Zdrav odnos
s novcem

Milana Vlaović Kovaček: Društvo treba ženama izlaziti ususret kako bi imale što veću podršku

milana-vlaović

Milana Vlaović Kovaček: Društvo treba ženama izlaziti ususret kako bi imale što veću podršku

Razgovarali smo s Milanom Vlaović Kovaček koja je naša poznata novinarka, skladateljica, spisateljica i kolumnistica. Poznata je po književnim djelima Blato, Bomboni od meda, Rašetka i druge žene te Glad. Istaknula se i u glazbenoj karijeri, a veliki uspjeh je postignula s pjesmom Sasvim sigurna u izdvedbi Vesne Pisarović koja je te godine i pobijedila na Dori.

Trenutno piše kolumne za Gloriju u kojima progovara o položaju žena u hrvatskom društvu te se dotiče i financijskog aspekta.

Milanu smo pitali o njenom odnosu s novcem, što možemo napraviti na osobnoj i društvenoj razini za poboljšanje položaja žena, a rekla nam je i više o problemu financijskog nasilja s kojim se susreće sve veći broj žena.

  • ŽIN: Milana, iza Vas je bogata književna, novinarska i glazbena karijera. Ostvarena ste, svestrana i angažirana žena. Hvala na vremenu koje odvajate za naš portal. Novac je mnogima duboko emotivna tema, ponekad i pravi tabu u našem društvu. Svatko od nas ima neku priču s novcem. Kakav je Vaš odnos s novcem?

Milana: Moj odnos s novcem je jednostavan. Kad ga imam više, više i trošim. No, uvijek imam neku ušteđevinu.

Mislim da je ključna riječ vezana uz novac odgovornost, a postavka za nju su granice.

Kao studentica, imala sam račun u banci na koji bi moji uplatili novac za mjesec dana života u Zagrebu. Tada sam morala provesti u praksu davno naučenu lekciju i zbog toga sam svojoj djeci rano uvela mjesečni džeparac – koji moraju rasporediti na čitav mjesec jer neće dobiti više.

  • ŽIN: Što ste o novcu naučili od roditelja i bake/djedova, a što putem sama?

Milana: Od djeda sam jednom prilikom čula da se nikad sva jaja ne stavljaju u istu košaru i sva ušteđevina u jednu banku. Toga se i danas pridržavam.

  • ŽIN: Bez financijske neovisnosti nema istinske slobode i ravnopravnosti. Neznanje i nedovoljna osvještenost oko financija može dovesti do fatalnih financijskih i životnih pogrešaka.
    Jeste li Vi gledano unazad donijeli neke pogrešne financijske odluke? Ako da, koje, odnosno što biste danas drugačije napravili? 

Milana: Hoću li zažaliti to ću još vidjeti jer sam prošle godine napravila investiciju zbog koje sam po prvi put uzela kredit na svoju samostalnu djelatnost koja postoji od 2004. godine.

Bila je to godina u kojoj sam se nakon deset godina boravka u inozemstvu vratila živjeti u Hrvatsku u kojoj sam rodila svoje treće dijete i u kojoj sam postala poduzetnica s registriranom djelatnošću.

Financijska neovisnost mi je uvijek bila važna, zato sam radila i ulagala u svoje obrazovanje bez obzira na to kakve su bile moje životne okolnosti.

Moram priznati i to da sam kredit uzela zbog toga da isprobam kakav je to osjećaj, željela sam provjeriti smatra li banka da sam kreditno sposobna, a na moja razmišljanja tu dosta utječu i razgovori sa suprugom koji je ekonomist i poduzetnik.

Moj pogled na novac je danas više poduzetnički.

  • ŽIN: Iz Vašeg iskustva što je ključno za uspjeh danas. Možemo li imati sve ili moramo birati – djeca i obitelj ili karijera?

Milana: U tom smislu smo zakinute, moramo biti strpljivije i upornije od muškaraca, čije očinstvo nimalo ne utječe na razvoj karijere.

U tom procesu neke žene odustanu od nekog dijela sebe, jedne odustanu od karijere, dok druge odgađaju ili odustaju od majčinstva.

U tom smislu, društvo još treba ženama izlaziti ususret kako bi imale što veću podršku i logistiku.

  • ŽIN: Kad pričamo o novcu, i 2022. godine, dok žene postavljaju osnovna pitanja, muškarci dominantno koriste razne fin/wealthtech aplikacije i mlate pare na kriptovalutama. Kako promijeniti i osnažiti žene da bez srama i osude uče o novcu i da žele novac bez da se opravdaju, povezuju se i jačaju samopouzdanje – što možemo svi učiniti za sebe, za ženu pored sebe, a što na razini društva?

Milana: Slažem se da je društveno prihvatljivije da muškarci govore o novcu i da za njega pokazuju interes.

U svojim kolumnama pokušavam pisati, između ostalog, o ženama i novcu, ali kroz naglašen psihološki pristup.

Nastojim im prenijeti priče o ženama koje su upale u dužničko ropstvo, o raznim situacijama u kojima su moćne žene doživjele omalovažavanja i poniženja, kako bi osvijestile da se to događa svima, da njihova situacija koliko god teška bila, nije samo njihova i prepoznale takva ponašanja kao neprihvatljiva – jer odatle počinje promjena.

  • ŽIN: Što bi poručila mlađoj sebi?

Milana: Mlađoj sebi dala bih dozvolu da ranije bude svoja.

  • ŽIN: Financijsko nasilje jedna je od tema koju otvaramo na portalu. Što mislite da je još važno osvijestiti na temu nasilja nad ženama, posebice financijskog naslja kojeg smo nekako najmanje svjesne?

Milana: Financijsko nasilje širok je pojam, no kad ga već spominjete, prvo mi na pamet padnu žene koje za svoj rad mjesecima ne dobivaju plaću. Gledamo ih svako toliko na malim ekranima i čini mi se da smo sve manje na to osjetljivi. Ovo je vrlo važna tema, koja ima puno lica i naličja.

Foto: privatna arhiva Milane Vlaović Kovaček

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn