Zdrav odnos
s novcem

5 savjeta za bolji online nastup

online nastup

5 savjeta za bolji online nastup

Poslovni klijenti, ali i brojni prijatelji, često mi postavljaju pitanja koja se odnose na njihov online nastup, odnosno održavanje virtualnih predavanja / seminara / prezentacija / poslovne edukacije ili bilo koje druge vrste online predavanja u kojem se nalaze u ulozi predavača.

Ta pitanja se često ne odnose na sam sadržaj o kojem prezentiraju tijekom poslovne edukacije, već na samu interpretaciju istoga pred virtualnom publikom.

Najčešće se radi o pitanjima identičnima onima koja si često postavljamo dok pripremamo predavanje in vivo.

Kako da se ponašamo? Kako možemo zadobiti, a čime zadržati pažnju svoje publike? Kako pobijediti tremu? Kamo s rukama? Što obući i zašto ne baš to?

Potaknuta tim pitanjima, a u želji da vaš online nastup pri vođenju poslovne edukacije ili drugog oblika predavanja bude još ugodniji i pamtljiviji (kako vama osobno, tako i vašoj publici), otkrivam vam 5 savjeta iz svoje prakse.

Svaki od njih polazi iz onoga najvažnijega – u fokusu publike se uvijek treba nalaziti sadržaj kojega izlažete, a ne vaša pojava ili vaša pozadina.

Kako se to postiže? Odajem u nastavku!

5 savjeta kako uspješno provoditi poslovne online edukacije

Poput svih priča, poslovne edukacije vrlo su osobne.

Njihov sadržaj treba interpretirati u skladu s vašom temom i porukama koje želimo prenijeti publici.

No, bez obzira koja je tema predavanja i koje poruke kroz njega želite poslati, sve poslovne edukacije imaju 5 istih točaka: predavača (vas), vašu pozadinu, publiku, određena pravila koja trebate postaviti i naravno, tehniku koja sve to omogućuje online. 

1. Predavač

Kao što sam naglasila, u središtu poslovne edukacije online treba biti sadržaj kojeg izlažete.

Uklonite iz kadra sve distrakcijske predmete

Iz tog razloga, savjetujem vam da iz kadra u kojeg publika gleda u kameru uklonite sve distrakcijske elemente koji bi pažnju publike mogli odvući sa sadržaja kojeg čuju te je preusmjeriti na ono što vide na ekranu (a nema veze s temom edukacije).

A što to sve može biti?

Izbjegnite upadljivu odjeću te zveckav i glomazan nakit

Primjerice, izbor vašeg nakita i odjeće. Savjetujem vam da izbjegnete zveckav, blještav i glomazan nakit i upadljivu odjeću (neobični krojevi, veći uzorci) koji lako navode publiku da skrene fokus s priče na samu vašu pojavu. U to ime, kao idealan izbor savjetujem jednobojnu, jednostavnu odjeću neutralnih boja (plava, siva, crna…) te diskretan i jednostavan nakit.

Razmislite o organizaciji stola

Također, promislite o organizaciji radnoga stola kojeg publika vidi pred vama – (p)ostavljanje osobnih stvari kao što su fotografije može biti simpatično, no i pravi mamac za distrakciju u kojoj će se publika (jer takvi smo mi ljudi) nalukavati u ekran da vidi vaše fotke i moguće propustiti važne informacije.

Zato razmislite – biste li svoje predavanje in vivo započeli činom postavljanja svoje skijaške / ljetne / obiteljske fotke na stol ili katedru? Ako je odgovor ne, nema razloga ni da to učinite uoči predavanja online – osim ako fotografije nisu tema izlaganja!

Isto tako, na stolu tijekom predavanja nemojte ostavljati mobilni telefon ni cigarete ako ste pušač – oba predmeta mogu vrlo lako navesti publiku na pomisao da ih jedva čekate odraditi i posvetiti se nečem (ili nekom) drugom, a nitko ne voli takav tip usluge – ma koliko kvalitetan bio njezin sadržaj!

Što ostaviti na stolu?

Pa, što je onda poželjno ostaviti na stolu?

Uz predmete koji su vam potrebni za predavanje, preporučujem bocu / čašu vode i, želite li dodati kakvu osobnu, neformalniju notu, vazu s cvijećem ili kućnu biljku.

No, pripazite da budu diskretne – ogromni buket ili egzotična mesožderka jednako će lako skretati pažnju kao kakva zanimljiva osobna fotografija!

2. Pozadina

Ako pozadina nije funkciji scene vašeg predavanja, a vrlo često ipak nije, pripazite na njezinu diskreciju jer vrijedi isto pravilo kao i s biljkama, fotkama, knjigama i ostalim osobnim stvarima u vašem uredu / domu.

Mnogi se odlučuju za stručne certifikate i/ili policu s knjigama (u ime kojih jedna moja kolegica, prema vlastitom priznanju, dobar dio svojih edukacija provodi u pokušaju odgonetavanja koji su to naslovi u daljini – i vjerojatno nije jedina s tom boljkom).

Ako želite osigurati pozadinu u kojoj nema distrakcija, savjetujem čisti zid – ne, neće biti  sterilno i dosadno jer u fokusu će biti sadržaj vašeg predavanja. A to je točno ono po što je publika došla i s čime će i otići s vašeg online susreta – bez distrakcijskih faktora koji su ga ometali.

Na zid možete postaviti uokviren logo svoje kompanije, no pripazite na njegovu veličinu – prevelik logo na zidu ometa fokus publike, dok premalenog publika neće registrirati i tako ga povezati s vašim predavanjem.

Isto tako, pobrinite se da se boja pozadine ne poklapa s bojom vaše odjeće jer će vas kamera jednostavno stopiti u jedno – što može biti vrlo humoristično za publiku, ali ne i za vas kad pogledate snimku.

Također, ako razmišljate o postavkama zadane pozadine na Zoomu – nemojte! Naime, ona će se pomicati skupa s vama i pritom u slast jesti vašu glavu.

Publika će, naravno, to vidjeti na svojim ekranima, što je prava crvena krpa za stvaranje distrakcije. Naravno, ekipa će gledati dokle će to ići i u fokusu im na kraju više neće biti vaša priča – nego vaša polupojedena glava!

3. Publika

Nakon što se pobrinete za sebe i za pozadinu, vrijeme je da u susret uključite publiku! Što tad očekivati? Pa, iz mog iskustva…sve. Ručkove i doručke. Trenirke. Šalice. Druge ukućane, djecu i kućne ljubimce koji svako toliko uskaču u kadar. Je li to u redu? Naravno da jest!

Vaša se publika uključuje iz svojih domova i teško je očekivati da će (baš svi) biti kao u razredu ili dvorani za sastanke. Neformalnija izdanja ne znače da ne slušaju predavanje na kojemu su (najčešće) svojom voljom i/ili novcem. Štoviše, mnogi klijenti mi odaju da im upravo mirnije, kućno okruženje osnažuje koncentraciju za predavanje, a mnogi se najradije uključuju upravo na poslovne edukacije online koje im omogućuju učenje (k)od kuće.

U kakvom izdanju se onda treba pojaviti predavač/ica?

Iz svih tih razloga, pitanje koje mi predavači često postavljaju glasi: je li onda u redu da se i ja pojavim u trenirci, sa snackom i/ili s mačkom? 

Na to je pitanje vrlo teško dati konkretan odgovor jer je jako individualno te ovisno o vašoj publici. Dok će nekima vaš kućni stil vjerojatno biti simpa, drugi bi mogli smatrati da je neozbiljan – u stilu, hajde, da vas usput odradim i vratim se svom domu i ukućanima (osobito ako držite vikend ili večernje predavanje).

Da, otvorena sam – jer to je ono što publika često misli, osobito onda kad to ne kažu izravno! Također, odviše neformalan stil lako vodi atmosferu u neformalno online druženje – a poslovne edukacije ipak to nisu.

Zbog toga, nemojte u ime opuštene atmosfere skrenuti vaš fokus s razloga okupljanja – jer koliko god da ljudima bude ugodno, na kraju će se mnogi zapitati jesu li platili poslovne edukacije ili online druženje. Odgovor znate i vi i oni!

Kako biste izbjegli moguće nesporazume i neželjene reakcije, ipak vam savjetujem formalniju pojavu, a slatke distrakcije poput klinaca i ljubimaca neka ipak pričekaju kraj online predavanja!

4. Pravila, pravila

Unaprijed odredite pauze

Prije nego što započnete s konkretnim predavanjem, sa svojom publikom dogovorite pravila – naprimjer, ono o pauzi.

Unaprijed odredite (i najavite) u koliko će sati biti pauza i koliko će trajati.

Time omogućujete ljudima da cijelo vrijeme predavanja u glavi budu tu jer znaju kad će doći vrijeme za odmor, snack, cigaretu ili neku drugu aktivnost koju žele ili trebaju obaviti. Tako će publika, baš kao i vi, uspijevati planirati svoje vrijeme u pauzi i tijekom predavanja.

Iz tog razloga, uvedite ih u pauzu stavljanjem točke na i na temu o kojoj ste govorili i nakon pauze se posvetite novoj kako bi fokus publike uvijek bio pun. 

U uvodnom dijelu vašega izlaganja – osigurajte pažnju polaznika na način da ih uputite da slobodno tijekom predavanja piju kavu ili si na stol donesu bocu s osvježenjem. Tako ćete izbjeći neprestano ustajanje kojemu smo skloni u susretima online – znate već, kod kuće ste, nema što vam ne treba! A naravno, tijekom ustajanja / odlazaka često propuštamo i kakvu vrlo bitnu informaciju, podatak ili savjet – zato moj glasi da zadržite polaznike koji će kraj sebe već imati sve potrebno!

Održavajte interakciju

Također, u predavanju online vrlo je bitno održavati komunikaciju s publikom (uvjetno rečeno, možda čak i više nego u in vivo predavanju jer su ljudi skloniji otići offline nego što bi bili napustiti dvoranu, ukoliko im interakcija nije zadovoljavajuća).

Svi volimo sudjelovati – pa, onda svi i sudjelujemo!

Kako bi interakcija bila puna, na vrijeme zamolite polaznike da upale kamere kako biste se svi mogli vidjeti. Dok predajete, gledajte u publiku i održavajte komunikaciju, kao što biste to činili in vivo. To vrijedi i za trenutke dok dijelite screen i vaš pogled ide lijevo ili desno: kako pritom ne biste zbunili publiku, naglasite im da ih gledate sa svoje strane u galleryju i da ste svo vrijeme (i dalje) face-to-face. Kako i treba biti u dobroj komunikaciji!

Naglasite pravila

I naposljetku, odmah naglasite i njezina pravila – naprimjer, da vas uvijek mogu prekinuti kako bi vam ispričali neki vlastiti primjer ili postavili pitanje koje ih zanima. Jer znanje se najbolje usvaja kroz interakciju!

5. Tehnika

Neugodna tehnička iznenađenja ne voli baš nitko – ni u onom privatnom, ni u poslovnom smislu! Za mene su ona najveći horor kojeg mogu zamisliti. Padanje mreže. Isključenje Interneta. Restart. Reset. No. No. NO – znate na što mislim, mnogi dijelimo taj strah!

Pobrinite se za brzinu interneta i kvalitetu tehnologije

A kako noćna mora ne bi bila stvarna,  detaljno se pobrinite se za brzinu vašeg Interneta i visoku kvalitetu tehnologije. Ovladajte postavkama platforme s koje predajete (Zoom ili neka druga) kako biste mogli pripomoći publici ukoliko to bude potrebno. Ako još niste sigurni u vlastito znanje, savjetujem pouzdan back up u smislu vještog ukućana ili prijatelja koji će biti u vašoj blizini i po potrebi uskakati sve dok vi u potpunosti ne ovladate platformom. I svim iznenađenjima koja može napraviti! 

Nadam se da vam je ovaj mali savjetnik pomogao u pripremanju još boljeg i uspješnijeg online nastupa. Ako trebate podršku u vidu poslovne edukacije vezane uz sam javni nastup ili još kvalitetniju i pamtljiviju interpretaciju vašeg business sadržaja (business storytelling), s veseljem vam stojim na raspolaganju.  

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn