Zdrav odnos
s novcem

7 mitova o poslovnim planovima koji štete vašem poslovanju

7-mitova-o-poslovnom-planu

7 mitova o poslovnim planovima koji štete vašem poslovanju

Definicija kaže kako je poslovni plan pisani dokument koji jasno definira ciljeve poslovanja i u kratkim crtama prikazuje metode dostizanja ciljeva. Stvarnost dokazuje kako je poslovni plan jedan od najvažnijih živućih dokumenata u poslovanju koji je podložan stalnim promjenama i prilagodbama – ponekad zato što nam poslovanje ide bolje od predviđenog, ponekad zato što ono ide lošije, a ponekad zato što smo se našli u sasvim novoj situaciji koju nismo mogli predvidjeti prije nekoliko mjeseci ili godina. Izvrstan primjer za to je ova pandemija koja je još jednom dokazala da brzina prilagodbe novonastalim uvjetima u poslovnom svijetu može donijeti veliku razliku. Bitno je stoga osvijesiti koji su segmenti našeg razmišljanja o poslovnom planiranju realni, a koji spadaju u domenu mitologije. 

7 mitova o poslovnom planu

1. Poslovni plan je samo za start-up tvrtke

Kao što smo već maloprije spomenuli, poslovni plan je živući dokument koji nudi smjernice za poslovanje, neovisno radi li se o start-up ili dugogodišnjoj tvrtci. Poslovni plan se još naziva i nacrtom poslovanja koji se koristi kada su potrebni dodatni izvori financiranja, kada se priprema prijava projekta tvrtke na neki od EU natječaja, kada razmišljamo o prodaji ili udruženju tvrtke, ali i kada procjenjujemo stvarnu vrijednost i tržišnu sposobnost tvrtke u nekom trenutku. 

To ne znači da je svaki put potrebno sastavljati poslovni plan ispočetka, ali naše je iskustvo kako je korisno svakih četiri do šest mjeseci nadopunjavati poslovni plan s novim podatcima poput trenutnih financijskih podataka, ažuriranih informacija o potrebama tržišta (posebno u COVID-19 uvjetima), pregleda potrebnih i postojećih ljudskih resursa, kao i trenutno važećih zakonodavnih smjernica. 

2. Poslovni plan treba biti jako detaljan 

Glavno pravilo kod poslovnog planiranja je da je kvaliteta dokumenta puno bitnija od broja stranica. Drugim riječima, puno je važnije napraviti cjelovitu i smislenu analizu dosadašnjeg poslovanja na 20 stranica, nego napisati roman od poslovnog plana koji na kraju ne sadrži relevantne informacije na 100 stranica.

Također, dužina poslovnog plana ovisi i o vrsti investicije, kao i trenutnom poslovanju. Ukoliko se radi o kompleksnom, višefaznom ulaganju te je vaše poslovanje razgranato, tada je za očekivati da ćete zaista imati potrebu obrazložiti svoje poslovanje na većem broju stranica. Savjetujem da se uvijek vodite pravilom da poslovni plan treba biti razumljiv za sve koji će ga čitati!

3. Poslovni plan treba pripremiti sam poduzetnik

Premda su vlasnici malih i srednje velikih poduzeća uglavnom i direktori u svojim tvrtkama, nužno je napomenuti kako bi u izradi poslovnog plana trebao sudjelovati tim.

Dio tog tima svakako će činiti direktor/poduzetnik, ali i zaposlenici koji se bave razvojem ili su uključeni u proces prodaje. Uz interni tim, potrebno je uključiti i vanjske suradnike poput vanjskih partnera, knjigovođa ili odvjetnika koji također dostavljaju relevantne ulazne podatke te doprinose kvalitetnoj izradi poslovnog plana. 

4. Poslovni plan treba biti optimističan

Poslovni plan svakako treba pokazati entuzijazam poduzetnika, no stručnost projektnog tima, potencijal poslovne ideje, cjelovito razumijevanje tržišne situacije te zdrave financije su ono na čemu se bazira kvalitetan poslovni plan. Veća je vjerojatnost da će vaš poslovni plan biti odobren, čak i ako ste detektirali probleme s kojima se suočavate, ukoliko je vidljivo da imate rješenja za navedene probleme.

S druge strane, pretjerani optimizam u poslovnom planiranju kod investitora uvijek budi sumnju kako osoba iza poslovnog plana nije do kraja sagledala sve aspekte ulaganja.

Iz našeg iskustva pripreme poslovnih planova, realističan pristup posebice je potrebno primjeniti kod planiranja prihoda te analize troškova poslovanja.

5. Investitori ne čitaju poslovni plan

Investitori, kako i sam naziv kaže, investiraju svoj novac u nove poslovne prilike. S tim na umu, zaista je teško povjerovati da bi netko uložio svoj novac bez istraživanja o tvrtci u koju planira ulagati. Dapače, investitori ne samo da čitaju poslovne planove već traže i dodatne službene i neslužbene izvore informacija kako bi utvrdili stvarno stanje poslovanja neke tvrtke a sve s ciljem umanjenja poslovnog rizika.

No, istina je kako investitori ne čitaju sve poslovne planove i to prije svega zbog činjenice da su neki poslovni planovi prezentirani na pogrešan način ili su nedovoljno detaljno i jasno napisani. 

Kako bi bili sigurni da će se investitori fokusirati na vašu poslovnu priču, potrudite se pripremiti poslovni plan na način da je u njega uključeno realno i detaljno istraživanje tržišta, brojke koje potkrepljuju potencijal poslovne ideje te jasno razumljiva prezentacija vaše poslovne vizije

6. Poslovni plan mora biti savršen kako bi krenuli s poslovanjem

Poduzetnici često čekaju savršenu priliku za početak poslovanja ili savršen trenutak za novo ulaganje, no ključ uspješnog poslovanja zapravo leži u brzini i kvaliteti prilagodbe novonastalim situacijama te ranom detektiranju novih tržišnih prilika.

Iz iskustva, mogu potvrditi kako je poslovni plan tek početak za uspješnu realizaciju projekta. Bitno je jasno definirati ciljeve, ali i prepreke koje nam stoje na putu do uspjeha, te osigurati dostatne ljudske i financijske resurse. Osim toga, potrebno je pomno osluškivati tržište i sukladno tome prilagođavati naš nesavršeni poslovni plan za dostizanje uspješnog poslovanja.  

 7. Za pripremu poslovnog plana moram angažirati konzultanta

Kao i u mnogim drugim segmentima života ili poslovanja, angažman profesionalca za pripremu poslovnog plana nije nužan niti je zakonski propisan. Mnogim svojim klijentima, posebice onima u start-up fazi, savjetujem da krenu samostalno u razradu poslovnog plana kako bi osvijestili sve procese koji se pritom odvijaju, a nakon toga ih savjetujemo kako detaljno razraditi poslovno planiranje ili pak preuzmemo ulogu pripreme samog plana. 

Nakon bezbroj pripremljenih poslovnih planova, sa sigurnošću mogu reći kako su poduzetnici najvažniji kotač u svom poslovanju i, bez njihovih informacija i ulaznih podataka, nijedan konzultant ne može izraditi dobar poslovni plan.

S druge strane, s obzirom da se poduzetnici svakodnevno bave s mnoštvom aktivnosti i u pravilu nisu usko specijalizirani za to područje, za očekivati je kako će poslovno planiranje trajati dulje i iziskivati više vremena. Od brojnih uspješnih poduzetnika, često možemo čuti kako je vrijeme novac, pa u tom kontekstu velika većina poduzetnika se ipak odluči povjeriti izradu ovog važnog dokumenta profesionalcima koji svoje znanje i iskustvo stavljaju u službu uspješne realizacije vaše poslovne ideje. 

Svima onima koji se trenutno nalaze u fazi izrade poslovnog plana spomenula bih izreku Richarda Bransona koji u intervjuima često govori – Just start, you will learn so many lessons just by doing.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn