Zdrav odnos
s novcem

18 zlatnih pravila dobre prodaje: Evo kako (se) bolje prodati

marija mažar

18 zlatnih pravila dobre prodaje: Evo kako (se) bolje prodati

Zlatna pravila prodaje

1. Budite svoji.

Istaknite uvijek svoje kvalitete i svoju osobnost.

2. Vaše vrijednosti su vaše vrijednosti.

Ono u što vjerujete privatno integrirajte u vaše poslovno.

3. Vjerujte u ono što radite i vjerovat će i drugi.

Kad ste sigurni u svoj projekt, puno je lakše pružiti osjećaj sigurnosti i drugima.

4. Gradite odnose, a ne poslove.

Vežite se uz ljude, možda promjene firmu, odu korak bolje ili gore, nema veze nikad ne znate kada će vam se putevi ispreplesti i kada ćete si opet trebati, nemojte hiniti da vam je stalo, pretvarati, doista im se posvetite i uđite u njihove živote, pogotovo ako s nekim kliknete.

5. Prvi dojam je bitan.

Samo 7 sekundi je dovoljno, razmislite koji dojam želite ostaviti i neka cijela pojava bude u tom tonu… vjerujem da je najbitnije da ostavite dojam prijazne, ugodne, profesionalne, ali i prijateljski nastrojene osobe, u skladu time ide sva verbalna i neverbalna komunikacija, odijevanje, vaša pojava. Morate odati poštovanje vašem sugovorniku.

6. Vjerujte da sve ide u vašu korist. I onda kad ne ide.

Uvijek gledajte širu sliku, gledajte dugoročno. Ponekad ne ide kako bi htjeli, no sve to nas odvede ponekad i na mjesta puno bolja nego što smo uopće očekivali. Teško je prepustiti, no stvari se nekad odvijaju baš kako treba, možda sporije od očekivanja, možda teže, ali budite strpljivi.

7. U neznanju je spas.

Učite, radite, pratite, upijajte, inspiracija je svuda oko nas, čitajte, nikad ne znate kako se može zakotrljati jedna mala misao i dati svemu neki veliki smisao.

8. Okružite se sebi sličnima.

U poduzetničkom ili karijernom putu često se osjećamo usamljeno, kao da nas nitko ne razumije. Kada nađete sebi slične, možete biti iskrene, to oslobađa, međusobno se pogurati je bitno, uz dobro pleme kako bi Kristina Ercegović rekla, a i sama sam tako jednom sročila kolumnu lakše se prodati i lakše je prodati, a prije svega dobro se osjećati.

9. Budite odvažne i hrabre.

Nemojte se bojati ostvariti prvi kontakt, prvi priđite, prvi se javite, zatražite sastanak, predstavite se, samo krenite.

10. Nemojte se bojati neuspjeha.

Neuspjeh je divan, morate to proći! Analizirajte zašto niste uspjeli, dignite glavu i idite opet! Nitko se nije rodio savršen, spreman i uspješan, a između ustati i odustati mala je granica. A ona je u vama.

11. Postavite si jasne ciljeve.

Tako je lakše ne lelujati, a uz to, kad imam neki projekt, postavim si cilj veći od onog koji smatram realnim jer ako realno želim 10 klijenata po projektu zapišem broj 15 i kako idem prema broju lakše ispunim kvotu.

12. Njegujte pozitivan pogled na svijet.

Nemojte da vam ovo zvuči čudno, emotivna strana biznisa itekako je bitna, ali pozitiva se osjeti kao i osmijeh, ljubav prema životu, to se osjeti kako u životu tako i u poslu, to je jedna vrlina koju će svi vaši kolege i suradnici itekako znati cijeniti.

13. Iskrenost je dobrodošla.

Pogriješili ste? Nema zametanja pod tepih, ispričajte se, isto tako tražite iskrenost i od partnera, svi mi imamo život van posla i nismo roboti niti trebamo težiti tome da budemo. Ja sam sada imala jednu izazovnu situaciju i Kristina je morala znati jer sam kasnila s prezentacijom, no iskreno sam rekla što se događa, pružila joj sigurnost da ću stići i zamolila za razumijevanje.

14. Naučite stati, odmoriti se i uzeti pauzu.

Toga sam se bojala, da me ne pregazi vrijeme, kolege, no svijet neće stati ako vi stanete, vrlo brzo ubacit ćete se u svoj kolosjek, spremni i svježi. Bolji sebi i drugima. To je bitno.

15. Slušajte druge.

Prodati nećete iz pozicije ja, ja, ja. Prodat ćete kad vam druga strana otkrije svoje motive i želje, slušajte ih, propitkujte, doznajte više, upoznajte. Tek tada im se posvetite na način da pružite svoju uslugu i proizvod. Moj sistem prvog sastanka, nikad ne dolazim s ponudom već sa pitanjima i dilemama, pitam, pokazujem da mi je stalo. Jer mi i je stalo.

16. Zaigrajte se. Posao je igra! Probudite znatiželju, vratite se na početak i sjetite se zašto ste počeli.

Ovo je savjet brojnih biznis gurua, to i sama radim. Kad mi je dosta, odmorim se i sjetim se početaka i uzbuđenja, probudim to u sebi i idem dalje.

17. Budite svoj brend.

Jer nije bitno samo što se radi već tko to radi.

18. Dajte vremenu vremena.

Sazrijevate kroz život, sazrijevate kroz posao, ja na početku nisam mogla postaviti vrijednost usluga koju imam danas, ali iskustvo, edukacija, stabilnost i na kraju uspješne priče koje smo realizirali pogodovali su tome da ja znam da vrijednost svojih usluga. Znam koliko vrijedim, no i zato je trebalo vremena. Uzmite si ga.

Foto: Ivor Mažar

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn