Zdrav odnos
s novcem

10 temeljnih vrijednosti koje vam mogu pomoći u poslu

10 temeljnih vrijednosti koje vam mogu pomoći u poslu

Početak je godine. Ujedno i dio mog rituala u kojem iznova prolazim svoje razloge zašto sam u biznisu, što želim od svoje uloge u biznisu i kako to planiram postići. Kako to radim izvan radnog vremena, ove mi se godine za stolom pridružila i moja kćer, koja je iz prikrajka promatrala dokument koji sam pažljivo čitao na računalu ispred sebe.

U jednom me je trenutku upitala – Postoji li neki tajni sastojak uspješnog biznisa, koji tebe drži u toj priči već 30 godina?

Svaki će ti poduzetnik dati drukčiji odgovor na ovo pitanje. – odgovorio sam joj. Ni ja ti ne mogu ponuditi jednostavan odgovor na to pitanje, ali ti mogu reći koji je najbitniji sastojak mog biznisa. To su moje temeljne vrijednosti.

Za svaki je biznis ključna vizija, a vizija je sagrađena na vašim temeljnim vrijednostima. Ako nemate usklađene vrijednosti unutar tima, mala je šansa da ćete “kliknuti” kao tim ili da ćete privući prave ljude. Ako postoji prevelika razlika vrijednosti u odnosu na kupca, nećete ostvariti dugoročnu suradnju, jer će vaša vizija biti bitno drukčija od vizije kupca. Ako ne živite svoje temeljne vrijednosti, imate ozbiljan problem sa samim sobom. Ili kako bi jedan moj dragi kupac definirao značenje vrijednosti u jednoj rečenici: Kako zračiš, tako privlačiš!


To “kako zračite”, posljedica je vaših temeljnih vrijednosti.


Iako sam veću dugo u privatnom poduzetništvu, tek sam nedavno osvijestio i definirao temeljne vrijednosti koje me vode u poslovanju. Često ih ponovo pročitam i podsjetim samog sebe, zašto sam još uvijek poduzetnik nakon 30 godina samostalnog rada. Svaki dan kad idem na posao, pokušam pronaći događaj, priču ili anegdotu u kojoj će biti sadržana jedna od tih vrijednosti. Pokušavam napraviti pravu stvar, bez obzira na okolnosti, pritiske, neizvjesnost ili prečicu koja mi se nudi.

I dalje pogriješim – u pogrešnim odlukama, odgađanju obaveza, pogrešno postavljenim prioritetima i lošim procjenama ljudi i vremena. Ali zahvaljujući temeljnim vrijednostima, uvijek znam kako se vratiti na pravi put i nastaviti dalje.

Mojih 10 temeljnih vrijednosti koji mi pomažu da lakše pronađem put sebi i onima koji me odluče slijediti na tom putovanju

1. Integritet

Integritet je tzv. “higijenik” – ako nema integriteta, sve drugo pada u vodu.

2. Investiranost

Bez investiranost zaposlenici i kupci napuštaju projekte, a zatim i tvrtku. Bez investiranosti u sebe, ne rastemo i ne napredujemo.

3. Standard

Ako ne postavimo visoke standarde prema kojima živimo i radimo, drugi će nam nametnuti svoja vlastita ograničenja.

4. Napredak

Napredak prethodi sreći. Svaki i najmanji napredak je svrha i bit poslovanja. Nije toliko bitno je li cilj ostvaren, koliko je bitno da smo na kraju svakog radnog dana bliže cilju.

5. Inovacija

Ova nam vrijednost daje prednost u odnosu na konkurenciju i pomaže tvrtki da ostane u zoni “maksimizacije” rezultata, ako uspije doći u tu fazu životnog ciklusa.

6. Fokus

Upravo suprotno “multi-taskingu”, fokus je ključan resurs u efikasnosti poslovanja. Biti zaposlen i ostvariti planirani ishod potpuno su različite stvari.

7. Konzistentnost

Jednostavne stvari koje ponavljamo iz dana u dan generiraju natprosječno dobre rezultate.

8. Timski rad

Ništa ne možemo napraviti sami. Pojedinac nikad ne smije biti iznad tima, a procesi i protokoli nikad ne smiju biti iznad ljudi.

9. Jednostavnost

Ako je nešto prekomplicirano, prije ili kasnije će prerasti u problem koji će trebati rješavati.

10. Kontribucija

Ispunjenost života davanjem i prepuštanjem, nečemu što je veće od nas samih. U trenutku kad možemo nadvladati vlastiti ego i postaviti sreću i uspjeh drugih u središte svog djelovanja, pronašli smo put kontribucije.


Uspjeh je dobiti ono što želimo. Ispunjenost je dati ono što imamo.


Ili kako bi jedan moj dragi prijatelj rekao: Nemojte tretirati druge ljude onoliko koliko su loši. Tretirajte ih onoliko koliko ste vi dobri. O tome koliko ste dobri, najviše govore vaše temeljne vrijednosti koje živite.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn