Zdrav odnos
s novcem

A štedite li za (peri)menopauzu?

A štedite li za (peri)menopauzu?

Kako je naš moto – otvoreno razgovaramo o novcu, evo jedna tema o kojoj se baš ne govori.

Nekidan sam nastupila na panelu u organizaciji jednog časopisa na kojem je bilo riječi o hormonskim promjenama u perimenopauzi i menopauzi.

U najkraćim crtama menopauza se najčešće događa u periodu od 40. do 50. godine i tada nam hormoni divljaju.

Što menopauza konkretno znači?

Internet je pun tekstova o debljanju oko struka, prepun je savjeta koje vitamine piti, o tome kako treba izbjegavati slatko i alkohol, međutim, nitko ne govori o jednoj važnoj stvari – i to sam baš rekla na panelu – da bih voljela da mi je netko rekao i da bih najkasnije s 35 počela ciljano štedjeti za to. A ta tema je djelomično smanjena radna sposobnost za vrijeme perimenopauze i menopauze.

Ako osoba ne spava noću godinu i više dana dana, ima tahikardije, ima oscilacije u tlaku i dr. naravno da joj je smanjena radna sposobnost, koncentracija, radna učinkovitost, produktivnost i slično, zar ne? I to se ne može isplanirati, to se samo dogodi jedan dan, iz vedra neba. Dogodi se neki klik u hormonima i cijeli se sustav poremeti.

I tako, dok se nama život događa, uče nas da štedimo za godišnje odmore i putovanja, edukacije za sebe i djecu, vjenčanja, mirovinu, novi auto i slično. Uče nas i da imamo hitan fond za nepredviđene troškove u visini jednomjesečnih troškova, kao i fond koji će nam pokriti 6 mjeseci troškova za slučaj da dobijemo otkaz ili slično.

Međutim nitko se ne obraća ženama i ne kaže: hej cure možda nećete spavati jednu, dvije, tri, pet godina i nećete baš biti juhuhupripremite se ciljano za to. Uštedite novac i prilagodite posao/karijeru/biznis tome.

Jer može vam se dogoditi da ćete se ujutro probuditi kao da su vas tri kamiona pregazila i da nema šanse da prije 10 sati dogovorite sastanak na kojem ćete suvislo pričati. I ne, neće pomoći nijedna kava.

I ne, ne znate kakva će vam iduća noć ili dan biti pa nećete baš moći nešto dugoročno planirati.

E sad kad idemo na porodiljni znamo što (ne) očekivati i koliko će to trajati pa možemo planirati (ne)rad i svoje financije, no o ovome se baš ne govori.

Dakle, sve savjete o štednji znate. Već smo puno pisali o tome.

Foto: Pexels

Kako štedjeti za (peri)menopauzu?

Automatizirajte štednju, dakle ciljano otvorite trajni nalog za u ovom slučaju (peri)menopauzu i krenite, 10, 20 EUR mjesečno, nema veze iznos, najvažnije je krenuti čim prije.

Ja sam u tim godinama i odlično sam, radim punom parom, no četiri mjeseca krajem prošle godine uopće nisam mogla raditi. Srećom imam vlastiti biznis i nitko to nije baš primijetio oko mene jer imam posložen biznis, pa nije ovisan o meni, odnosno moja firma funkcionira i prihoduje i bez mene. No, nisam bila spremna na nagli nerad. Financijski još i jesam, iako neplanirano, no volim raditi i ono što radim mi ima smisla i jako me ispunjava.

Možda i ne moramo nikad više biti puni energije kao s 20 – 30 godina. Možda više puno toga ne moramo jer kako kažu: namorale smo se. No, troškovi idu, život ide, u ovom periodu i djeca su nam veća i mijenja nam se struktura troškova (njihova edukacija, naše zdravlje), a radna sposobnost nam je potencijalno na neki period, a ne znamo koliko dugi, smanjena.

Stoga je dobro razmisliti otvoriti i ciljani račun za štednju kojeg ćemo ovako nazvati. Peri/menopauza.

Nema straha ni panike.

Starost je privilegija koju mnogi ne dožive.

Štedite i budite zahvalne da dočekate ove i što starije godine. Mnogi to ne uspiju.

Isto tako uvijek ima smisla i kreirati više izvora što pasivnijih prihoda naravno, a možda je upravo ovo krajnje vrijeme da iz hobija napravite biznis ili pretvorite neku svoju strast u svoj posao ili dodatni izvor prihoda.

U svakom slučaju, žmiriti i praviti se da ovo ne postoji nema smisla.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Una Zečević Šeparović: Neki muškarci nakon razvoda imaju viziju da uzdržavanje svoje djece plaćaju bivšoj ženi, pa se tome opiru iako svi znamo koliko što košta

Zvuči smiješno? Svi smo mi, na neki način “idioti” i to nije uvredljiva tvrdnja, već realnost ljudskog iskustva. Evo i zašto!

Što zapravo trebaš znati na prvom poslu ako želiš postići ekonomsku neovisnost

Prijava za članice

Pretraga

znn