Zdrav odnos
s novcem

6 savjeta kako započeti karijeru snimanjem videa

6 savjeta kako započeti karijeru snimanjem videa

Prošli ste jednu, možda i dvije edukacije, gledate tutoriale, ali nikako da stanete pred kameru i natjerate se na snimanje videa? Ako se prepoznajete u ovim riječima, niste usamljeni. Što ću reći, tko će ovo gledati, nemam što obući, nemam vremena – to su najčešće izlike zbog kojih odgađamo snimanje za… sutra, za budućnost. Ta budućnost vrlo brzo dolazi, a s njom i sve veća potreba za predstavljanjem sebe ili svog posla pred kamerom.

You tube je druga najposjećenija platforma u Hrvatskoj, odmah poslije Google-a. Društvene mreže se sve više baziraju na video sadržajima bilo da su promotivnog, prodajnog ili zabavnog karaktera.

Ako ste već osvijestili potrebu da imate video i znate kako izgleda priprema za snimanje i samo snimanje, napravite vlastitu malu strategiju koja će vam pomoći da lakše pristupite tom zadatku.

Foto: Pexels

1. Rezervirajte mjesto u kalendaru za snimanje

Snimanje je kao odlazak u teretanu. Kome se uvijek ide vježbati? Ali kad odemo, osjećamo se tako dobro, odlično, ponosni na sebe. Tako je i sa snimanjem. Nikad vam se neće dati, osim ako ne napravite čvrst plan. U tjednom ili mjesečnom rasporedu rezervirajte vrijeme za snimanje. Pripremite odjeću za onoliki broj videa koliko ih planirate snimiti. Nemojte snimati umorni.

2. Stisnite zube i pogledajte svoj video

Ako ste totalni početnik, sigurno imate nelagodu kad se gledate i slušate. To je normalno i prestat će s vremenom. Jednostavno ćete se naviknuti kao što se na to naviknu tv profesionalci ili youtuberi. Istina je da ni mnogi profesionalci nikad nisu do kraja zadovoljni, ali – bolje završeno nego savršeno.

Kad snimite video s kojim ste poprilično zadovoljni objavite ga u nekoj svojoj internoj grupi i provjerite reakcije. Ne bojte se kritike! Više dobivamo od dobronamjernih kritika nego lažnih pohvala.

3. Snimajte video dnevnik

Kako biste se počeli navikavati na svoj lik i snimljeno djelo, uvedite u svoju dnevnu komunikaciju video poruke i pozive. Ili snimajte za sebe video dnevnik deset dana zaredom.

Jednostavno, odredite si vremenski rok od primjerice 1 minute i ispričajte u kameru mobitela što ste taj dan radili. Naravno, očekuje se da te videe ne obrišete odmah, nego ih i kritički, s odmakom pogledate. Korak naprijed će biti da izaberete 10 bliskih tema o kojima želite govoriti pred kamerom – tko bolje od vas zna više o vašem poslu ili usluzi.

4. Koristite stražnju kameru mobitela

Ne samo zbog toga što će vam dati bolju kvalitetu slike, već i zbog odvlačenja pažnje. Naime, dok se snimate i gledate u kameru mobitela neminovno vam pogled bježi na vlastiti lik. I što smo skloni napraviti – na licu mjesta se kritiziramo i prekidamo snimanje, obeshrabreni.

5. Iznajmite video snimatelja na jedan dan

Općenito, ako vam tehnologija snimanja zadaje glavobolju i troši vam previše živaca i vremena – iznajmite profesionalca na jedan dan. To više nije tako nedostižno skupa usluga. U jednom terminu možete snimiti 4 do 5 videa.

Drugi će brinuti o svjetlu, tonu, pozadini, snimanju, upozorit će vas ako se jedan pramen kose oteo kontroli, a vama onda ostaje samo izvedba. Usluge profesionalaca mogu vam pomoći i kod pisanja scenarija, onoga što želite reći.

6. Ne ljutite se na sebe dok snimate

Ako pogriješite redoslijed rečenica koji ste planirali ili ispustite nešto što ste si napisali u scenariju, ne brinite, nitko osim vas ne zna što ste htjeli reći. Ako baš zabrljate, ne ljutite se na sebe. Zastanite, udahnite duboko, izdahnite i iz iste pozicije nastavite gdje ste stali.

U montaži ćete izrezati dijelove koji nisu za pokazivanje. Da se ne lažemo, iz iskustva mojih polaznika na radionicama, često se kao najveći problem ispostavi montaža. I tu ima lijeka – na tržištu već ima dosta video editora koji će iz vašeg snimljenog materijala smontirati format koji vama treba.

Kako biste došli do tog koraka, slijedite sve prethodne!

Duboko udahnite, prisjetite se svih svojih uspjeha: zašto baš vi, ovdje i sada imate nešto važno za reći. 3,2,1…. kreni!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn