Zdrav odnos
s novcem

3 načina kako zaraditi novac putem TikToka

3 načina kako zaraditi novac putem TikToka

TikTok je platforma za društvene medije koja se u posljednjih nekoliko godina razvila u jednu od najpopularnijih aplikacija u svijetu. Ova aplikacija ima preko milijardu korisnika i najbrže raste od bilo koje druge platforme društvenih medija.

TikTok je omogućio mnogim kreativcima da izraze sebe na jedinstven i zabavan način, a neki su preko njega uspjeli i značajno zaraditi. U ovom članku ćemo razmotriti načine kako možete zaraditi novac na TikToku i što je potrebno da biste i uspjeli.

Kako zaraditi putem TikToka?

1. Putem oglasa

Jedan od načina za zaradu novca na TikToku je kroz oglašavanje. Kao što je slučaj s drugim društvenim medijima, TikTok omogućava oglašivačima da plasiraju oglase korisnicima na platformi. Oglasi se obično prikazuju između video zapisa. TikTok ima svoju platformu za oglašavanje koja se zove TikTok Ads.

Ova platforma omogućava oglašivačima da postave ciljeve kampanje, izaberu svoju publiku, odaberu format oglasa i odrede svoj budžet. TikTok Ads platforma je dostupna svim oglašivačima, a ne samo velikim brendovima. To znači da čak i mali poduzetnici i pojedinci mogu koristiti ovu platformu za oglašavanje svojih proizvoda i usluga.

2. Kroz influencer marketing

Drugi način za zaradu putem TikToka je kroz influencer marketing. Kao što je slučaj s drugim platformama društvenih medija, influenceri su na TikToku popularni korisnici koji imaju veliki broj pratilaca i značajan utjecaj na gledatelja.

Utjecajne osobe su postale veoma tražene od strane brendova koji žele plasirati svoje proizvode i usluge korisnicima TikToka. Kad influenceri surađuju s brendovima, obično dobivaju novac ili besplatne proizvode u zamjenu za promociju tih proizvoda na svojim profilima.

Međutim, da bih postali influenceri na TikToku, korisnici moraju izgraditi veliki broj pratilaca i stvoriti kvalitetan sadržaj. Potrebno je mnogo truda, vremena i energije da se postigne ovaj cilj. Korisnici moraju redovno objavljivati sadržaj koji je zanimljiv, zabavan i angažujući za svoju publiku. Također, moraju koristiti odgovarajuće hashtagove i komunicirati s publikom kako bi održali angažman na svojim profilima.

Kad influenceri steknu dovoljno pratilaca i uspiju privući pažnju brendova, mogu ostvariti značajne prihode od sponzoriranih objava.

3. Putem prodaje proizvoda

Treći način za zaradu novca na TikToku je putem prodaje proizvoda. TikTok je razvio nekoliko alata koji omogućavaju korisnicima da prodaju svoje proizvode na platformi.

Primjerice, platforma je uvela funkciju Link in Bio koja korisnicima omogućava da postave linkove prodajnih stranica na svojim profilima. TikTok također planira da lansira svoju e-trgovinu, koja će omogućiti korisnicima da prodaju svoje proizvode direktno na platformi.

Međutim, da bi prodali proizvode na TikToku, korisnici moraju izgraditi svoju publiku i imati dovoljno pratilaca koji su zainteresirani za njihove proizvode. Također, proizvodi moraju biti kvalitetni i odgovarati interesima publike.

Savjeti za uspjeh na TikToku

Evo nekoliko savjeta portala ePortala koji mogu pomoći korisnicima da postignu uspjeh na ovoj platformi:

• Kreirajte zanimljiv i originalan sadržaj koji će privući pažnju publike.

• Budite dosljedni u objavljivanju sadržaja i održavajte angažman sa svojom publikom.

• Koristite hashtagove koji su relevantni za vaš sadržaj kako bi lakše privukli novu publiku.

• Uključite se u trendove na TikToku i kreirajte sadržaj koji je popularan među publikom.

Komunicirajte sa svojom publikom i odgovarajte na komentare i poruke zbog izgradnje odnosa.

• Koristite alate koji su dostupni na TikToku kako biste poboljšali kvalitetu vašeg sadržaja i povećali svoju publiku.

• Istaknite svoju jedinstvenost i razlikujte se od drugih korisnika na platformi. Tako možete privući pažnju brendova.

Zaključak: Može se zaraditi uz puno truda

TikTok je platforma koja nudi mnogo mogućnosti zarade, ali za uspjeh na ovoj platformi korisnici moraju biti strpljivi, posvećeni i kreativni. Zarada na TikToku može biti izazovna, ali ukoliko se korisnik posveti stvaranju kvalitetnog sadržaja i izgradnji publike, mogu se ostvariti uspješni poslovi i suradnje.

Međutim, kao i s bilo kojom drugom platformom, zarada na TikToku ima svoje prednosti i nedostatke. Iako platforma nudi mnogo mogućnosti za zaradu, uspjeh na ovoj platformi zahtijeva mnogo ulaganja, kako u vremenu tako i u kreativnosti.

Uz to, platforma se suočava sa mnogim izazovima, uključujući i sve veću konkurenciju i poteškoće u monetizaciji sadržaja. TikTok također ima stroge smjernice za sadržaj, što znači da korisnici moraju biti oprezni kad stvaraju svoj sadržaj i izbjegavati kršenje smjernica platforme.

Konačno, zarada na TikToku može biti unosna, ali uspjeh na ovoj platformi zahtijeva mnogo truda i strpljenja. Korisnici koji su spremni uložiti napore i kreativnost u stvaranje kvalitetnog sadržaja i izgradnju publike mogu postići uspjeh i zaraditi novac na različite načine.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn