolege poduzetnika i to me podsjetilo na ključno u poslu.

Naime, kad nadobudno krećemo u poduzetništvo mi ulazimo u tu priču s idejom da ćemo konačno biti Sam svoj gazda – da biramo kad ćemo, koliko, s kime, kada i gdje raditi. Želimo biti slobodni i onda se jednog dana nakon 3 do 5 godina najčešće probudimo i shvatimo da smo rob svog posla i da nas svi zaj* na sve strane. Klijenti, zaposlenici, dobavljači…  pa i obitelj i prijatelji.

Hoćemo si dati otkaz, i poslati sve u pm, ali ne možemo – jer sve ovisi o nama. Pa onda hoćemo sve prodati – ali ne možemo jer sve ovisi o nama i cijela je zbrka u papirima – izmiješani su privatni i poslovni troškovi, nije prikazana realna dobit i sl.

I onda kažemo tu rečenicu naglas – ili će posao ubiti mene ili ja njega. Dakle ili nas čeka izgaranje (burnout) ili odustajanje (zatvaranje posla ili prodaja istog).

Ili ipak postoji treći scenarij?

Postoji – suština je sljedeća. Prvo, trebamo odlučiti hoćemo li izgraditi biznis (koji može rasti i razvijati se i bez nas) ili posao (kreirati sebi zaposlenje). I jedno i drugo je ok, samo treba izabrati kuda ćemo.

Ako smo se odlučili graditi biznis naš posao je raditi na, a ne u biznisu, odnosno samo iduće tri stvari:

1. Vizija

Mi smo ti koji određujemo, što, zašto i za koga radimo.

2. Sistem

Mi smo ti koji do detalja propisujemo kako se kod nas radi, koje su naše vrijednosti i načela rada, jer ništa se ne podrazumijeva. Podrazumijevanje jednako nerazumijevanje.

Nitko nam ne čita misli. Zdrav razum nije tako uobičajena stvar; 94% pogrešaka nastaje zbog pogreške u sistemu, i ponovo pretpostavka je majka svih zaj*.

3. Ljudi

Na nama je da privučemo, zadržimo i vodimo vrhunske zaposlenike, da im omogućimo da rade i maknemo im se s puta i to brutalnim delegiranjem i jasnim pravilima igre i da stavimo pravog čovjeka na pravo mjesto.

Samo to.

Više o ovome godinama podučavam na svojoj autorskoj radionici Bildanje biznisa i pisala sam o tome u knjizi Najjači si kad si svoj – ljudska strana biznisa, te nizu blogova i kolumni.

Može se, postoji izlaz. Nije lako, ali je jednostavno.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Una Zečević Šeparović: Neki muškarci nakon razvoda imaju viziju da uzdržavanje svoje djece plaćaju bivšoj ženi, pa se tome opiru iako svi znamo koliko što košta

Zvuči smiješno? Svi smo mi, na neki način “idioti” i to nije uvredljiva tvrdnja, već realnost ljudskog iskustva. Evo i zašto!

Što zapravo trebaš znati na prvom poslu ako želiš postići ekonomsku neovisnost

Prijava za članice

Pretraga

znn