Zdrav odnos
s novcem

5 koraka kako dodatno zaraditi kao virtualni asistent

pexels tirachard kumtanom 733856 min

5 koraka kako dodatno zaraditi kao virtualni asistent

Jeste li ikad imali osjećaj da radite puno manjih i jednostavnih poslova koji Vam oduzimaju puno vremena? Potražite pomoć virtualnog asistenta! Virtualni asistenti su ljudi koji svoje usluge i pomoć u radu nude radom na daljinu i to uporabom vlastite opreme.

Ukoliko ipak procijenite da su Vaše znanje i iskustvo dovoljni da i Vi postanete virtualni asistent, mi Vam donosimo pet koraka kako u tome uspjeti u što kraćem roku:

1. Osigurajte potrebnu opremu

Vaš posao virtualnog asistenta u velikoj će vjerojatnosti zahtijevati korištenje računala, računalnih programa i uredske opreme. Imajte na umu da potrebni programi uvelike ovise o usluzi koju nudite. Office paket, programi za uređivanje fotografija, kalendari, društvene mreže, internet… odabir je na Vama!

2. Pronađite klijente

Poslovi virtualnog asistenta mogu pripadati različitim djelatnostima. IT, zdravstvo, obrazovanje, marketing, drugi administrativni poslovi… Specijalizirajte se za Vama željeno područje.

Sukladno tome, postavite ključno pitanje: koja je Vaša ciljna skupina? Važno je biti upoznat s aktivnostima potencijalnog klijenta. Čime se bavi? Što voli? Što čita? Koje društvene mreže koristi?

Npr. Vaša klijentica: poduzetnica i majka kojoj je važno uskladiti poslovni i privatni život. Potrebna joj je pomoć uobičajenih poslova tajnice: prosljeđivanje e-mailova, telefonski pozivi i drugi manji poslovi koji joj oduzimaju puno vremena.

U pronalasku klijenata pomoći će Vam i razne platforme za freelancer-e. Na taj način moći ćete jednostavno kupovati i prodavati digitalne usluge. Među najpoznatijim freelance aplikacijama su Fiverr, Upwork, Designhill, Toptal i drugi. Važno je da prije korištenja navedenih platformi proučite uvjete poslovanja i odlučite koja najviše odgovara Vama.

Nakon što ste istražili tržište, izradite odgovarajuće društvene mreže i po potrebi web stranicu. Budite aktivni i zapamtite da želite biti primijećeni!

3. Otvorite (paušalni) obrt ili firmu

Iako je Vaš potencijalni klijent već postojeće poduzeće, Vi kao virtualni asistent ne morate nužno biti jedan od zaposlenika. Iz tog je razloga važno da svoje usluge registrirate. O temi kako otvoriti (paušalni) obrt smo već pisali.

4. Formirajte cijene

Važno je postaviti realne cijene za Vaše usluge. Cijenu za svoj rad možete formirati po satu, ali se takve usluge najčešće obračunavaju mjesečno ovisno o vrsti i količini posla. Jednako tako, Vaš klijent može Vas angažirati samo za određeni projekt ili jednokratan posao pri čemu Vašu uslugu možete obračunati ovisno o složenosti obavljenog posla.

SAVJET: ukoliko ste u potrazi za novim klijentima, usluge možete ponuditi i besplatno u zamjenu za promociju. Na taj će način želje obje strane biti efikasno zadovoljene! 🙂

5. Nemojte se bojati manjka iskustva

Sviđa Vam se ovakav oblik rada, ali smatrate da nemate dovoljno iskustva? Ne smatrajte to nedostatkom već prilikom za ulaganje u nova znanja! Danas na tržištu postoje razni tečajevi koji će Vam pomoći usvojiti sve prethodne korake.

I za kraj, svatko može pružiti neki oblik usluge virtualnog asistenta. Ne dopustite da Vas potencijalni manjak iskustva ili strah ometaju u ostvarenju želja!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn