Zdrav odnos
s novcem

11 najboljih izvora za edukaciju o novcu

11 najboljih izvora za edukaciju o novcu

Mnogi od nas imaju ili su barem jednom u životu imali rekli bismo kompliciran odnos s novcem, volimo ga i trebamo, želimo no istovremeno puno je tu raznih emocija. Neki kažu pravi volim te, mrzim te odnos.

Baš zato, u nastojanju da taj isti novac zaradimo, izađemo iz dugova, uštedimo, naravno i uživamo te investiramo i uvećamo svoje bogatstvo, putem smo prisiljeni mijenjati sebe, svoje emocije i uvjerenja, osjećaj vlastite vrijednosti i naravno upoznati i svladati razne alate za upravljanje novcem.

No, kad smo tek na početku ili smo na bilo koji način ili u bilo kojoj fazi zapeli i želimo više informacija – odakle je najbolje krenuti, gdje se educirati, gdje saznati sve što nam treba?

11 izvora za edukaciju o novcu

Ukoliko Vas zanima kako izaći iz dugova i potom nešto uštedjeti, osigurati pristojnu mirovinu i živjeti tako da ne morate krpati kraj s krajem odlični su sljedeći izvori:

1. Dave Ramsey

dave ramsey

Dave Ramsey poznat po svom programu izlaska iz dugova i preuzimanju financijske odgovornosti pod nazivom Baby Steps gdje kroz 7 koraka ljude uči kako izaći iz duga odnsosno kako iz minusa u plus.

Prvi korak je uštedjeti iznos tipa 800 do 1000 eura za tzv. hitan fond za slučaj da nam se nešto dogodi ili pokvari da se ne zadužujemo dodatno, zatim da krenemo štedjeti pa redom otplaćivati najmanji dug pa sve veći i veći čisto da nas taj momentum dodatno ohrabri dok ne dođemo do uštede za 6 mjeseci za slučaj da ostanemo bez prihoda ili situacije tipa korone koja nas je sve snašla. Nakon toga slijedi štednja za mirovinu i nekoliko štedno investicijskih prilika.

2. Suze Orman

Image Resizer

Suze Orman sam gledala dok je gostovala na Oprah showu.

3. David Bach

Tu je i David Bach kojeg sam i osobno slušala na jednoj edukaciji u New Yorku, autor serija Automatic Millionaire,

Svi troje (Suze, Dave i David) podučavaju veoma sličan koncept.

4. T. Harv Ecker

T Harv Eker Quotes Featured

Malo više u dubinu i jako dobro pokrivajući tematiku uvjerenja i emocije – ide T. Harv Ecker autor koncepta The Millionare Mind – Tajne milijunaševa uma. Slušala sam istoimenu edukaciju koja je bila uživo više puta po cijeni od samo 97 EUR u susjednoj Ljubljani i vrijedi svaki cent. Detalji su ovdje.

5. Robert Kyosaki

5c1bd60acc614 850x478

Za one koji traže malo više tu je Rich dad, poor dad serija knjiga, odnosno prevedeno kao Bogat otac – siromašan otac autora Roberta Kyosakija.

6. Money and you

Robert je to znanje sakupio u preko 40 godina staroj školi koju sam i sama pohađala u San Diegu pa preporučam i sam izvor dakle – Money and you.

Osnovna Robertova poruka je da postoje četiri načina zarađivanja novca.

Ako ste zaposlenik ili samozaposleni (obrtnik, freelancer, paušalac i sl.) i mijenjate svoje vrijeme za novac, a ako imate svoj biznis ili ste investitor imate poluguleverage i možete tako postaviti sistem i svoj život da novac radi za vas, a ne vi za novac i da budete financijski slobodni (to znači da pasivni prihodi pokrivaju troškove vašeg željenog života, a pasivni prihodi su oni kad imovina stvara novu imovinu odnosno novac stvara novi novac, npr. nešto ste jednom napravili, a novac dolazi stalno npr. najam apartmana, naknada za franšizu, autorski honorari od knjige, prihod od snimljene online edukacije i sl.).

7. Garret B. Gunderson

Maxresdefault

Za one još naprednije i željne znanja, a poduzetnike preporučila bih i Garret B. Gunderson koji je fokusiran na poduzetnike i osvještava važnost vođenja financija svoje firme kao i vlastite i kako to sve razlučiti.

8. Ken Honda

I za kraj, za onako ući u dubinu, što ja najviše volim, meni osobno trenutno prvi izbor – Japanac Ken Honda, autor koncepta Happy Money.

Ken fantastično duboko i mudro, a jednostavno objašnjava što nam sve treba da zaista i zauvijek promijenimo svoj odnos s novcem, što je arigato princip zahvalnosti, zašto je novac kao zrak i uvijek dolazi kad nam treba, što je pravo obilje, što je novčana (emotivna) inteligencija i još puno toga.

P.S. Ako ne znate gdje nabaviti knjigu, možete je kupiti ovdje. Dobivate popust od 10 %, a prilikom narudžbe upisujete kod zeneinovac za manju cijenu.

Njegov masterclass imate besplatno na Mind Valley, a nedavno je izašla i knjiga na hrvatskom jeziku prevedena kao Sretan novac.

9. Hrvatski izvori: Žene i novac, MyTetka, Ivan Stojanović

Od domaćih izvora, naravno uz portal www.zeneinovac.com kojeg bez obzira na naziv itekako prate i muškarci, i koji u odnosu na sve ostale detaljno pokriva i pitanje vlastite vrijednosti te kako do novca i uspjeha na ženski način, tu je i blog MyTetka i trading room FB grupa Ivana Stojanovića za one koji žele puno učiti i o investiranju.

U svakom slučaju želim Vam da čim prije preuzmete odgovornost nad svojim novcem, jer znate već, ako mi ne upravljamo novcem, novac upravlja nama (i našim životima).

Kristina Ercegović – Poslovna savjetnica s 20 godina iskustva u malom poduzetništvu.

Foto: Unsplash, CNBC, fin.guru, Succeed FeedOprah

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn