Zdrav odnos
s novcem

9 koraka za financijski detoks

9 koraka za financijski detoks

Sada dok smo u programu detoksikacije važno je i da ne zabijamo glavu u pijesak već da se i suočimo i s našim financijama i tamo nazovemo stvari svojim imenom.

Puno ljudi ima dugove i jedva krpa kraj s krajem, žive od plaće do plaće, pretače šuplje u prazno, već 15. u mjesecu nema ni centa i mnogima se čini da nikad neće s novcem doći na zelenu granu i izaći iz začaranog kruga. Možda ne možete sve probleme odmah riješiti no uvijek možete učiniti nešto, otplatiti neki manji sitni dug ili barem jedan dio.

Možda ne možete uštedjeti tisuće eura u skoro vrijeme, ali možete već danas otvoriti trajni nalog na 10 eura. Možda ne možete zaraditi milijune, no možete li unovčiti neki svoj hobi. Svaki korak se broji.

Na što je sve kod financijskog detoksa korisno obratiti pažnju?

1. Potrebe ili želje

Što su naše stvarne potrebe, a što želje? Kupujemo li nešto da se takmičimo i uspoređujemo sa susjedima i prijateljima?

2. Dugovi

Jesmo li kome što dužni? Imamo li neplaćenih računa koji skupljaju prašinu?

Navika i automatizam su ključni. Otvorite trajni nalog i počnite odvajati određeni iznos s namjerom izlaska iz minusa, vraćanja dugova i kredita. Ne čekajte da skupite odjednom velik iznos, nego malo po malo, mjesec po mjesec.

3. (Dodatna) zarada

Kako možete svoje talente, znanja i vještine unovčiti? Možete li neki hobi ili strast pretvoriti u biznis? Prestanite bacati svoje znanje u vjetar i davati ga besplatno jer je to vama samo pet minuta.

4. Plaćanje računa

Jesmo li svjesni koliko i na što trošimo? Plaćate li račune u grču ili sa zahvalnošću što vam je taj netko s druge strane omogućio korištenje te usluge ili proizvoda, riješio vam tako problem i dodao vrijednost u vašem životu.

5. Štednja

Kad čujem riječ budžetiranje odmah mi je muka. Pomislim na odricanje, disciplinu, a te riječi ne volim. Vjerujem da nisam jedina. Ne volim ni štedjeti za crne dane, ali volim svjesno upravljati novcem i odvajati novac za neku namjeru, primjerice edukaciju, putovanje, mirovinu…

6. Investiranje

Žene premalo investiraju jer misle da ne znaju. Sve informacije su nam danas dostupne. Ne radi se o znanstvenoj fantastici niti nuklearnoj fizici. Možemo mi to.

7. Uživanje u novcu

Koliko uživate u novcu? Bez krivnje? Trošite li više na iskustva ili stvari. Edukacija, putovanje, cipele, što i kako je vaš način?

Kupujete li često sitnice za drage ljude…

8. Odnos s novcem – uvjerenja

Kakav je Vaš odnos prema novcu? Što mislite o njemu?

Imate li nekih uvjerenja koja vas ograničavaju – ako ne, razmislite što su vam govorili roditelji i bake i djedovi o novcu i kako su živjeli

9. Imovina

1/1 nije razlomak. Vaše je samo ono što je upisano na Vaše ime. Najveća pogreška je ulaganje u tuđu imovinu. Raščistite stanje i odnose. Nije lako, može potrajati, ali se isplati.

I napišite oporuku. Ne ostavljate nerazriješene i neraščišćene odnose i imovinu iza sebe.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn