Zdrav odnos
s novcem

5 savjeta kako zaustaviti vlastitu nevidljivost i unovčiti skrivenu vrijednost

pexels ron lach 9196489 min

5 savjeta kako zaustaviti vlastitu nevidljivost i unovčiti skrivenu vrijednost

Sve smo mi odrasle uz bajke u kojima divne djevojke budu otkrivene u njihovoj skromnoj nevidljivosti, nakon čega postanu poželjne prinčevima na bijelim konjima za koje se udaju u bijelim vjenčanicama, okružene aplauzima oduševljenog pučanstva.

Pepeljuga, Snjeguljica, uspavana ljepotica i druge, nisu morale planirati dnevne objave na Instagramu, plesati pred crnim monitorom, niti graditi personalni brand. Njihovi prihodi su bili osigurani udajom za bogate prinčeve, a naše zanimanje za njihove sretne brakove do kraja života nije baš tražilo puno detalja o tome.

Zašto se osjećam nevidljivom?

Sve smo mi odrasle ne razumijevajući koliko uvjerenja iz bajki formiraju naše buduće stavove i očekivanja. Mnogo divnih žena vjeruje da će njihov vrijedni rad i sjajnu kvalitetu jednostavno otkriti neki princ u vidu klijenta ili kupca, oduševljeno prihvaćajući sve uvjete i pobjeđujući sve prepreke.

Previše sjajnih stručnjakinja, znanstvenica i poduzetnica vjeruje u bajke – da će neko drugi, nekom magijom, pronaći put do njih, u njihovoj skromnosti i osigurati ugodne i sretne prihode do kraja života.

Znam to jer sam bila jedna od njih. Nesvjesno sam prihvatila model skromne nevidljivosti koja će naći svoj put, vjerovala sam da kvaliteta i posvećenost poslu vode ka napredovanju u karijeri. Moja priča je i obična i neobična, jer mi je posao uvijek bio vezan za javnost, medije i
komunikacije.

Činilo se da svi znaju tko sam i što radim, iako se nikad nisam potrudila da to i opišem i pojasnim. Vidljivi dio posla je bio onaj mali i zabavni dio, dok su priprema, uvezivanje, administracija i izvještavanje imali istu važnost kao i za sve druge ozbiljne, odrasle i zaposlene ljude.

Otrežnjenje je nastupilo kad sam nakon godina službe prijateljici pokušala odgovoriti na dobronamjerno pitanje: a što ti zapravo radiš?. Sjetila sam se poslovice o obućaru čija je obuća najgora u selu. Srećom, znala sam šta treba uraditi, ali ne i kako to napraviti.

Nekoliko godina kasnije, kad sam se odlučila za samostalan nastavak karijere, shvatila sam da je ulaganje u osobni branding zapravo ulaganje u aktivu mog budućeg biznisa. Knjigovodstveno goodwill, odnosno razlika između knjigovodstvene i tržišne vrijednosti poduzeća, onaj neopipljivi dio, zapravo se gradi promocijom, brandingom i marketingom.

Iako još uvijek učim, rado podijelim savjete koji pomažu da bajke pretvorimo u stvarnost, i da vidljivost pretvorimo u aktivu koja donosi sretne prihode do kraja života. Na kraju krajeva, ipak sam nešto naučila radeći u sjeni tih dvadeset i pet godina.

Dakle, ovo je mojih pet načina, a pozivam da dijeljenjem množimo znanje i pomognemo jedna drugoj da ostvarimo bajke o kojima smo sanjale kao djevojčice – sa ili bez konja, prinčeva, i aplauza publike.

Dijeljenjem, množenjem i dodavanjem savjeta svaka može dati doprinos da žene u biznisu postanu vidljive i glasne i da tako doprinesu boljem svijetu i ekonomiji za sve.

5 savjeta kako postati vidljiva

1.Pisanje i kreiranje vrijednih sadržaja

Neke će napisati knjigu, druge će kreirati edukacije ili pisati blogove. Svaki način ima svoje prednosti i nedostatke i svaka će za sebe odlučiti što joj odgovara, u čemu se nalazi, odnosno za što ima vremena i energije.

Čak i one koje otpor prema vidljivosti pravdaju željom da ne budu nametljive, na ovaj način sebi stvaraju prilike da pokažu konkretnim rezultatima što mogu i znaju i kako rade.

2. Zagovaranje ciljeva ili uvjerenja motivirane osobe

Poruka za koju se zalažu ženama će dati energiju i motiv da svoj glas i svoju vidljivost pretvore u alat za postizanje plemenitog cilja. Ova vrsta vidljivosti još uvijek ne znači hvalisanje ili nametljivost, jer cilj i svrha vidljivosti preuzimaju primati u komunikaciji.

3. Djelovanje u ulozi uzora drugim ženama

Bilo da se radi o kćerima, mlađim ženama ili drugima koje su daleko od prilika za vidljivost. Svaka aktivnost u javnom prostoru ženama daje ohrabrenje i pokazuje da ima smisla tražiti jednake mogućnosti, ista prava i pravične prilike.

Vrijedne, ali skromne žene, samozatajne u svom nastojanju da promijene svijet nabolje, najbolje se ohrabre kad vide primjere drugih žena. Ako ovo nije motiv za izlazak iz zone komfora i više vidljivosti, teško da će se naći bolji.

4. Ponudite pomoć: Vaše znanje nekome je značajno

Četvrti način je iskrena ponuda pomoći nekome kome će naše znanje, iskustvo ili savjet pomoći da riješi veliki problem. Svaka od nas koja je osvojila veliku ili malu pobjedu zna kako je bilo – i tako najbolje može pomoći drugoj da osvoji svoju vlastitu pobjedu.

Savjet na teškom putu i riječ ohrabrenja nekad zaista ima potencijal da promijeni život nabolje. Vrijedne žene znaju da iskustvo iz prve ruke ima neprocjenjivu vrijednost, samo ako dođe u pravo vrijeme i na pravo mjesto. Jedini način da se to desi jest da nositeljica tog iskustva postane vidljiva.

5. Ne zaboravite da vidljivost otvara prilike

Prinčevi koji s našom staklenom cipelicom obilaze cijelo kraljevstvo da nas nađu, kao i klijenti koji odbijaju sve druge usporedbe ponude da sačekaju vašu idealnu ponudu – ne postoje.

Čak i sve ono što volimo, želimo i trebamo – koristi promociju da nas podsjeti na svoje postojanje – jer zaboravljamo. Nažalost u 2022, neaktivnost u smislu komunikacije često znači i nevidljivost. Još jedna stara narodna odavno je to zabilježila – daleko od očiju je daleko i od srca.

Moj model, koji je povezao ovih pet načina nazvala sam Misija: Moguće i kroz desetominutne razgovore koje snimam preko zooma, značin velikih produkcijskih troškova, predstavljam priče o malim i velikim pobjedama. Umjesto o problemima, govorimo o rješenjima i jedni drugima popravljamo raspoloženje na vrlo ozbiljan način. Poziv je otvoren svima koje žele prestati biti nevidljive, i koje nisu sigurne otkud početi.

Na kraju, vidljivost ne znači nužno publiku u smislu popularnosti. Vidljivost može značiti jednostavno komunikacijsko povezivanje kroz razmjenu vrijednosti sa malom grupom idealnih klijenata. Vidljivost može biti strateško kreiranje i distribucija sadržaja koji donose
vrijednost ograničenom broju idealnih kupaca. Vidljivost može značiti i jednostavno osvajanje digitalnih srca, o čemu učim i na čemu radim polovinu svog života.

Vlastitu vidljivost opravdavam iskrenom željom da pomognem važnim idejama i dobrim ljudima da dobiju pažnju i podršku koju zaslužuju kroz strateško kreiranje i distribuciju sadržaja bez stresa i nervoze. Za sve koji žele čuti više, uvijek sam otvorena za konzultacije i savjet.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn