Zdrav odnos
s novcem

6 najvećih financijskih strahova: Kako se s njima nositi i kako im izaći na kraj

6 najvećih financijskih strahova: Kako se s njima nositi i kako im izaći na kraj

Prema ispitivanju PWC wellness survey, oko 60% ljudi je u stresu oko svojih financija i novac im predstavlja glavni izvor stresa. Rastuća inflacija, nestabilna ekonomija, rast kamatnih stopa, premalo štednje, samo su neke od stvari koje nam svima mogu izazvati financijsku tjeskobu i stres.

Koji su nam to najčešći financijski strahovi i kako se s njima nositi?

1. Neplanirani troškovi

Kažu da je jedino što je sigurno u životu da moramo umrijeti i platiti porez. No nekako često se dogode i razni neplanirani troškovi.

Kako tome doskočiti – pisali smo u tekstovima o modelima upravljanja novcem. Dobro je automatski odvajati određenu sumu i kreirati hitan fond koji će nam pokriti sitne neplanirane troškove za popravke i slično. Dobro je imati i jedan veći fond koji će nam pokriti 3 do 6 mjeseci troškova našeg života. Taj nam novac treba biti brzo i lako dostupan, za slučaj bolesti, otkaza, bilo kakve nemogućnosti rada ili pokretanja vlastitog posla i slično.

Platite prvo sebi – kreirajte hitan i 3/6 mjesečni fond.

2. Strah od gubitka posla

Nema sigurnog posla. Uvijek radite za sebe bez obzira gdje ste zaposleni. 85% poslova koje danas radimo neće postojati za par godina, no pojavit će se novi. Zato je presudno i uvijek najbolje investirati u svoje znanje, edukaciju i stjecati konkretne vještine.

A znati dobro prodavati uvijek je vještina koja se i da naučiti i svi uvijek traže nekoga tko zna prodavati. Tako da dobri prodavači ne mogu biti gladni.

Ulažite u sebe i svoje znanje. Najviše naučite dobro prodavati!

3. Strah od gubitka imovine; Ušteđevine; Ulaganja

Sva ulaganja sa sobom nose rizik. Poduzmite sve što je moguće da osigurate svoju imovinu. Ako ste kupili nekretninu, nemojte zaboraviti osigurati istu kao što to najčešće napravimo za auto.

Pazite gdje i kako štedite i gdje ulažete. Ulažite samo višak sredstava koji ste spremni eventualno izgubiti, no isto tako dobro se raspitajte jer postoji niz sigurnijih ulaganja.

4. Strah od bankrota

Pitajte se i suočite s tim što je najgore što se može dogoditi. Da propast će Vam firma, pokrenut ćete novu ili se negdje zaposliti. Račun će vam biti blokiran, ali uvijek se možete snaći. Posla uvijek ima. Gdje ima volje ima i načina. Znam bezbroj primjera za oba slučaja.

Ulažite u odnose, da uvijek imate nekoga tko će se biti spreman pobrinuti za vas i vi za njega/nju. Uvijek je važnije koga znamo, uz ono što znamo.

5. Strah od prevelikog i nepremostivog duga

Uvijek možete i umrijeti u dugu, pa će ga uz vašu imovinu naslijediti vaša djeca i nekako će to riješiti, a ako ipak želite biti odgovorni i prema sebi i prema njima, prestat ćete trošiti iznad mogućnosti, odrezat ćete sebi kreditne kartice ako se ne možete kontrolirati, otići ćete u banku i zamoliti da vam ukinu minus po tekućem računu i sve će vas to prisiliti da trošite samo onoliko koliko imate.

Isto i kad ste na dijeti, ako nemate slatkiša u kući, nećete ih pojesti, zar ne?

6. Strah od siromaštva

Da nećemo imati dovoljno za preživjeti, da nećemo imati dovoljno novaca u mirovini, da nećemo moći platiti račune i sve što nam treba do kraja mjeseca.

Nema drugog načina nego trošiti manje nego zarađujemo, početi zarađivati više, trošiti manje, razliku uštedjeti te istovremeno osvijestiti sve što utječe na naš odnos s novcem i zaradu i polako promijeniti sve obrasce i navike koja nam štete. Nije lako, ali jest jednostavno.

Vjerujem da je tu još mnogo strahova s kojima smo se svi bar jednom suočili. Ako ipak upadnemo u razne financijske traume, kako se od njih oporaviti pisala je nedavno psihoterapeutkinja Mirta Fraisman Čobanov.

Svi imamo strahove. Kad se s njima suočimo lakše je i moguće je naučiti upravljati i živjeti s njima.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pucate zbog suradnika i poslovnih partnera? Evo kako vas glazba može spasiti!

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Prijava za članice

Pretraga

znn