Zdrav odnos
s novcem

14 koraka kako napraviti zaokret u karijeri

promjena karijere

14 koraka kako napraviti zaokret u karijeri

U ovom članku ću vam prvo ispričati svoju osobnu priču o karijernom zaokretu, a onda ću vam dati smjernice koje vam mogu pomoći da definirate željeni smjer svoje karijere i napravite zaokret.

Kad sam prije sad već više od 16 godina diplomirala psihologiju, zaposlila sam se kao volonter u ustanovi za djecu s posebnim potrebama. Taj je posao bio vrlo zahtjevan i emocionalno iscrpljujući.

Nakon tog kratkog i zahtjevnog radnog iskustva, počinjem raditi prvo u maloj firmi za executive search i edukacije, a zatim preko deset godina u korporaciji s preko 1000 zaposlenih, a koja je također dio velikog sustavu u čijem sastavu je funkcioniralo preko 50 različitih tvrtki, deseci tisuća zaposlenika, različitih odnosa, procedura, procesa, odnosa, politika itd.

Prilično kompleksno zvuči, a i bilo je u smislu uklapanja u takvo funkcioniranje mene koja sam uvijek željela iskoristiti maksimum svojih potencijala, mijenjati stvari i vidjeti rezultate svog rada čim prije.

Moj posao je većinu korporativne karijere bio na poziciji menadžera ljudskih potencijala. To je obuhvaćalo poslove postavljanja procedura upravljanja zaposlenicima iz temelja, počevši od procesa kadrovske administracije i selekcijskih procedura prema onim kompleksnijim sustavima strateškog upravljanja zaposlenicima (motiviranje, nagrađivanje, razvoj karijera, internih trenera…).

Rad u takvom sustavu je imao dvije strane medalje – i lice i naličje kao i sve ostalo u životu. Dobro je bilo to jer sam donekle mogla imati utjecaj prema upravljanju najvažnijim potencijalima u tvrtki, onim ljudskim.

Međutim, bilo je tu puno ograničenja, posebno na početku karijere kada sam imala puno ideja, volje i motivacije za uvođenje promjena i poboljšavanje procesa. I tako to krene. Započnete jednu inicijativu pa vam podrežu krila: A to nije dobro jer mi to oduvijek tako radimo. Zašto bismo sada mijenjali?

Pa nema podrške uprave za strateške projekte. Pa ne talasaj. Pa neki od projekata napokon upali. Ali ih je mnogo ostalo u ladici nerealiziranih iz prethodno navedenih razloga ili nekih drugih, izmišljenih.

U svakom slučaju, u takvim sustavima vrlo brzo shvatiš da se možeš prilagoditi ili izaći iz njega. Uspjela sam se prilagoditi gotovo deset godina. To mi je u toj životnoj fazi odgovaralo. Prihvatila sam da puno toga ne mogu realizirati iz ovih ili onih razloga što s godinama utječe na to da se mijenjate kao osoba barem prividno.

Zapravo, potiskujete svoje potencijale jer se trebate prilagoditi sustavu. Rezultat toga je da se malo izgubite i osjećate barem blagu frustraciju. Ponekad čak i apatiju. Za većinu toga vam je svejedno. Nestane onaj prvobitni žar. Izgubite dio sebe. Ne da vam se više boriti s vjetrenjačama. Imali ste volju preuzeti odgovornost i mijenjati stvari, ali je sustav u najbolju ruku trom pa ste i vi postali pomalo tromi. Jednostavno ste se prilagodili.

Druga strana medalje, ona naoko dobra, je da su uvjeti rada bili dobri. Jako dobri. Imala sam dobru (iznadprosječnu) plaću, službeni auto 24 h na raspolaganju, vlastiti ured i ostale benefite koje je nosio menadžerski paket.

Međutim, taj menadžerski paket je ujedno bio i moj zlatni kavez. Vjerojatno ne bih nikada otišla iz njega da nije krenula kriza u sustavu u kojem sam radila pa se počelo razgovarati o ozbiljnom restrukturiranju i, naravno, smanjivanju plaća, oduzimanju automobila te ostalim famoznim smanjivanjima troškova.

Obično to tako biva, umjesto da investiramo u znanje i idemo naprijed, a ono opleti po ljudima koji su kao najvrjedniji resurs.

Čak i to bi bilo u redu da se zapravo nije od mene očekivalo na toj poziciji da odradim i one negativne stvari koje svi HR-ovci trebaju raditi kada su krize u pitanju. Restrukturiranje, resistematizacije i – otkazi. Uglavnom, sve se tako posložilo da sam odabrala otići i napraviti zaokret u karijeri.

Zaokrenula sam se iz sigurnog posla – odnosno zlatnog kaveza – prema poduzetništvu i onome što želim raditi. Neću lagati, prvih mjeseci mi je bilo koma. Kako ću naći klijente, odakle ću krenuti i najvažnije što je to što zapravo volim i želim raditi?

Ono što sam prvo napravila je da sam si dala oduška nekoliko mjeseci da sama sa sobom kontempliram nad tim što je to što želim raditi. Što je to što volim raditi? S kakvim klijentima želim raditi? Koje su to moje vrijednosti koje su mi najbitnije u životu, a potom i u poslu? Koji su moji životni prioriteti i kakav život želim živjeti? Koji se posao zapravo uklapa u takav život, a ne obrnuto?

Uložila sam puno vremena i novca u edukacije osobnog razvoja (NLP; coaching, energetske tehnike) jer unatoč MBA studiju i gomili stručnih seminara koje sam tijekom korporativne karijere završila – nisam znala što želim raditi i u kojem smjeru krenuti. Pa sam se okrenula sebi i svom osobnom razvoju.

Shvatila sam da volim raditi s ljudima i volim rješavati probleme koje oni imaju. Bilo da se tiče organizacije, bilo da se tiče vlasnika i/ ili zaposlenika. Prepoznala sam da ne volim raditi samo jednu stvar, nego više njih. Imam široke interese.

Mučilo me kako da to sve upakiram u svoj portfelj proizvoda i usluga.

To je proces koji i danas traje. Međutim, uz intenzivan rad na osobnom razvoju, što kroz edukacije, što kroz rad s coachevima i terapeutima, dan po dan, mjesec po mjesec – kreirala sam (i još uvijek kreiram) život i posao kakav volim.

Sada ja pomažem menadžerima koji na svojim postojećim poslovima osjećaju da ne koriste svoj puni potencijal i znaju da mogu više kako da pronađu smisao i rade poslove koje vole, iskoriste svoje pune potencijale i budu zadovoljni sa svojom karijerom i životom u konačnici.

Tu toplo preporučam svakodnevne mentalne tehnike poput meditacija, vizualizacija i energetskih tehnika koje nam pomažu da se osnažimo i osvijestimo svoje jake strane i savladamo svoje unutarnje sabotere koji nas ograničavaju u korištenju našeg punog potencijala.

14 koraka koje možete poduzeti ako želite promijeniti posao

Smatram da se svaki problem (strah, manjak samopouzdanja, anksioznost pa čak i fizičke bolesti) mogu riješiti ako znamo što želimo i svaki dan napravimo mali korak prema ostvarenju svog cilja.

Ako želite živjeti ispunjen život i raditi posao koji volite, onda predlažem da si uzmete vrijeme i napravite dolje navedene vježbe.

Dajte si vremena jer je to proces i ako ste do sada bili na poslu koji ne volite i imali karijeru koja vas nije ispunjavala onda se neće ništa dogoditi da si date još neko vrijeme da detaljno promislite o tome i napravite dobar plan.

Prvo pitanje koji si trebate postaviti je:

1. Koji je to život koji želim živjeti?

2. Koji se posao uklapa u takav život?

3. Koje su moje životne vrijednosti i koji se poslodavac uklapa u njih?

Saznajte koje su vaše temeljne životne vrijednosti. Postoje razne tehnike, coachevi koji će vam pomoći u tome ako ne znate sami doći do toga.

Vrijednosti su važne jer su one temelj našeg funkcioniranja, one su naš temeljni operativni sustav i ako ih nismo svjesni – to ne znači da one ne postoje. Samo znači da živimo u mraku. Zato ih osvijestite, definirajte i krenite od njih.

4. Definirajte što je to što volite raditi.

Koje aktivnosti koje kad radite zaboravite na vrijeme? Osjećate se dobro i poletno?

5. Osvijestite što je to u čemu ste dobri.

Što je to što radite sjajno, a potpuno prirodno?

Za odgovor na ovo pitanje pomoći će vam ako se sjetite na čemu vam se prijatelji, poslovne kolege, suradnici najčešće zahvaljuju?

6. Što je to što svijetu treba najviše u ovom trenutku po vašem mišljenju?

7. Što od napisanog možete naplatiti?

8. Razmislite o tome kako se želite osjećati na poslu?

9. Razmislite što je to što vas sprječava da se tako osjećate već sada – na postojećem poslu?

10. Definirajte jasan cilj – koji posao želite raditi, na koji način, pod kojim uvjetima i do kojeg datuma?

Budite jasni i precizni u svojoj namjeri jer sve želje se ostvaruju samo ako ih nismo svjesni onda dobijemo svašta.

11. Uključite u svakodnevnu praksu neku mentalnu tehniku koja ce vam pomoći da riješite odnosno kontrolirate svog unutarnjeg sabotera.

To mogu biti neke od sljedećih tehnika: svjesno disanje, meditacija, yoga, trčanje, šetnja po prirodi…

Ne zaboravite, to treba biti svaki dan jer mali pomaci svaki dan dovode do tektonskih poremećaja u jednom trenutku. Znate li da zamah leptirovih krila na jednom kraju svijeta može promijeniti klimu na drugom kraju svijeta?

12. Ako ćete tražiti posao u smjeru novog poslodavca, izdvojite si vrijeme u danu i posvetite se tome jer je pronalazak novog, boljeg posla također posao.

  • Napravite istraživanje tog poslodavca.

Potrudite se saznati čim više o tom poslodavcu. Formalnim i neformalnim kanalima. Uvijek netko nekog zna tamo gdje se želimo zaposliti.

  • Napravite si dobar CV koji ste ciljano prilagodili baš za tog poslodavca i tu poziciju.
  • Napravite originalno motivacijsko pismo kojim ćete budućem poslodavcu napisati zašto ste motivirani raditi baš u njegovoj firmi i zašto ste bas vi idealan zaposlenik za njih.

Istražite njihove temeljne vrijednosti i vidite da li vaše poklapaju s njihovima.

13. Ako je ono što želite raditi nešto za što nemate ni školu ni radno iskustvo – napravite plan.

Ako vas ta aktivnost veseli, svaki dan jedan dio vremena posvetite radu na tome. To će vam popraviti raspoloženje i polako i sigurno voditi do onoga što želite.

14. Dovoljno ste dobri i ovako. Na putu ćete sresti ljude i doživjeti situacije koje će vas dovesti do vašeg cilja.

Možda se cilj putem promijeni, ali to je nevažno. Važno je da krenete jer imate jedan život sada i zato ga živite punim plućima. Najgore što vam se može dogoditi je da niste ni pokušali. Samo počnite. Nagradite se za svaki uspjeh. Samo vi sami sebi stojite na putu ne zaboravite to.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pucate zbog suradnika i poslovnih partnera? Evo kako vas glazba može spasiti!

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Prijava za članice

Pretraga

znn