Zdrav odnos
s novcem

4 osnovne grupe alata potrebne za održavanje uspješne web stranice i web shopa

alati-za-odrzavanje-weba

4 osnovne grupe alata potrebne za održavanje uspješne web stranice i web shopa

Na samom početku, jedan važan disclaimerza profesionalno postavljanje i vođenje kompleksnijeg webshopa, zaista je potrebno uložiti nešto novaca i nešto više vremena i tražiti pomoć profesionalke/ca koja je specijalizirana za ono što vam je potrebno (npr. SEO optimizacija, content marketing,  storytelling, web dizajn, programiranje, održavanje ili postavljanje računa društvenih mreža itd.) – barem za postavljanje i savjetovanje o pravilima, zakonitostima i trendovima kod korištenja svakog od alata koji su vam potrebni za uspješnu i sigurnu web stranicu.

Online platforme i alati svakodnevno nastaju i nestaju, mijenja im se dizajn, zakonske odredbe i pravila korištenja te, pokušavanje praćenja svega toga kako biste bili u toku, dok uz malo ili nimalo potpore pokušavate održavati i razvijati vlastitu firmu, može dovesti do toga da se osjećate anksiozno i preopterećeno informacijama. Takvi osjećaji često rezultiraju snažnim otporom prema svemu što je vezano za tehnologiju.  

Dobra je vijest što to u vašem slučaju ne mora biti tako. Ako već je, lako se može promijeniti – na način da ćete potražiti pomoć stručnjaka da vas provede kroz osnovne funkcionalnosti vašeg web shopa i web stranice za koje ste ipak, vi kao vlasnik, legalno odgovorni, a onda ćete odabrati jedan alat ili kanal, kao na primjer Facebook, Instagram ili Blog, koji je u Vašoj zoni komfora i s kojim ćete početi vaše tech (m)učenje. 😉

Onda ćete korak po korak prelaziti na druge kanale (ako su Vam uopće potrebni u Vašoj industriji i prema veličini i planu razvoja Vaše firme). Znanje je dostupno online i dosta je toga besplatno. 

Možda manje dobra vijest je da tu nema prečaca, trebate odlučite želite li napredovati vi i vaša firma i jednostavno se pojaviti. Treba uložiti vrijeme, a možda i novac u edukaciju. Realnost jest da je web stranica lice Vaše firme, a bilo bi dobro da ste vi ti koji to lice njeguje i najbolje poznaje.

Znati automatizirati administrativni dio biznisa pomoću tehnologije (npr. popuste, promocije, slanje potvrda o narudžbama, slanje računa, slanje potvrde slanja paketa itd.) – dio komunikacije prema potrošačima (na primjer automatizirati Facebook odgovori) itd. – apsolutno je VITALNO u 21. stoljeću za bilo koju vrstu biznisa i to samo kako biste mogli držati korak s konkurencijom te očekivanjima i navikama kupovanja kupca.

Pametnim korištenjem tehnologije i automatizacijom što više procesa u vašoj firmi, štedite novac, svoje vrijeme, manje ovisite o drugima i podižete si konkurentnost na tržištu i profit.

Moj prijedlog je da sami pokušate usvojiti osnovno tehnološko znanje koje postoji besplatno online i onda pitate profesionalca ono što ne znate pa će to biti manje plaćenih konzultantskih sati, a moći ćete i, donekle, kontrolirati kvalitetu rada programera i konzultanta za digitalni marketing ako sami razumijete osnove postulate online komunikacije i važne termine koje koristimo kod poslovanja na internetu.

Prije nego što lansirate svoju web stranicu i smišljate ili već imate ime za svoj web, predlažem da provjerite je li je domena (www.imevašefirme.hr ili www.imevašefirme.com) dostupna ili zauzeta. Aako je dostupna, kupite je na jednoj od ovih servisa za website hosting u Hrvatskoj: Hostinger, Infonet, Siteground, Plus Hosting itd.

Ovo su neke od stranica i kanala gdje možete početi učiti, generalno – Udemy je najbolja stranica za edukaciju kada se radi o digitalnom marketingu, tamo možete pronaći tečajeve na temu koja vas zanima i po pristupačnim cijenama.

1. Platforme za izradu web stranica

Najpopularnije platforme za izradu web stranica, koja je ujedno i najlakša za koristiti za laike, je WordPress (koji ima svoj alat za webshopove Woocomerce)

Ovisno o tome prodajete li svoje proizvode ili usluge krajnjem kupcu ili drugim firmama, želite li web shop ili ste umjetnik i treba vam samo izlog za slike, ili ste student koji samo želi website sa svojim životopisom, zanimljiva Vam može biti platforma Wix.com, Magento.com, Shopify.com, YoCart.com, Bigcommerce.com.

2. E-mail marketing 

MailChimp je jedan od alata za e-mail marketing, a popularni su još i: Hubspot, Sender, Mailerlite, Mailjet, Moosent, Emailoctopus itd.

Ovaj alat vam omogućava da kreirate e-mail liste, jednostavno, brzo i lako napravite lijepo dizajnirane mailove (bez da znate programirati ili dizajnirati) i pratite u analitici koliko je ljudi te mailove zapravo otvorilo, koliko njih je kliknulo na link unutar maila, iskoristilo promo kod ili kupilo proizvod koji promovirate u mailu. 

Email marketing funkcionira. Znam što ćete reći, Joj mene nerviraju ti reklamni mailovi, neću sa time maltretirati svoje kupce. Hajmo odmah u sridu, kako bi rekla Kristina – Nitko, osim nas, ne razmišlja o našem brendu svaki dan.  

Ne sjete Vas se nijednom mjesečno, a bome neće ni godišnje ako ih ne podsjetite (najbolje mailom, ali može i automatiziranom mobilnom porukom itd.) da su možda na Vašem web shopu dodali proizvode u košaricu, ali nisu izvršili kupnju do kraja jer im je zazvonio telefon ili ih je nešto drugo odvuklo od računala, pošaljete im promotivni kod za popust na njihov rođendan, podsjetite ih na Vašu super-duper Božićnu ponudu već u studenom itd.

Besplatne edukacije za postavljanje email marketing alata na Vašu web stranicu ili web shop: Udemy besplatni tečaj, Udemy plaćeni tečaj.

3. Društvene mreže

Najčešća pogreška je da vlasnici malih firmi otvore sve račune, na svim postojećim društvenim mrežama, bez da prije toga pogledaju je li je njihova ciljana publika prisutna na toj mreži i, ako jest, je li to mjesto gdje traže uslugu ili proizvod koji nudite.

Nadalje, imate li kvalitetan sadržaj, plan postavljanja tog sadržaja, vremena za svakodnevno postavljanje sadržaja na društvene mreže te novaca da promovirate sadržaj kako bi ga Vaša ciljana publika uopće vidjela. Uff…ok! Sada kada ste odustali od otvaranja računa na većini društvenih mreža, hajmo dalje! ☺ 

Facebook (educirajte se ovdje), Instagram (lista edukacija) i WhatsApp su ista firma pa će Vam ti računi biti međusobno povezati jednim biznis centrom. To su tri računa koja preporučam. Dakle, preuzmite si WhatsApp Business aplikaciju i složite katalog svojih proizvoda ili usluga u svom WhatsApp profilu.

Zatim, ovisno o ciljanoj publici, otvorite Facebook i/ili Instagram račun nakon što ste pažljivo isplanirali sadržaj, budžet i raspored objavljivanja sadržaja kojega ćete se realno moći držati ili – automatizirajte raspored objava da vam same izlaze na određeni datum uz redovnu kontrolu.

4. Google alati 

Google ima mnogo alata koje nudi, a među najviše korištenima su možda Youtube i Google Analytics. Za biznise s prodajnim mjestom, bit će važan i Google Business kako biste laše promovirali i dobivali rezenzije za svoje prodajno mjesto

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Lider u 21. stoljeću: Ne mora biti savršen, ali mora znati kako motivirati i pokrenuti ljude

Prijava za članice

Pretraga

znn