Zdrav odnos
s novcem

11 stvari na kojima se nikada ne isplati štedjeti

11 stvari na kojima se nikada ne isplati štedjeti

U duhu raznih aktualnih rasprava na društvenim mrežama o tome kako je sve grozno poskupjelo, konačno da napišem i ovu kolumnu koja mi tjednima stoji na to-do listi.

Nisam škrta osoba, naprotiv jedna od mojih vrijednosti je velikodušnost. Nisam protiv štednje, smatram je zapravo svjesnim planiranjem buduće potrošnje. Ne volim kad me netko odere i prevari, volim kao i svi dobiti vrijednost za svoj novac.

Međutim, nisam popustolovac i uvijek svima savjetujem da u životu i poslu radije stave fokus na prihode umjesto da budu lovci na uštede i da ne budu osoba koja okolo samo žica popuste i drugima ruši prihode, zaradu, omalovažava njihov rad i trud.

Jednako tako svjesna sam ovih i sličnih narodnih poslovica:

Koliko para, toliko muzike,

Cijena je informacija o kvaliteti,

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari…

Stvari na kojima nema smisla štedjeti

1. Cipele

Ne drage žene, ovo nije portal koji će vam reći kupite deset pari Manolica i dr. Poanta je da radije kupimo jedne kvalitetne cipele nego tri para jeftinijih i da pazimo na svoja stopala i kičmu.

2. Madrac

Trećinu života spavamo. Ovdje je sve jasno zašto nam treba kvalitetan madrac.

3. Radni stolac

Nepotrebno je naglašavati koliko vremena svi sjedimo i provodimo na radnom mjestu za računalom. Pa onda nam je bolje da nam kvalitetni ergonomski stolac pomogne u tome, zar ne?

4. Sistematski zdravstveni pregledi

Redovita kvalitetna dijagnoza i prevencija pola su zdravlja. Ako nismo zdravi, nemamo ništa i sve drugo nema smisla.

5. Dentalna higijena

Treba li išta dodatno objašnjavati oko zdravlja, četkice za zube i slično.

6. Police osiguranja

Kupite stan za više stotina tisuća eura, a ne osigurate ga od potresa, požara, krađe za 100, 200 eura. Auto isto tako samo u manjem omjeru. Pa kud sve tu i taj mali dodatni trošak u odnosu na ukupan iznos. Nije da prizivamo crne scenarije, no itekako se isplati.

7. Majstori

Da, znam, društvene mreže prepune su uradi sam savjeta, no ipak najskuplje nas u životu košta kad angažiramo amatere umjesto profesionalce. Svi kad-tad naučimo na vlastitoj koži da nema besplatnog ručka.

8. Kućanski aparati

Vjerujemo da je i ovo jasno zašto.

9. Odjeća

Naravno, ima svega na tržištu i skup brend nije garancija da će sve biti super, niti je svaki jeftiniji brend nekvalitetan. No, svi kažu da je bolje imati manje komada kvalitetnije svevremenske odjeće.

10. Edukacija

Nikad ne mogu dovoljno naglasiti da je ulaganje u znanje najmudrija odluka i najisplativija investicija jer sve svoje uvijek nosimo sa sobom. Učite stoga od vrhunskih profesionalaca, onih koji imaju i znanje i koji su prošli to što vas podučavaju.

11. Hrana

Dok ste mladi i zdravi, ne pada vam ni na pamet da čitate deklaracije i samo trpate u sebe. Doslovce sve možete pojesti i popiti i vaše se tijelo od svega brzo oporavi. S godinama bez naočala i povećala ne možete pročitati te iste deklaracije i itekako postaje sve važnije što unosimo u svoje tijelo.

Bilo kako bilo, uvijek potrošite manje od onog što zaradite, dio uštedite i investirajte.

I naravno nikad ne zaboravite uživati u svom novcu bez krivnje, ali i redovito davati onima manje sretnima od vas.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn