Zdrav odnos
s novcem

Kako stojite financijski? Donosimo 5 izazova za procjenu osobne financijske situacije!

Kako stojite financijski? Donosimo 5 izazova za procjenu osobne financijske situacije!

Praćenje kućnog budžeta osnova je financijske odgovornosti. Vođenje osobnih financija nije bitno samo za trenutno podmirenje troškova, već za dugoročno planiranje, štednju i ulaganje.

Ako primjerice imate u dugoročnom planu kupnju nekretnine, već danas započnite s financijskom pripremom.

Foto: Unsplash

Izazov 1: Pregled osobnih financija

Odvojite vrijeme za pregled svojih financija. Ako imate pristup internet bankarstvu u banci u kojoj imate tekući račun, preuzmite u Excelu transakcije od 01.01.2023. do 31.12.2023. Grupirajte uplate i isplate po računu za cijelu proteklu godinu.

Isplate po računu grupirajte u kategorije primjerice: prehrana, odjeća, obuća, domaćinstvo, sportske aktivnosti, gorivo, škola/edukacije. Sigurno će neki troškovi ostati izvan postavljenih grupa, no tada samo obratite pažnju da se ne radi o velikom izdatku.

Izazov 2: Financijska svjesnosti

Nakon što ste grupirali troškove, jeste li iznenađeni koje su Vam najveće stavke potrošnje? Jeste li svjesni na koje stvari trošite previše novca?

Možda imate nekoliko pretplata na streaming servise, koliko trošite na kućnu dostavu, treba li Vam pretplata na internetsko izdanje novina? Plaćate li banci naknadu za vođenje računa? Provjerite nudi li banka obiteljski paket koji će vam omogućiti mjesečnu uštedu.

Razmislite kako još možete uštediti u kućnom budžetu.

Izazov 3: Definirajte svoj mjesečni budžet

Nakon analize vlastite potrošnje i plana uštede, definirajte osobni mjesečni budžet. Potrošnja nije jednaka svaki mjesec pa je tako primjerice, prosinac mjesec u kojem se uobičajeno najviše troši dok je za vrijeme ljetnih praznika manja potrošnja na izvanškolske aktivnosti.

Kod planiranja budžeta po grupama po kojima ste razvrstali potrošnju, nastojte izdvojiti i određeni postotak za štednju. Napravite ostvariv plan svojih mjesečnih troškova jer ćete u suprotnom brzo odustati od financijskog planiranja.

Izazov 4: Definirajte iznos za štednju

Lakše je izdvojiti dio sredstava za štednju ako postavite ciljeve!

Kratkoročni ciljevi mogu biti ušteda za registraciju, štednja za putovanje, zatvaranje minusa po tekućem računu.

Dugoročni ciljevi mogu biti štednja za mirovinu, renovacija stana, kupnja automobila.

Kako biste bili ustrajni u štednji, ugovorite trajni nalog kojim se automatski, svaki mjesec, određeni iznos štednje prebacuje na štedni račun.

Izazov 5: Ciljana štednja za kredit

Ako planirate kupnju nekretnine, otvorite štedni račun i krenite s uplatama svaki mjesec. Ako ste u mogućnosti, već sad započnite s uplatama u visini budućeg anuiteta ili rate.

To je odličan način da sami prepoznate jeste li u mogućnosti mjesečno izdvajati određeni iznos. Dodatna korist ove štednje je da ušteđevinu, ovisno o iznosu, možete iskoristiti kao učešće za stambeni kredit, za kaparu, za trošak javnog bilježnika te za ostale troškove vezane uz kupnju nekretnine.

Budite strpljivi i uporni

Sigurno je da će se dogoditi i dodatni troškovi koji će vam poremetiti osobne financije, ali ni tada ne odustajte od vašeg plana. Nemojte biti prestrogi, uživajte u kavi s prijateljima ili obitelj odvedite na ručak.

Ipak, budite ustrajni u planiranju Vaših financija i Vašoj štednji. Isplati se biti financijski mudar!

Martina Mataić Škugor, dipl. iur., Opereta kreditno posredovanje

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Lider u 21. stoljeću: Ne mora biti savršen, ali mora znati kako motivirati i pokrenuti ljude

Prijava za članice

Pretraga

znn