Zdrav odnos
s novcem

10 najčešćih financijskih pogrešaka poduzetnika: Kako ih ispraviti i izbjeći?

10 najčešćih financijskih pogrešaka poduzetnika: Kako ih ispraviti i izbjeći?

Prije dvije godine razgovarali smo o tome kako donositi odluke na temelju financijskih izvještaja i smanjiti rizike. Ovaj put htio bih podijeliti svoje iskustvo sa svima onima koji su propustili konferenciju o novcu poduzetništvu i investiranju u Splitu krajem ožujka.

Tada sam govorio o najčešćim financijskim pogreškama koje čine poduzetnici, a kojima sam svjedočio najprije kao bankar, zatim i danas kao financijski konzultant. U nastavku pročitajte kako se te pogreške događaju te što možete učiniti da ih spriječite ili umanjite.

10 najčešćih financijskih pogrešaka poduzetnika

1. Koncentracija rizika

Ova je pogreška poznata i kao sva jaja u istoj košari. Događa se kad se previše oslanjate na jednog kupca, dobavljača ili čak zaposlenika. Može se dogoditi i kad ste previše fokusirani na jedan sektor ili geografsku cjelinu.

Što ako, primjerice, vaši dobavljači, koji su bili uredni, upadnu u probleme, a vi saznate prekasno? Ili ako vašeg glavnog kupca kupi još veći igrač na tržištu – a vi ispadnete iz igre? Zato treba dobro analizirati vanjske i unutarnje rizike te raditi na njihovom smanjivanju.

2. Pogrešno zapošljavate

Loše se zapošljavanje često prepoznaje po velikoj fluktuaciji radnika. Trošak ponovnog zapošljavanja ili zastoja u radu prouzročenog manjkom radnika tako često nadmašuje i neku sitnu uštedu u vidu nižeg troška plaće.

No, nedostatak ciljeva zapošljavanja i mjerenja uspješnosti je najveći krimen u ovom području. Smatram da se najčešće financijske pogreške često ne počinjavaju u odjelu financija, već u prodaji, HR-u, marketingu i drugima. Zato pronađite prave stručnjake koji znaju koga treba angažirati.

I zapamtite: cilj nije povećanje prodaje, već povećanje profitabilnosti.

3. Sve ću sam/a

Ova pogreška može se shvatiti dvojako. Ili zanemarujete mogućnost automatizacije ili niste svjesni da su groblja puna nezamjenjivih ljudi.

U prvom slučaju: pratite što se može automatizirati ili ubrzati od vaših procesa. Posebno je to aktualno danas, kad novi alati omogućavaju da radite još brže i učinkovitije. Ne bojte se tih promjena, prigrlite ih! U drugom slučaju, nemojte misliti da ćete živjeti zauvijek.

Osigurajte budućnost svojem poduzeću tako da napravite jedno od sljedećeg:

 1. prodate biznis,
 2. uvedete djecu ili članove obitelji kao nasljednike,
 3. angažirate profesionalni menadžment.

Ako imate 50 ili više godina, pravi je trenutak za to. Pritom možete zatražiti i procjenu vrijednosti svog poduzeća, da znate s kojim iznosima uopće baratate.

4. Ne isplaćujete dobit ili to činite na pogrešan način

Ne štedite na računovođi! Ne štedite na računovođi! Ne štedite na računovođi!

Vlasnik itekako zaslužuje dobit i treba ju isplaćivati redovito, pogotovo ako poduzeće dobro posluje. Naime, vlasnik je posljednji ili rezidualni potražitelj, pa time trpi najveći rizik u slučaju poteškoća. Zato njegova zahtijevana stopa prinosa na uloženo mora biti najveća.

Nemojte si isplaćivati pozajmice u želji da uštedite na porezu, jer se na te iznose trebaju platiti kamate. A ako kasnije tražite kredit dok ste dužni vlastitom poduzeću, nemojte se čuditi ako vas banka odbije. Najprije vratite pozajmice.

5. Sve imate u glavi

Osvjedočio sam se više puta da je netko pokrenuo posao bez pravog plana i izračuna. Planiranje je potrebno. Ako ne znate sami planirati, pitajte za pomoć i procjenu. Naime, kad nemate plana, ne radite ni analize. Onda teško možete procijeniti treba li vam dodatno financiranje, kao i koju kamatnu stopu zaslužujete kod kredita ili leasinga.

Bez analize, ne znate ni kakvu politiku naplate voditi, kako najbolje financirati investiciju ili koliku plaću ponuditi radniku. Kad sve imate u glavi, brzo dođe do glavobolje.

Foto: Pexels

6. Prejeftini ste

Najveće pogreške često dolaze od premalo druženja s podacima. Ako analizirate svoju konkurenciju, kupce ili dobavljače te ne brinete o maržama profita, nećete imati kvalitetnu podlogu za donošenje odluke o veoma važnom aspektu svog poslovanja – cijeni.

Žene mnogo češće od muškaraca podcjenjuju svoj rad i imaju strah od toga da su njihovi proizvodi ili usluge preskupi. Zato je važno dobro razumjeti svoj model poslovanja. Tako ćete znati kako biti troškovno učinkovitiji te kojim kupcima želite prodavati.

Financijski analitičar vam pritom može pomoći da bolje razumijete vlastito poslovanje i koje komponente vašeg proizvoda ili usluge vam donose najviše profita.

7. Previše ili pogrešno investirate

Dugoročna ulaganja vrlo su važna za vaše poduzeće jer njima održavate ili povećavate svoju konkurentsku prednost.

Neke od najpopularnijih pogrešaka kod investiranja su:

 1. Ulažete u pet projects, umjesto u ono što se stvarno isplati. Posao nije hobi!
 2. Ne predviđate buduće prilike i prijetnje. Tu može pomoći SWOT analiza.
 3. Koristite pogrešne obrasce za izračun isplativosti projekta. Trebate prilagoditi obrazac (template) vašem projektu i trenutnoj situaciji na tržištu.
 4. Loša procjena, izostavljanje ili podcjenjivanje fiksnih troškova – poput režija. Oni se plaćaju redovito i neovisno o rezultatu, zato jako utječu na likvidnost.
 5. Nije pronađena alternativa ulaganju, odnosno izračunat oportunitetni trošak. Primjerice, vlastiti prostor za bavljenje ugostiteljstvom možda možete iznajmiti drugom. Ili, umjesto kupnje skupog stroja, angažirati nekog drugog tko ga ima da vam odradi dio posla te tako smanjiti potrebno početno ulaganje.
 6. Podcjenjivanje troškova, precjenjivanje prihoda. Klasik.
 7. Krenulo se grlom u jagode, a onda se naknadno želi naštimati izračune tako da investicija izgleda profitabilnom.
 8. Preniska diskontna stopa. Najčešća i najpogubnija pogreška kod velikih projekata. O njoj više možete čitati ovdje.

8. Ponekad se premalo zadužujete

Glavna prednost duga je da je jeftiniji od vlastitog kapitala i da ga treba koristiti dok je god ukupni prinos na uloženi kapital veći od troška ukupnog investiranog kapitala. Dug ujedno umanjuje poreznu osnovicu.

Naime, kamate su porezno priznati trošak, pa se načelno može reći da se više isplati zaduživati što je veća stopa poreza na dobit. Dug doprinosi i financijskoj disciplini, jer postoji redoviti odljev novca kod otplate dijela glavnice i kamata. No, ako ste nisko zaduženi, možda se isplati povećati zaduženost ako ćete time povećati prinos na vlastiti kapital.

9. Ne pratite promjene propisa

Morate pratiti što se događa u vašem poslovnom okruženju, odnosno, što će se tek dogoditi. To ne morate nužno pratiti sami: zamolite nekog drugog da vas obavijesti.

Primjerice, možda vaš računovodstveni ured ili odvjetnički ured šalje redoviti newsletter s ključnim promjenama. Delegirajte, ali ne zanemarite!

10. Kršite zlatno pravilo financiranja

Zlatno pravilo financiranja govori nam da radni kapital treba biti pozitivan, odnosno da se dugoročni izvori koriste za financiranje dugoročne imovine.

Uglavnom se ova pogreška očituje u tome da se kratkoročni izvori financiranja, recimo kratkoročni kredit ili neplaćene obveze prema dobavljačima, koriste za neku investiciju. Primjerice, za kupnju opreme koja se koristi i amortizira idućih pet godina. I dok to može u iznimnim slučajevima imati smisla, često to rezultira poteškoćama pa na kraju završite tako da nemate za dobavljače, plaće ili poreze.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn