Zdrav odnos
s novcem

5 kreativnih načina kako učiti djecu o novcu

5 kreativnih načina kako učiti djecu o novcu

Što kad djeca u trgovini žele – sve?

Ako ste roditelj, vjerujem da vam se barem jednom dogodilo da ste prilikom odlaska u trgovinu smirivali dijete i pokušavali mu objasniti da plaćanje karticom nije tajanstvena, čarobna transakcija bez granica.

Kad su jako mala, djeca ne razumiju pojam novca, no to ne znači da ih od najranije dobi ne treba učiti o tome kako zarada, štednja i potrošnja novca zbilja funkcionira. Ključ je svakodnevni razgovor o novcu – onda kada ga ima, ali i onda kada ga nema.

Stručnjaci savjetuju da učite djecu o novcu već kad su u vrtiću. Zašto? Studija Sveučilišta Cambridge pokazuje da su financijske navike prilično ukorijenjene do 7. godine. Drugim riječima, do trenutka kada vaše dijete kreće u školu, ono će vjerojatno već formirati svoje misli i stavove oko novca.

Pa krenimo redom…

5 kreativnih načina kako učiti djecu o novcu

1. Potražite prilike za raspravu o željama i potrebama u odnosu na novac

Nosite jeftiniji sat umjesto pametnog sata? Imate stariji model mobitela? Objasnite svojoj djeci zašto je to tako.

Sasvim je normalno da oni ne razumiju razliku između želja i potreba. Razgovor o tome pomaže im da ih oni sami nakon nekog vremena počnu uočavati.

2. Pomognite djeci da vizualiziraju kako novac funkcionira u stvarnom životu

Pokažite djetetu novčanicu od 5 i 20 eura. Objasnite mu da za onu od 5 može kupiti primjerice dvije kuglice sladoleda, a za 20 eura majicu. Potaknite ih da i sami razmisle o tome što mogu kupiti za taj iznos.

Odličan trik je igra trgovine. Kreirajte svoj novac, pronađite 5-10 stvari u kućanstvu koji će predstavljati artikle na prodaju i prepustite se mašti.

Foto: Pexels

3. Počnite štedjeti novac kao obitelj

Ovo je već stari trik koji uvijek pali. Pripremite staklenku ili kasicu i potičite dijete da ubacuje kovanice i novčanice. Ja se i dan danas sjećam svoje kasice i silnog uzbuđenja svaki put kad bi ubacila novac ili ga kasnije zbrajala.

Odredite simboličan iznos kojeg zajedno želite uštedjeti i dopustite djetetu da potroši ušteđen novac na ono što mu je u tom trenutku zanimljivo i vrijedno.

4. Potaknite ih da zarade svoj novac

Sjećam se da smo sestra i ja kao male svoje crteže, ručno izrađene narukvice i izronjene školjke prodavale članovima obitelji. U pitanju su bili simbolični iznosi od 5 ili 10 kuna (danas okvirno 1€), ali nama je taj osjećaj bio sve!

Vjerujem da nas je to već u ranoj dobi naučilo da cijenimo novac – posebno onaj kojeg smo same zaradile.

5. Naučite ih svim važnim financijskim lekcijama

Kako Vaša djeca rastu, učit će o raznim temama koje novac pokriva – primjerice posuđivanju. Postoji mnogo online kalkulatora koji pokazuju što se događa ako ne otplatite svoje dugove (na vrijeme).

Nije neuobičajeno da studenti kasnije zaglibe jer ne shvaćaju pojam kredita i zaduživanja. Ako svoju djecu rano naučite zamkama prekomjernog trošenja, naučit će upravljati svojim novcem. Prije ili kasnije, vaše dijete će biti odraslo, a kada to vrijeme dođe, manje ćete se uzrujavati znajući da su vam razgovori o financijama postali prioritet već u ranoj mladosti.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn