Zdrav odnos
s novcem

Kako investirati u korist djece?

pexels pixabay 256468 min

Kako investirati u korist djece?

Postoji li investicija bez rizika s očekivanim dugoročnim pasivnim prihodom?

Naravno da postoji – to je investicija u ljudski kapital – i to što ranije u životu. Ipak, ovu investiciju izgleda ne shvaćamo ozbiljno jer sadrži nefinancijske komponente koje teško razumijemo. A ono što ne razumijemo – najradije izbjegavamo.

Zašto je tome tako?

Ako znamo da je ljudski kapital najbolja investicija, zašto investicije u korist djece nisu prioritet i u javnim politikama?

Ako su zdravlje i znanje najbolja garancija za bolju budućnost i ako svi to uzimamo zdravo za gotovo, zašto financije ne prate to znanje?

Kako to da najznačajnije stavke javnih rashoda nisu upravo u korist djece? Zašto još uvijek najveći dio troška brige o djeci, njihovog obrazovanja i zaštite preuzimaju sami roditelji?

Kako je moguće da mlade žene moraju odluke o roditeljstvu donositi na osnovu egzistencijalnih rizika?

Već imam dovoljno godina, iskustva i znanja da me nije briga hoće li netko moje razmišljanje a priori otpisati kao nevažno jer sam nemajka. Možda je i neroditeljstvo, koje smo muž i ja prihvatili kao našu realnost, upravo podsvjesno određeno svjesnošću o propuhu između dimenzija siromaštva kojem bismo naše potomstvo potencijalno izložili. Radeći godinama u organizaciji kreiranoj upravo sa svrhom da ispuni obećanje čovječanstva prema djeci, često sam slušala i govorila da djeca nisu budućnost, nego upravo – sadašnjost.

Moje godine mi daju za pravo i da potvrdim da vremena nema za čekanje političke volje, dogovore stranaka ili kompromise sebičnih interesa.

Vrijeme za investiranje u korist djece je uvijek – jučer, danas i sutra.

Namjerno ne koristim geografske odrednice – jer mi nije ni bitno u kojoj državi, zajednici ili o čijoj teritoriji se radi. U današnje vrijeme migracija, online povezivanja i društvenih nepravdi, čvrsto vjerujem da svako treba živjeti i raditi tamo gdje je bolje i gdje ima više mogućnosti i prilika.

Nadasve, ideal države po mjeri djeteta još uvijek je ideal – čak i u razvijenim ekonomijama i uređenim društvima žive djeca kojima je u prvim godinama života uskraćeno nešto od onoga na što imaju pravo – od zaštite do prilika, obrazovanja ili poštovanja.

Podaci o tome su dostupni javno, a ako podaci ne postoje, to bi mogao biti znak da nešto nije dovoljno bitno, zar ne?

Čak i ako uvedemo notu patriotizma, jasno je da zemlje koje ne investiraju u dobrobit za djecu, taj patriotizam ne žive na djelu.

Što se zapravo smatra investicijama u korist djece?

Nisu to samo nadoknade roditeljima i usluge socijalne zaštite, nisu to samo kvalitetno obrazovanje i zdravstvene usluge, nego su to i poštovanje, prilike i pravičnost.

To je i njihov osjećaj pripadnosti društvu, dojam da ih se sluša i poštuje.

Nisu to samo stipendije ili humanitarne akcije za liječenje, nego i vrijeme koje posvetimo razmišljanju o dobrobiti djece.

Nisu to samo stavke u proračunima, nego i svjesnost da njihova prava nisu uvjetna: svako dijete je dijete, bez obzira na to kakve su im sposobnosti, gdje žive ili tko su im roditelji.

Načelno, svi ćemo se složiti oko toga.

Gdje onda nastaju problemi i otkud onda i u najbogatijim državama nevidljiva djeca?

Zato što su rođeni neodvojivo vezani za predrasude, ograničenja i nepravdu – bilo da su im se roditelji razveli, da su im roditelji odlučili živjeti tamo gdje im je bolje, pa ih smatraju manjinom, bilo da su rođeni sa smetnjama u razvoju ili okruženi siromaštvom.

Zašto da brinemo o tuđoj djeci, pita se netko. Zbog prvog pitanja u članku. Ako već ne razumijemo pravičnost i društvenu odgovornost, možemo li uvažiti ekonomsku logiku?

Kako onda investirati u korist djece?

Što jednom reče pametna žena: Hajde da pogledamo u oči jedno dijete koje nije naše i zapitamo se kako im povećati šanse u životu, i to ne za jedan dan, kupovinom jeftinih poklona, nego uvažavanjem jednostavne činjenice – da to dijete nije budućnost, nego i sadašnjost.

Prije nekoliko godina fascinirala me serija Početak života na Netflixu. Iako nije ostvarila broj pregleda poput popularnih naslova, već sam trailer je obećavao – Ako promijenimo početak, mijenjamo cijelu priču.

Znanstvenici već desetljećima prikupljanju dokaze iz prirodnih i društvenih znanosti, o tome da je pravovremena investicija – znači u prvim godinama života – ključna za uspjeh u životu.

Mozak novorođenčeta sadrži gotove sve neurone koje će ikad razviti. Nekih 80 posto mozga razvije se u prve tri godine života.

Iako se sposobnosti razvijaju cijeli život, brojna istraživanja ukazuju na to da empatija i samokontrola razvijeni u prvim godinama života umanjuju vjerojatnost za nasilna i kriminalna ponašanja kasnije u životu.

Interpersonalne vještine i sposobnost učenja, koji se razvijaju u bliskom poticajnom kontaktu sa skrbnicima, jeftina su ulaganja koja rezultiraju dugoročnim koristima – uključujući zdravlje u odrasloj dobi, obrazovanje, zaradu, odnose s partnerima i društveni život.

Ako im je to uskraćeno u ranim godinama, osobe mogu zarađivati čak za trećinu manje od svojih vršnjaka, pokazalo je jedno istraživanje o efektima programa intervencije u ranom djetinjstvu.

Kad zarađuju manje, roditelji svojoj djeci mogu manje priuštiti i tako se ciklus odrastanja u siromaštvu prenosi generacijama.

Na nivou društava, efekti se multipliciraju, a propuštene prilike teško je i skupo kompenzirati.

Na kraju, što čini tu čarobnu formulu najbolje investicije?

Dobro zdravlje, adekvatna prehrana, prilike za rano učenje, odgovorno roditeljstvo te sigurnost i zaštita.

Da, dobar dio pomenutog ne može se platiti novcem, ali dovoljno novca – u kombinaciji sa znanjem i ljubavlju – već čini dobar dio čarolije.

Meni kao nemajci preostaje da pratim što o toj čaroliji kaže nauka i da u magičnu formulu dodam i ekonomske argumente.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Lider u 21. stoljeću: Ne mora biti savršen, ali mora znati kako motivirati i pokrenuti ljude

Prijava za članice

Pretraga

znn