Zdrav odnos
s novcem

2 koraka za promjenu karijere i 11 smjernica za poslovnu sreću i uspjeh

promjena-karijere

2 koraka za promjenu karijere i 11 smjernica za poslovnu sreću i uspjeh

Što ja želim u svom životu vezano za novac, financije, karijeru? Koje su one skrivene želje koje ni sami sebi ne želite priznati ili za koje smatrate da niste dovoljno talentirani, sposobni, odlučni, obrazovani, stručni, hrabri? Mnogima je dosadio njihov posao, ne pronalaze se u njemu, rade samo zbog plaće, dolaze s posla umorni jer tamo nisu zadovoljni. Otkud krenuti u takvoj situaciji?

Za početak, budite izuzetno iskreni prema sebi, želite li zaista promjenu ili samo pričate svjesni da nemate hrabrosti nešto promijeniti?

2 koraka do promjene u poslovnom životu

1. Pričam, no ne mijenjam svoj posao!

Ako je tako, to je također u redu. Nisu svi hrabri i odlučni pa bi skok u nepoznato previše poljuljao njihov svemir. Ili imaju obaveze, kredite, zaduženja i to ih blokira u nekim odlukama.

Došli ste do svjesnosti da ne mijenjate posao. Olakšajte sebi i postavite si drugačiju paradigmu u svojoj glavi. Odlazim na posao koji nije za mene idealan, no ta plaća mi osigurava moje osnovne potrebe i plaća moje obaveze.

Ja biram otići na posao i za to dobivam plaću od koje živim. To je moj izbor, svoje vrijeme mijenjam za određenu financijsku nadoknadu.

Znam i svjesna sam razloga mog svakodnevnog rada.

Ukoliko znate svoje razloge i maknete prisilu iz svoje glave, vjerujem da će ta ista poslovna situacija ipak izgledati i osjećati se drugačije.

Dodajte ljepotu i zadovoljstvo u svoj život baveći se stvarima koje volite, svojim hobijima i raznim sitnim i krupnim zadovoljstvima.

Ako vas posao ne ispunjava, napravite balans sa stvarima koje radite u privatno vrijeme. Nemate vremena za svoje hobije? Stvorite ga kako god znate, vaš život je u pitanju! Budite nježni prema sebi, ako nećete vi tko će?

2. Odlučujem se za promjenu, dosta je!

Došli se do one točke gdje tako više ne ide, došlo je vrijeme za promjenu. Kako to najbezbolnije napraviti i otkud uopće krenuti?

Akcija je tu ključna. Koju akciju vi poduzimate? Tražite li novi posao, pokrećete li dodatni posao, krećete li u privatne vode?

Koje talente imate koje do sada niste koristili u svom poslu? Vrlo je važno ne ostavljati sebe bez izvora prihoda i impulzivno davati otkaz na poslu dok si niste osigurali novi izvor prihoda.

Jedan od načina može biti da dok radite na trenutnom poslu počnete nešto novo ili radite dodatan posao u slobodno vrijeme.

Uvijek je dobro vrijeme za istraživanje i prikupljanje informacija.

Primjerice, želite prodavati nekretnine? Istražite tko ih prodaje, na koji način se to radi, gdje se oglašavaju. Kako rade one tvrtke i agenti koji su najuspješniji? Čitajte knjige, blogove, razni sadržaj vezan uz temu koja vas zanima. Povežite se s ljudima koji rade taj posao, prijavite se za volontiranje ili nešto slično da biste naučili ono što vam treba.

Koji su propisi vezani za ono čime se vi želite baviti? Je li potrebno da otvorite neki pravni subjekt? Ako da, koji?

Možete li unovčiti neki svoj hobi ili nešto što vama prirodno ide od ruke kao dodatni ili glavni izvor prihoda? Znate li lijepo fotografirati, šivati, pisati, kuhati, dobri ste s djecom, komunikacija vam je jača strana, ide vam s društvenim mrežama, fantastično peglate, obožavate pse i znate sa njima?

Što je to u čemu ste vi dobri? Što vam to lako, ide a do sada niste mislili da je moguće od toga zarađivati? Kada dođete do tih svojih talenata pokrenite akciju koja korak po korak donosi novac u zamjenu za vaš talent i rad.

11 smjernica za poslovnu sreću i uspjeh

1. Upornost – ne odustajem nakon prvih par prepreka!
2. Akcija – što mogu napraviti danas i biti bliže svom cilju?
3. Istraživanje – koje su mi informacije potrebne?
4. Rad na sebi i svom osnaživanju – stabilna i mirna osoba se lakše kreće kroz izazove
5. Maštanje – pustite svojim mislima da nesmetano lutaju na vašu poslovnu temu – mogli biste doći do interesantnih ideja
6. Umrežavanje – s kim se sve mogu povezati i kome ja mogu pomoći?
7. Win-win djelovanje – radim posao na način da su svi na zadovoljni i na dobitku
8. Gledanje u budućnost – rezultati će doći vremenom, gradim dugoročan posao
9. Marketing/oglašavanje/društvene mreže – nezaobilazno za poslovan uspjeh
10. Konstantna edukacija u raznim segmentima
11. Odvajanje vremena za sebe, svoju obitelj i odmor

Što je sve za mene moguće, a do sada nisam uzela u obzir?

Foto: Pexels

 

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn