Zdrav odnos
s novcem

Kakva je povezanost između rodne ravnopravnosti i svjetske sigurnosti?

Kakva je povezanost između rodne ravnopravnosti i svjetske sigurnosti?

Zadnjih sedam godina sam se imala prilike baviti temom rodne ravnopravnosti u kontekstu konfliktnih situacija.

Naime, radila sam kao promatračica u Specijalnoj promatračkoj misiji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Ukrajini. Zajedno s nekolicinom kolega (muških i ženskih) u organizaciji koja je brojala otprilike tisuću ljudi, osvješćivali smo djelatnike ukrajinskih državnih institucija, udruga te  ratom zahvaćeno lokalno stanovništvo o važnosti sudjelovanja žena u odlučivanju.

No krenimo s nekoliko osnovnih podataka iz Wikipedije. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, sa sjedištem u Beču, osnovana je 1973. godine i danas je najveća međunarodna organizacija fokusirana na sigurnost. Nadležnosti organizacije uključuju kontrolu oružja, promoviranje ljudskih prava i slobode medija. Osnovana na temelju Povelje Ujedinjenih naroda, organizacija danas ima 57 država članica iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

Za OESS, kao i za UN, rodna ravnopravnost spada u opće i temeljne principe organizacije čiji prioritet je motivirati žene da se zaposle u tradicionalno muškom sektoru sigurnosti i tako ga postepeno promjene. Napokon, sigurnost – osobna i globalna – jednako je važna i za muškarce i za žene.

Foto: Reddit

Spomenuta Rezolucija zagovara ravnopravnost spolova u sektoru sigurnosti te polazi od toga da u konfliktnim područjima nesrazmjerno stradaju žene koje u pravilu nikad nisu ravnopravno uključene u mirovne pregovore te u poslije-ratni oporavak.

Ratovi dramatično polariziraju spolove. Dok muškarci ratuju, žene su zadužene za održavanje normalnog života u ratnom kontekstu. Žene najčešće vode računa o djeci, nabavi namirnica, prehrani i higijeni obitelji.

Rezolucija 1325 bila je prvi dokument Vijeća sigurnosti koji je zahtijevao od strana u sukobu da spriječe kršenje prava žena te da žene postanu tzv. agentice promjene na način da se aktivno uključe u mirovne pregovore koje tradicionalno vode muškarci. Također, žene bi trebale aktivno sudjelovati u obnovi i oporavku nakon sukoba.

Činjenica je da žene predstavljaju polovinu populacije. Činjenica je također da muškarci i žene različito razmišljaju i različito pristupaju rješavanju problema. Koliko smo puta vidjeli panele o strateškim temama, uključujući i o reproduktivnim pravima žena, na kojima su sjedili isključivo muškarci i niti jedna žena? Kako je moguće zaobići stanovništvo polovine planete pri donošenju jedne ovakve odluke?

Što je veća ravnopravnost spolova, to je zemlja ekonomski uspješnija

UN je tako objavio i zanimljivu statistiku da se uspješnost mirovnih pregovora povećava za 30 posto, ako u pregovorima sudjeluju ravnopravno i muškarci i žene. Izvjesno je da su poduzeća u kojima se poštuju principi jednakosti spolova, uključivosti i rodne raznolikosti kreativnija i uspješnija. Što je veća ravnopravnost spolova i sudjelovanje žena u odlučivanju, to je zemlja ekonomski uspješnija. Ratovi se vode češće tamo gdje postoji izražena neravnopravnost spolova te tradicionalna podjela rodnih uloga.

Na neki način, ova Rezolucija nas podsjeća da najkvalitetnije strateške odluke muškarci i žene moraju donositi zajedno u svim važnim segmentima života, uključujući i u sektoru sigurnosti. Htjeli bi vidjeti više muškaraca među nastavnicima i odgajateljima naše djece, kao i više žena tamo gdje se donose strateške odluke. Samo nadopunjavajući jedni druge u sinergiji možemo stvoriti čvršću obitelj, sigurniju i čišću planetu te lakše premostiti globalne sukobe i ratove.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Una Zečević Šeparović: Neki muškarci nakon razvoda imaju viziju da uzdržavanje svoje djece plaćaju bivšoj ženi, pa se tome opiru iako svi znamo koliko što košta

Zvuči smiješno? Svi smo mi, na neki način “idioti” i to nije uvredljiva tvrdnja, već realnost ljudskog iskustva. Evo i zašto!

Što zapravo trebaš znati na prvom poslu ako želiš postići ekonomsku neovisnost

Prijava za članice

Pretraga

znn