Zdrav odnos
s novcem

Petra Mesarić: Želim svojim znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju projekata pametnih gradova te pokazati kako napredne tehnologije mogu pojednostaviti našu svakodnevicu

Petra Mesarić: Želim svojim znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju projekata pametnih gradova te pokazati kako napredne tehnologije mogu pojednostaviti našu svakodnevicu

Petra Mesarić ovlaštena je inženjerka elektrotehnike, stručnjakinja za pametne sustave upravljanja i direktorica tvrtke SmartWay za projektiranje, nadzor i izvođenje projekata u području elektroinženjerstva s naglaskom na pametne sustave upravljanja energijom.

  • ŽIN: Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Petra: Moj poduzetnički put krenuo je još kada sam bila malena jer sam odrasla u poduzetničkoj obitelji. Kao mala, radila s mamom u dućanu, kad bi pisala zadaću ili pak školskim praznicima kod tate kada bi mu sa sestrom pomagale u radionici. S vremenom kako sam rasla, počela koristiti računalo i programe za crtanje, postala sam sve aktivnija u poslovanju tvrtke i s tatom smo razvijali ideje i nove projekte.

U tvrtki SmartWay bavimo se elektroinženjerstvom i ja sam ovlašteni projektant, tako da se veći dio vremena bavim projektiranjem ili programiranjem sustava automatizacije. Najviše od svega volim istraživati nove tehnologije, razvijati nove projekte, a točka na i mi je kada završimo komplesni projekt te osvjetimo kako je sve u konačnici lako.

  • ŽIN: Imaš veliku i ambicioznu viziju. Reci nam nešto više o tome. Što planiraš?

Petra: Da, radim na brandu SmartDesign specijaliziranom za projektiranje suvremenih, automatiziranih i energetski održivih prostora. Želim svojim znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju projekata pametnih gradova te pokazati kako napredne tehnologije mogu pojednostaviti našu svakodnevicu.

  • ŽIN: Kako je tebi u muškom biznisu? Kako se tu osjećaš kao žena i vlasnica i direktorica?

Petra: Pa sad mi je već lakše i moram priznati ljepše. Iskreno, već sam krenula koristiti to što sam žena kao prednost u svom poslovanju. Kad se pojavim na gradilištu, najviše uživam kad vidim nekog s predrasudom i onda ga u potpunosti pometem i smetem kad prozborim.

Foto: Petra Mesarić

  • ŽIN: Kako ti je poslovati iz manjeg grada? Koje su prednosti, a koji nedostatci?

Petra: Prednosti su što sam okružena prirodom, što živimo u maloj sredini i što možemo nabaljvati lokalne namirnice. Nedostatak je što se trebam voziti u prosjeku dva sata do Zagreba. Ponekad me to umori. No, sve je stvar dobre organizacije.

  • ŽIN: Koji su ti izazovi vođenja posla sa suprugom? Je li to dodatno opterećenje za odnos ili je lakše spojiti obitelj i posao zajedno?

Petra: To zna biti jako zanimljivo. Ponekad je teško razdvojiti jedno od drugoga, posebice kad vremenski rokovi stišću. No, s vremenom se jednostavno naučiš nositi s time i radiš na tome da komuniciraš bolje. No, ne bi se mijenjala. Čini mi se i na to gledam da smo sami svoji gazde.

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Petra: Da, sad lagano vidim sve više prilika. Vidim da postoji više načina. Ranije sam bila više ograničena vidicima.

  • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene? Ako da, kako?

Petra: Ne razmišljam baš o mirovini jer u nju ne vjerujem. Više razmišljam o načinima stvaranja pasivnih prihoda i da novac radi za mene. Nisam dovoljno educirana o novim načinima inestiranjima pa se držim starih provjerenih metoda.

  • ŽIN: U što investiraš?

Petra: Poslovne prilike, nekretnine, zlato, no iskreno, najviše u sebe i svoje znanje. Također, volim investirati i u svoja iskustva i proširenje vidika, najčešće putovanjima na inspirativna mjesta.

  • ŽIN: Koje si pogreške napravila s novcem?

Petra: Kupila stvari koje mi ne trebaju ili su mi trebale samo vrlo kratko i onda to najčešće velikodušno poklonila dalje.

  • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Petra: Da učim za sebe, ne za druge. Da bi život trebao biti igra i zabava, a ne posao i problemi.

  • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Petra: Da se stječe mukotrpnim radom.

  • ŽIN: Što želiš naučiti svoje dijete o novcu i kako?

Petra: Da je novac energija razmjene, a znanje velika moć koju treba znati iskoristiti. Koliko si spreman svoje energije uložiti u nešto, da će ti se toliko i vratiti. Da kad radiš ono što voliš, novac dođe jednostavnije. Posebice kad si stručnjak za to područje.

  • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene. Koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Petra: Zašto ne iskoristiti moć tehnologije, pojednostaviti život i ostaviti svijet ljepšim mjestom budućim generacijama.

Foto: Privatna arhiva Petre Mesarić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Una Zečević Šeparović: Neki muškarci nakon razvoda imaju viziju da uzdržavanje svoje djece plaćaju bivšoj ženi, pa se tome opiru iako svi znamo koliko što košta

Zvuči smiješno? Svi smo mi, na neki način “idioti” i to nije uvredljiva tvrdnja, već realnost ljudskog iskustva. Evo i zašto!

Što zapravo trebaš znati na prvom poslu ako želiš postići ekonomsku neovisnost

Prijava za članice

Pretraga

znn