Zdrav odnos
s novcem

Helena Fjorović: Novac slijedi radost, ali radost ne slijedi novac

Helena Fjorović: Novac slijedi radost, ali radost ne slijedi novac

Razgovarali smo s Helenom Fjorović, vlasnicom LineaSnelle i instruktoricom Barsa koja je za Žene i novac otkrila kako je izgledao njen poduzetnički put, kako izgleda život u modernoj obitelji, ali i zašto ima više vrsta prihoda.

  • ŽIN: Kako je krenuo tvoj poduzetnički put, čime si se prije bavila?

Helena: Završila sam srednju školu za medicinske sestre i radila 18 godina u struci, a onda, prije 7,5 godina sa svojim partnerom zatražila kredit i otvorili smo vlastiti business.

  • ŽIN: Preuzela si franšizu ali si je i unaprijedila, kakva su tvoja iskustva? Bi li preporučila taj način poslovanja? Planiraš li možda kreirati jednom i svoju franšizu?

Helena: Franšiza je za mene odličan način za početi svoj poduzetnički put. Ako je franšiza jaka i stabilna, velika je vjerojatnost da ćete uspjeti jer je sve razrađeno do zadnjeg detalja, nekoliko slojeva dublje su predviđene situacije i zapravo dobijete ključ u ruke za svoje poslovanje.

Kreirati svoju franšizu? Nisam sigurna, zasad mi tuđe jako dobro idu. 🙂

  • ŽIN: Puno toga si sama napravila uz odgoj dva sina – što njih učiš o novcu?

Helena: Učim ih da novaca ima dovoljno, da se prema njemu odnose sa zahvalnošću, kao prema dragom prijatelju. I da je novac energija i često pokazatelj našeg osobnog stanja. 🙂

  • ŽIN: U modernoj si obitelji – kako ste regulirati zajednički biznis i financije s obzirom da oboje imate djecu koja nije zajednička?

Helena: Naše financije su odvojene jedan dio, a jedan dio je zajednički. Dakle, plaća i dodaci svatko ima za vlastite želje, potrebe, djecu, a imamo i posebnu kasu u kojoj zajednički stavljamo novce pa to koristimo za putovanja, ručkove, zajedničke prijatelje, rođendane, poklone, zabavu…

  • ŽIN: Kako sve danas zarađuješ novac? Imaš li više vrsta prihoda?

Helena: Sve je krenulo s Linea Snellom, a kad se taj biznis ustabilio, uvela sam još dva dodatna prihoda. Jedan je kroz edukacije, radionice i tretmane, a drugi kroz mrežni marketing radi pasivnog prihoda u budućnosti.

Foto: Helena Fjorović

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se mijenjao godinama?

Helena: Mijenjao se itekako. Sve više dopuštam da mi dolazi s lakoćom, volim sve mogućnosti koje pruža, a voljna sam ga i izgubiti. Danas znam da novac slijedi radost i da ne treba mukotrpan rad da bi ga zaradili.

  • ŽIN: Štediš li? Ako da, za što i kako?

Helena: Odvajam 10 posto svakog prihoda za sebe. To nema namjenu, taj novac je tu da mi drži leđa da se osjećam dovoljno spremno da me ništa ne može iznenaditi.

  • ŽIN: U što investiraš?

Helena: Poduzetnici stalno u nešto investiraju. Mi konkretno najčešće u neki novi aparat, a u budućnosti bi voljela investirati u neki morski apartman koji će također biti aktiva i sama sebe otplaćivati tj. donositi prihod.

  • ŽIN: Kako najradije uživaš u novcu?

Helena: Najdraže mi je kad kupim ili poklonim nekome nešto što mi je wow, a još draže mi je kad vidim kako je jednostavno kreirati novac.

  • ŽIN: Koje je tvoje uvjerenje o novcu koje ti je najviše pomoglo promijeniti sve u poslu?

Helena: Novac je energija, ima ga u neograničenim količinama i novac slijedi radost, ali radost ne slijedi novac.

  • ŽIN: Koja je pogreška koju si radila s novcem, a što bih sada napravila drugačije?

Helena: Često sam kupovala nešto jer se isplati, a ne zato što to hoću ili mi treba. Sad to radim drugačije.

  • ŽIN: Imaš li neki savjet mlađoj sebi i svim čitateljima portala?

Helena: Opusti se. I uvijek prvo sebi isplati 10 posto, a onda sve ostalo. Jer ti si najvažnija.

Foto: privatna arhiva Helene Fjorović

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Una Zečević Šeparović: Neki muškarci nakon razvoda imaju viziju da uzdržavanje svoje djece plaćaju bivšoj ženi, pa se tome opiru iako svi znamo koliko što košta

Zvuči smiješno? Svi smo mi, na neki način “idioti” i to nije uvredljiva tvrdnja, već realnost ljudskog iskustva. Evo i zašto!

Što zapravo trebaš znati na prvom poslu ako želiš postići ekonomsku neovisnost

Prijava za članice

Pretraga

znn