Zdrav odnos
s novcem

12 ideja za povoljno uređenje prostora

pexels rachel claire 4846114 min

12 ideja za povoljno uređenje prostora

Veliki sam ljubitelj low budget rješenja za uređenje prostora i oduševljavaju me jer su praktična, maštovita. Ovaj pristup koristim od kad znam za sebe, a koristila sam ga i u poslovnom svijetu kada sam radila kao dekorater u multinacionalnoj kompaniji koja je raspolagala velikim budžetima za uređenje.

Napraviti nešto iz ničega, tj. s malim velike stvari, meni su osobno iznova zabavni i interesantni izazovi i, iskreno, ne bi ih mijenjala ni da mi netko kaže da imam budžet bez limita pa radim što želim. Da se razumijemo, nije to za sve, ali sada se obradujem onima koji prepoznaju da u sebi imaju nešto kreativnosti, vremena i volje baviti se takvom vrstom uređenja prostora.

Kod mene u ladicama i ormarima, uvijek se mogu naći ostatci raznih ambalaža, restlova dekora, tapeta, flašica, čak i odbačenih vrata koja mi još uvijek stoje i čekaju priliku da se u nekom obliku negdje pojave.

Najviše low budget makeovera napravila sam u našoj kamenoj kući na moru. S obzirom da je na otoku, a tamo doslovce ne postoji nijedan dućan za dekoriranje ili kupnju artikala za uređenje, snalazila sam se na razne načine pa se ponekad i dan danas slatko nasmijem na koje ideje sve čovjek može dodi kada nema baš previše resursa oko sebe.

12 ideja kako povoljno urediti svoj prostor

Da ovaj tekst dobije puni smisao, evo 10-ak ideja kako osvježiti svoj prostor sa super, ali zaista super malim budžetom.

1. Viseći ormar i noćni stolić

Budžet: 2 dcl boje i ostaci trakica.

low-budget-rjesenja-za-uredenje-stana

Moje stare drvene vješalice osvježila sam tirkiznom bojom, a oko metalnog dijela svezala lijepu lanenu trakicu koju sam prethodno namirisala eteričnim uljima. Staru drvenu stolicu obojala sam u istu boju kako bi spavada soba dobila na cjelovitom izgledu i dizajnu.

2. Stalak za časopise

Istu tu vješalicu iskoristila sam kao stalak za moje omiljene časopise za dekoriranje. Ostatak boje i čavao je jedino što mi je trebalo.

dekor-vješalica

3. Redizajn starog ormara

Budžet: pola litre bijele boje, 1 dcl plave boje i ukrasna vodootporna tapeta.

Tamno smeđi ormar obojan je u bijelu mat boju za drvo, ladica u plavo, a profilirani dio ormara u sredini dobio je morski dekor kako bi se uklopio u postojeći stil spavaće sobe.

redizajn-ormara

4. Zid od starih šešira.

Budžet: čavli

stari-šeširi

5. Redizajn stolica

Budžet: kantica lak boje i kist

redizajn-stolica

6. Novo/staro ogledalo i komoda

Budžet: kantica bijele boje, kist i umetnuto novo zrcalo.

staro-ogledalo

7. Anđeo od jute

Budget: 2 zrna papra i komadić špage.

Pokloni koje sam radila za drage prijatelje i obitelj. Ostaci jutene vreće, ostaci oštećene stare čipke, papar za oči, i komadić špage za anđeosku aureolu.

anđeo-od-jute

8. Vrtna kućica pretvorena u malu dalmatinsku sobu

Budžet: Bauhaus kućica koja je koštala oko 1.000€, visokokvalitetna boja otporna na atmosferalije u bijeloj i plavoj boji te stare grilje sa otpada. Nekada žuta jelova građa a sada plavo bijela oaza s lažnim prozorom odbačenih starih grilja.

vrtna-kućica

9. Uređenje nekada spavaće sobe u chill out zonu za druženje

Budžet: 2 dekor prekrivača vrijednosti 25€, ostaci boje za zid, dekor jastučnice rađene po mjeri, tepih 8€ i ostale sitnice koje sam imala kod kuće.

spavaća-soba

10. Dekori čine čuda

Budžet: 13€

Stari jastuci ali novi dekori. Ostaci dekora sašiveni i osmišljeni kako bi podigli vizualni doživljaj sobe koja ima bijeli strop i pod.

dekor-jastuci

11. Stara retro fotelja u novom ruhu

Budžet: 35€

retro-fotelja

12. Mini kuhinja

Budžet: Radna ploča – 35€ i ostaci raznih tkanina.

kuhinja-low-budget

Foto: privatna arhiva Lane Anderson; Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn