Zdrav odnos
s novcem

9 načina kako zaraditi do više tisuća eura mjesečno

kako-dodatno-zaraditi

9 načina kako zaraditi do više tisuća eura mjesečno

Jedno od najčešćih pitanja je kako do novca, posebice onaj neki dodatni koji bi nas gurnuo na višu financijsku razinu i omogućio nam neke stvari koje su nam nedostupne.

Mnogi ljudi odrade svoj posao 9-17 h i nakon toga više nemaju energije baviti se nečim drugim, posebno ako su roditelji pa se od njih očekuje angažman oko djeteta, večere i slično. Apsolutno razumijem da je netko crknut u 19-20 h kad sve napravi, spremi djecu na spavanje… I sad bi još trebao nešto raditi?

Ne morate raditi ništa dodatno. Ali onda nemojte ni očekivati ništa dodatno. Ali ja stvarno nemam kad pored djece.

žena Sreća

Zato se, barem to vrijedi za nas žene koje podnosimo većinu tereta roditeljstva (prvo kroz trudnoću, a kasnije i kroz odgoj gdje preuzimamo 80 % poslova), novac skuplja, a karijera gradi dok si mlađa i energična te bez obveza. S 20 imate energije da studirate, radite i još redovno partijate. Imate to sigurno barem 10 godina. Iskoristite te godine ako možete.

No, nije nemoguće raditi i uz djecu i muža, samo ćete biti umornije.

No, kako zaraditi s kauča?

Nikako. Sjednite za stol, otvorite laptop i posvetite se ozbiljno zaradi, na kauču se lakše odustaje, provjereno.

remote working

Kako ja ne znam zarađivati u nekoj garaži ili bilo čemu offline, ovaj članak je zapravo dio odgovora na pitanje Kako iz Hrvatske zaraditi putem interneta? Otkrit ću vam neke načine koji funkcioniraju, i to provjereno, bilo da tako zarađujem ili sam zarađivala, bilo da to rade neke moje prijateljice ili kolegice.

Već sam ranije pisala ovakav tekst za jedan kartičarski medij, no prošlo je puno godina od toga i vidim da moram dosta toga ažurirati, obrisati, dodati jer vremena su se promijenila. Danas je dosta teško zarađivati statično, bez da morate mijenjati neke stvari, učiti, pronalaziti nove kanale.

Tako sam i ja dodatno prvo zarađivala na jedan način online, pa na drugi, pa na treći, pa je sad već tko zna koja promjena u điru, a imam u glavi već jedan sasvim novi online biznis(ić).

Imate li neki od talenata koji uključuju pisanje, fotografiranje, savjetovanje, edukacije, ili pak oko za modu i prst za kuhanje, imate šanse da u budućnosti većinu vremena sjedite ispred monitora i zarađujete za život.

Online Biznis

Nemojte se nadati da ćete preko noći do puno novca. Za određene stvari potrebno je između 6 mjeseci i dvije godine truda da vidite pr(a)ve rezultate.

Potrebno je vrijeme da se etablirate kao stručnjak na određenom polju. Neki od poslova donose malen prihod, no više takvih malih prihoda mogu stvoriti ok prihod. Često ćete morati raditi puno, često nećete vidjeti eure od toga u prvo vrijeme, stoga je bitno da radite nešto što vam se inače sviđa pa da vam to ne bude teško i da ne odustanete.

1. Rad na društvenim mrežama

Najučestaliji fuš na internetu jest voditi nekom profile na društvenim mrežama, odnosno biti community manager. Ujedno je to i najtraženiji posao, uz vođenje Google i Facebook oglasa.

Community manager ili voditelj društvenih profila je osoba je osoba zadužena za osmišljavanje i vođenje komunikacije na društvenim mrežama za potrebe nekog brenda, ali i poznate osobe.

Community Manager

Formalne edukacije gotovo da nema, ali specijalizirane radionice mogu vas istrenirati u kratkom roku za rad na društvenim mrežama. Od jeseni ponovo krećem s njima, samo da mi završi porodiljni, pa mi se možete javiti za neki ženski popust.☺

Predlažem da se uključite u neke grupe community managera u Hrvatskoj, gdje možete pratiti novosti, ali i oglase za poslove iz tog područja. Kao CM (skraćeni naziv za community managera) možete raditi i kao freelancer, od kuće, preko ugovora ili npr. obrta, a u tom slučaju imate puno više odgovornosti te potencijalno zaduženja obzirom da ne radite u timu koji vas može pokriti ili izraditi vizuale.

Instagram

Čitajte strane blogove, gledajte YouTube tutorijale, pratite Content marketing Institute i preuzmite gotove e-tutorijale, pratite influencere i pokušajte skužiti zašto su popularni kroz analizu njihovih 50 zadnjih objava, otvorite testne stranice, profile, grupe i nipošto se ne sramite pitati nekog pomoć.

linkedin

Najbolje je da sve prvo vježbate na svom biznisu ili od nekog malog poduzetnika kojemu nećete naplatiti rad, no dobit ćete i iskustvo i referencu.

Ono što je izrazito bitno jest da budete aktivni u zajednici drugih community managera poput grupe Društveni mediji, ali i digitalnim stručnjacima, jer se svako malo pojavi neki oglas. Ako ste nešto dobro sami napravili, pohvalite se u grupi uz konkretno objašnjenje, bitno je da drugi vide da vi znate raditi. Budite aktivni i na Linkedinu. Nadam se da sad niste zarolajzali i pomislili tko je ikad dobio neki posao preko toga? Ja sam, i to odličan, i to u najjačoj korporaciji.

Linkedin

Nije naodmet da znate osnove Photoshopa, a kako će vas veći klijenti tražiti i izradu social media planova i izvještaja u Microsoft programima poput Excela i Powerpointa pa je MS Office must-know softver.

Dio community managera bavi se i oglašavanjem na Facebooku i Instagramu i, iako u pravilu taj dio uvijek rade specijalizirani stručnjaci, dobro je da znate barem osnove oglašavanja, s obzirom da većina vaših objava mora biti na neki način oglašavana. Nije teško naučiti, a bez oglašavanja danas teško ide išta digitalno.

Zarada ovim putem može varirati, ovisno o tome gdje ili za koga radite, koji stupanj znanja imate, koji je budžet klijenta, koliko klijenata uopće imate, itd. Primjerice, zaposlite li se u velikoj digitalnoj agenciji s puno CM-ova, vaša plaća kao početnika bit će prilično malena, dok ćete samostalno svu zaradu primati vi. S druge strane, kad ste zaposleni, imate određenu sigurnost u vidu plaće, manjak brige oko novih klijenata, vođenja evidencije i ostalog.

2. Postani bloger(ica)

Internet je svima dao priliku da postanu pisci, novinari, pjesnici, istraživači… da stvaraju sadržaj o kojem znaju i vole pisati. U Hrvatskoj su se blogeri pojavili prije više od 10 godina na blog.hr-u, a tadašnje blogerske zvijezde danas možete vidjeti kao autore tiskanih knjiga, kolumniste u vodećim magazinima, poznate novinare, urednike, voditelje, web stručnjake…

Neki su svoj blog uspješno prodali velikim korporacijama, drugi su putem njega došli do željene publike i kontakata, treći su se odlučili za postavljanje bloga na vlastitoj domeni kako bi mogli zarađivati od oglasa. I autorica ovog teksta imala je jako popularan blog te je preko njega došla do odličnog posla u medijima prije kakvih 15 godina. Ukratko, brojni domaći blogeri unovčili su svoje pisanje, a s pojavom trenda gastro, travel i modnih blogera, scena je jednostavno eksplodirala.

Blog

Možemo slobodno zaključiti da su u današnje vrijeme najprofitabilniji upravo gastro i modni blogeri (zajedno s travel influencerima koji će zbog situacije s koronavirusom ipak pričekati neko vrijeme da im krene biznis) putem čijih stranica poznati brendovi i tvrtke plasiraju svoje proizvode i usluge.

Nekad nije potrebno ni imati web stranicu, za ove 3 skupine često je dovoljan Instagram.

Kod većine blogera ništa nije slučajno – jer oni žive od toga da postave objavu u kojoj je uključen i njihov sponzor, makar vam se činilo spontano, kao kutija hrane Novalac na naizgled sasvim običnoj fotki iz kuhinje Elle Dvornik s kćerkom.

Jednostavno, tvrtkama trebaju objektivni izvori prema njihovim ciljanim skupinama, a blogerima/influencerima treba novac da nastave živjeti svoj san. Situacije je prilično matematički čista i jedino tko je u toj smjesi možda oštećen jest naivni čitatelj koji vjeruje u objektivnost viđenog.

Kako postati bloger ili influencer?

Otvori blog na blog.hr, bloger.hr, tumblru, blogspotu, mediumu, quori, na svojoj domeni. Otvori Facebook page i objavljuj fotografije s putovanja ili recepte ili nešto, samo nađi neki svoj autentični stil, izgled i objavljuj što više, posebno storije. Budi aktivna baš svaki dan, komentiraj kod drugih na profilima, i to ne samo ostavljanjem srca, sudjeluj u zajednici čiji dio želiš biti.

Da biste bili sigurni da ćete ustrajati u radu i da ćete dobro raditi taj posao, pišite i stvarajte sadržaj o onom što volite i živite. Pretvorite neki hobi u online izložbu. Strast i znanje se prepoznaju.

Stvorite od sebe svojevrsnu zvijezdu, bez da ikoga kopirate. Ne uzimajte tuđe fotografije, ne kopirajte tuđe tekstove ili stil pisanja. Osim što će vas Google kazniti lošim rangom zbog kopiranja tuđih tekstova, a netko potencijalno tužiti zbog krađe fotografije, riskirate i blaćenje ugleda. Zašto? Samo kreni pisati.

3. Postani YouTube zvijezda

Posjedujete li neko specifično znanje poput programiranja, šminkanja ili pak vođenja oglašivačkih kampanja online? Koliko ste vješti u podučavanju? Osim što svoje znanje možete ponuditi kroz Udemy, online platformu za podučavanje, možete na tome zaraditi i putem YouTubea..

Dakle, ako znate dobro pjevati, pričati, podučavati ili nasmijavati ljude, razmislite o snimanju kraćih YouTubea videa jer možete monetizirati.

Zarada se na YouTubeu ostvaruje se kroz reklame, ali najviše kroz sponzore koji plaćaju da bi netko popularan u videu koristio njegov proizvod.

youtube

Prva preporuka je: Snimajte i postavljajte isključivo originalan sadržaj kako ne biste zapali u probleme oko autorskih prava. Posebno pazite da ne koristite glazbu koju niste platili za korištenje u te svrhe.

Druga preporuka: Video materijali tutorijali su jedni od najpopularnijih (nakon glazbenih videa) pa snimajte video vodiče koji objašnjavaju kako nešto treba napraviti. Primjerice, gospođa koja je na početku korona virus karantene objavila video kako se radi domaći kvasac, u mjesec dana je došla do 250.000 pregleda.

Ili gledajte kako to rade naše regionalne mlade Youtube zvijezde koji idu u sasvim drugom smjeru. Jedan od trenutnih hitova su i ASMR video sadržaji pa potrošite neko vrijeme i na proučavanje toga.

Fotoaparat

Treća preporuka: Ne snimajte se mobitelom, uložite u neku kameru ili fotoaparat koji može snimati video. Mikrofon neka bude dobre kvalitete, a pozadina neka bude relativno čista. Također, bez dodatnih popratnih zvukova. Zatvorite prozore kad snimate, ne vrtite veš mašinu i slično. Ne želite da korisnika nešto iznervira.

YouTube je Hrvatsku prije nekoliko godina uvrstio na popis zemalja svoga partnerskoga programa zarade od videa, no to ne znači da baš svi mogu odmah početi zarađivati novac. Da biste saznati je li vaš kanal kandidat za partnerski program, morat ćete provjeriti nekoliko stvari.

YouTube je objavio detaljnu porceduru i sve što trebate učiniti.

Zaraditi možete od 100 do 100 000 dolara, a ovisna je o sadržaju videa i broju pregleda. Za milijun pregleda dobit ćete oko 10.000 kuna, no što imate veći broj videa i što je video dulje online, vaše šanse za broj pregleda i relativno laku zaradu se povećava.

Još detaljnije upute pročitajte na ovom blogu, a ja vam želim da nađete dobru ideju i krenete što prije u snimanje videa.

4. Ostvaruj prihode putem web stranice

Kaže se da je potrebno napisati oko 1000 kratkih članaka da biste počeli dobro rangirati na Google tražilici, a samim time i dobivali veći promet prema web stranici.

Što veći promet, to potencijalno bolja zarada. Tvrtke žele surađivati s posjećenim web stranicama, a i Google oglasi postavljeni na takvu stranicu imaju puno veću šansu za klikanost pa samim time i vi veću šansu za zaradu. Nećete se obogatiti na Google oglasima, ali možda će krenuti upiti za PR objave, za postavljanje bannera i slično.

Ako ste dobri u matematici, formula je sljedeća: 143 blog posta/članka mjesečno, odnosno 4 blog posta dnevno, 7 dana u tjednu. Krenite.

Optimalno je da pišete o nišnim stvarima, za koje ne postoji već prevelika konkurencija na internetu, jer ćete se tako lakše probiti do prve stranice tražilice, što je izuzetno bitno. Kažu da mrtvaca možete skriti na drugoj stranici Google tražilice, jer ga nitko tamo neće tražiti.

Naučite kako pisati za web, posebno kako SEO optimizirati sadržaj (to vas mogu ja naučiti, javite se slobodno za privatne lekcije ili pričekajte jesen za radionice).

Napravite nišne tematske portale i postavite Google AdSense oglase na njih. Ako vam se stvorio upitnik iznad glave Kako se postavljaju ti oglasi?, morat ću vas uputiti na dodatnu edukaciju, koja postoji i u Hrvatskoj, a koje drže moje kolege. Ili pak pokušajte sami naučiti.

5. Postanite autor za druge

Servis Fiverr je prilika da na svemu zaradite, od pisanja i prevođenja, preko rada u Photoshopu pa do snimanja glasa za razne potrebe.

Isprobajte taj servis, ponudite svoju uslugu za određeni iznos novca i možda vam se dogodi sretan zgoditak. Defaultna cijena je 5 dolara, no možete ponuditi dodatne usluge za dodatan novac.

Slično, ali na nešto višoj razini i za veće iznose, možete (za)raditi na Elanceu.

Možete zaraditi i pišući članke za Examiner, gdje ćete za svakih 1000 klikova na vaš članak dobiti 5 USD-a. Možda nekom bude isplativo. Iskreno, ja se tu nisam vidjela.

Bolje potražite suradnike u Hrvatskoj koji trebaju sadržaj za web i dogovorite cijenu pisanja članaka, bit će sigurno iznad 5 dolara, pa je u startu i isplativije. Kako ih potražiti?

Imajte toliko dobar svoj projekt da će svi htjeti surađivati s osobom koja tako dobro piše. Ili se izložite na način da pišete sadržaj za neki web u zamjenu za vidljivost, ali nemojte onda računati na novac. Primjerice, ja pišem za portal ženeinovac.com besplatno, no dobijem vidljivost prema možda nekim budućim klijentima. Dajte da biste dobili natrag.

6. Objavite e-book za Kindle

Na Amazonu svatko može postati izdavač i zaraditi novac. S rastom popularnosti Kindlea (ali i ostalih e-čitača), zarada je moguća svakom tko dobro pogodi nišu, naslov i napiše knjigu ili vodič koji će dobivati dobre ocjene, recenzije i eventualno word-of-mouth reklamu.

S obzirom da je Kindle aplikacija dostupna gotovo na svakom e-uređaju, vaše tržište je globalno. naravno, znate li engleski dovoljno dobro da na njemu pišete.

Kindle

No, ništa vas ne sprječava da napišete knjigu na hrvatskom i objavite ju. Posebno jer je konkurencija izuzetno malena i možda bude ono tko prvi, njegova djevojka…

Ako stavite cijenu knjige do 10 dolara, zarađivat ćete oko 70 % od prodaje, što je prilično dobar deal. Najslabije prolazi beletristika pa se radije posvetite pisanju o problemima običnog čovjeka (npr. Tajne kako pronaći posao), poradite na recenzijama i, ako prodaja ne krene za mjesec dana, promijenite i izgled knjige, ali možda i kategoriju. Očito vas prije nisu mogli pronaći ili niste bili dovoljno vizualno atraktivni da kliknu na fotografiju vaše knjige.

7. Prodajte svoje fotografije ili video radove

Stock servise koriste svi koji imaju web stranice, a nemaju vlastitu produkciju fotografija. jednostavno, krađa, tj. slobodno preuzimanje fotografija s Googlea je ilegalna i nakon što su se mnogi opekli kaznama od servisa poput GettyImagesa, malo tko se danas usuđuje krasti fotografije. Mnogi to još rade za potrebe svojih Facebook stranica, koja je siva zona copyrighta, no za web stranice će se malo tko usuditi postaviti tuđu fotografiju.

Zato stock servisi, ali i njihovi autori, mogu dobro zaraditi na prodaji fotografija.

Prodaja Fotografije

Postoji čitav niz servisa, među kojima su svakako najpoznatiji Shutterstock, Thinkstock, Corbis, Deposit photos, ranije spomenuti Getty, Fotolia, iStockphoto, itd.

Gužva na servisima je velika aka puno je autora fotografije. Najviše se cijene serije fotografija, s čistim pozadinama, koje su lako iskoristive i prilagodljive.

8. Prodaja unikatnih/homemade/rabljenih stvari

Prošla kriza je u Hrvatskoj rezultirala brojnim kreativcima koji u kućnoj radinosti izrađuju svašta: od igračaka i jastučnica, preko odjeće i naušnica pa do satova i lampi.

Homemade

Kreativci su, u manjku poslova, uzeli stvar u svoje ruke i prodavali ono što sami naprave. Tako i s ovom krizom, koja je doduše u vidljivosti izbacila primarno OPG-ove jer su tržnice bile zatvorene, a ljudi željni svježeg voća i povrća.

No možda radite neke fora stvari za djecu ili kućne ljubimce (roditelji male djece te vlasnici pasa i mačaka su kategorije ljudi iz kojih ćete najlakše izvući novac – ja sam oboje!) pa ponudite nešto na prodaju putem interneta.

Mame rado kupuju ručno rađene stvari za svoje mališane.

Opg

Najbolje je da se priključite nekim postojećim grupama na Facebooku i tamo ponudite svoje radove jer je već dobro poznati Etsy , koji nudi globalno tržište, ipak nekako već zašao u svojoj slavi. Čak se i domaći web za rukotvorine woohoo.hr ugasio jer je trend s godinama počeo jenjavati.

Ako vam je ovakva vrsta prodaje sekundarni biznis, svakako savjetujem da ne prodajete stvari bez računa – jer ne želite stres ako vas netko prijavi ili na vas nabasa inspektor.

A kako početi i što ćete proizvoditi? To već sami morate smisliti.

9. Online seminari

Zašto ne biste napravili web stranicu na kojoj prodajete online tečajeve ili online savjetovanja?

Recimo da znate sve o tome kako se rade 3D fotografije ili da ste psiholog koji može sastaviti neki kratki program opuštanja ili trener koji prodaje fitness programe?

Online

Možete napraviti neki online tečaj koji ne traži vaše aktivno sudjelovanje nego ga korisnici prolaze samostalno kod kuće. Taj tečaj može vam postati izvor pasivnog prihoda dok paralelno radite novi i dok na kraju ne nudite 20 različitih tečajeva pa vam svaki mjesec na račun kapne određeni iznos.

Ovo konkretno i sama planiram najesen pokrenuti.

Ostalo

Ima još xy prilika za zaradu, od ispunjavanja nekih anketa pa do klikanja po webovima za par kuna, kao i nekih drugih složenijih poslova ili pak seksi stvari. O tome ne znam ništa pa ajde da se ne pravim sveznajuća. A i već sam zaista nadugo raspisala ovaj članak.

Javite ako znate za još nešto dobro za zaradu uz već postojeći posao pa da dopunimo ovaj članak za druge.

Foto: Pexels, Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn