Zdrav odnos
s novcem

4 vrste rashoda i kako vam mogu poslužiti za uspješno upravljanje novcem

Vrste-Rashoda

4 vrste rashoda i kako vam mogu poslužiti za uspješno upravljanje novcem

Kada ste kreirali krvnu sliku svojih financija, morali ste popisivati svoje rashode te ih staviti u određene grupe/kategorije.

Koje grupe rashoda vi imate? Napišite nam u komentarima. 

U ovom članku pročitat ćete o dvije, možemo reći i slične, grupe rashoda. Počnimo s osnovnim grupama rashoda: nužni, gušti, štednja. 

Osnovne grupe rashoda

1. Nužni rashodi

Neophodni/nužni rashodi su oni bez kojih ne biste mogli zadovoljiti svoje najbitnije funkcije u životu (kao što su hrana, krediti, režije, stanarina, ili troškovi auta ukoliko vam je auto neophodno prijevozno sredstvo da biste išli na posao – tu može ići i karta javnog prijevoza).

To su troškovi bez kojih ne možete funkcionirati (u smislu da ćete umrijeti bez toga) – hrana, stambeni kredit/najamnina, režije.

U ovu kategoriju idu i troškovi za odlazak na posao – bilo da se radi o osobnom autu u smislu točenja goriva (redoviti tjedni/mjesečni troškovi), bilo da se radi o korištenju javnog prijevoza za odlazak na posao (npr. mjesečna karta/pokaz).

Stambeni kredit isto spada u ovu kategoriju, kao i najamnina za stan za podstanarstvo.

Za slučaj da sami financirate svoje školovanje, ti troškovi spadaju u ovu kategoriju jer je to neophodan trošak (isto kao troškovi prijevoza). Iako, neki ovaj trošak (školovanja) nazivaju i investicija jer investirate u sebe i to ćete u budućnosti moći naplatiti – pa je iz tog razloga investicija.

Ja bih dodala da ovisi o kojem školovanju se radi. Ako imamo dijete koje ide u školu (naročito osnovnu, koja je obavezna u Hrvatskoj), onda ti troškovi idu u nužne troškove. Fakultet tog istog djeteta bi onda spadao u investiciju – jer dijete ne mora ići na fakultet.

Ovo je samo još jedan pokazatelj da svi mi imamo različite potkategorije koje možemo staviti u određenu grupu rashoda – ovisno o životnoj fazi u kojoj se nalazimo. 

U ovo (nužno) bi spadala i premija za npr. dopunsko osiguranje, troškovi za održavanje vaših računa u banci (jeste li njih napisali u svojim rashodima?).

Danas više nije izbor želimo li imati novce u banci (ili u madraci), život nas je prisilio da svoj novac držimo u banci – plaća i svi prihodi nam sjedaju na naše račune u banci, a to ima određene troškove. I ti troškovi spadaju u nužne troškove – održavanje računa u banci, transakcije, itd.

2. Gušti

U kategoriju gušti spadaju sve one vaše ekstra stvari koje si tijekom mjeseca kupite, na koje imate pretplate, a koje vam nisu neophodne za život, tj. bez kojih biste zapravo mogli preživjeti.

U ovu kategoriju spadaju i odlasci na kozmetičke tretmane, teretanu (npr. može se trenirati i u prirodi koja je besplatna), putovanja, neke prehrambene namirnice, pretplate na određene novine, televizijske programe (Netflix ili HBO), odlasci u restorane, kafiće, kina, kazališta, muzeje, članarina u knjižnici, pretplata/troškovi vaših kreditnih kartica, American express, itd.

3. Štednja

Štednja je posebna grupa rashoda – ne moramo štedjeti zapravo, to nam nije neophodno za život. Dobro je i pametno imati štednju, no nije nam neophodna (nećemo umrijeti ako je nemamo), a i to je novac koji odvajamo od naših prihoda pa je automatski i rashod.

4. Investicije

Ukoliko želite, možete dodati i još jednu grupu rashoda – investicije.

No, njih bih vam savjetovala da sebi kreirate/omogućite tek nakon što uspostavite (i akumulirate) štednju.

Nije poanta štednje da vam novci stoje u madracu ili na banci, nego da ih investirate u nešto što će vam, u nekom pogledu, olakšati život – kupnja npr. perilice za suđe/robu gotovinom, namjesto na rate, ili kupnja kriptovaluta, dionica, nekretnina – izbor je vaš. Rekla bih kako je ova kategorija šlag na torti u cijeloj priči o rashodima. 

Osim ovih, postoji još jedan način za kreiranje grupa rashoda.

Dodatna podjela rashoda

1. Prijeko potrebni troškovi

Prva kategorija su, pogađate, prijeko potrebni troškovi. Kao što smo već ustanovili, to su oni troškovi koji su vama apsolutno neophodni za život poput hrane, stanarine/stambenog kredita, troškova odlaska na posao, zdravlje, itd.

2. Važni troškovi

Druga kategorija su važni troškovi – to su oni troškovi koji vam olakšavaju život, a nisu vam neophodni za život, kao što su razne tehnološke sprave (npr. robot koji sam usisava kuću), razni krediti (npr. za obrazovanje), ekstra režije (npr. pretplata na neke televizijske kanale ili kompjutorske programe), kozmetika, odjeća, itd.

3. Gušti

Treća kategorija su gušti – tu spadaju odlasci u kino, restorane, izlasci vani u bilo kojem pogledu, kozmetički tretmani, itd. Sve ono zbog čega je vaš život malo veseliji i opušteniji, a što novac može kupiti.

4. Nepotrebni i beskorisni troškovi

I četvrta kategorija je kategorija potpuno nepotrebnih i beskorisnih troškova. To je kategorija u kojoj kupimo stvari koje nam apsolutno nikako ne trebaju u životu.

Tu nam dosta igraju marketinški trikovi koji nam se svakodnevno serviraju preko televizije, društvenih mreža i raznih kanala, putem letaka, sve samo da bi nam se ta neka stvar (koja nam uopće ne treba u životu) učinila kao da bez nje ne možemo. Opreza nikad dosta. A ova kategorija nam zna, najlakše od svih kategorija, pojesti novčićeajme vidi ovo što je slatko, ajme kako je ovo fora.

Rashodi su vam možda i najvažniji u cijeloj priči o financijskoj slobodi – oni i planiranje, a ne možete planirati bez da znate na što sve trošite svoj novac.

Nije poanta ne potrošiti svoje novce i postati škrtac (ili kao mala životinjica (eng.) Niffler iz Harry Pottera), poanta je znati gdje odlaze vaši novci kako biste vi kontrolirati kada i koliko ćete svojih novaca negdje potrošiti i ostaviti.

Nitko od nas nije svetac u ovom pogledu niti smo svi 100% uspješni i nikada nam se ne zalomi da kupimo nekakvu glupost koja nam se u tom trenutku čini pametnom kupnjom. 

Nadam se da vas je ovaj članak o rashodima barem malo osvijestio o tome gdje su sve rupice kroz koje vam curi novac.

Slobodno u komentare napišite koje kategorije rashoda imate. Ili možete podijeliti neku priču s nama o tome ste kupili nešto što vam se u tom trenutku činilo pametnom kupnjom, a na kraju ste sebi rekli da vam to uopće nije trebalo.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn