Zdrav odnos
s novcem

Je li žena ženi vuk i kakve to veze ima s novcem?

Je li žena ženi vuk i kakve to veze ima s novcem?

I tebe je strah konkurencije? Misliš da netko može oduzeti ono što ti pripada? Vjeruješ li da je (pre)malo žena u biznisu, politici ili centrima donošenja odluka? Kako onda žene (pre)često pomisle da se za tih nekoliko mjesta moraju boriti protiv drugih žena? Koliko puta nam se dopusti da dokažemo da je lakše stvarati nova mjesta koja će biti možda bolje prilagođena upravo ženama?

Umjesto da se borimo za svoj dio kolača, možemo razmijeniti recepte i napraviti više boljih kolača – nedavno smo se usuglasile u razgovoru.

Zašto uspješne žene jedna drugoj nisu prijetnja nego inspiracija? Zato što znaju da im nitko ne može oteti ono što im pripada. Žene znaju i da se za ljubav svojih partnera ne vrijedi “boriti” protiv konkurencije. Ako su ucjene, strah ili prijetnje jedini razlog i jedini način da ostane u vezi – je li takva veza u njenom najboljem interesu?

Foto: Unsplash

Kako onda umjesto konkurencije graditi mreže, poveznice i novu vrijednost?

Tako što ćemo i sebi i drugima pokazati da je kreiranje nove vrijednosti – ženstveno. Ako donošenje novog života na svijet nije kreiranje nove vrijednosti i ako tako stvorena vrijednost nije dokaz da se ljubav može širiti i množiti bez konkurencije – jedino tada možemo razumjeti otkud ženama dolazi strah i manjak samopouzdanja.

Manjak samopoštovanja, nedostatak hrabrosti i umanjivanje vlastite vrijednosti sigurno su neželjeni efekti društvenih normi koje štete i muškarcima.

Kako to pobijediti?

Praktičnom podrškom ženama: dijeljenjem znanja, preporukama i plaćanjem njenih proizvoda i usluga. Nije dovoljno ponuditi emocionalnu i moralnu podršku, koliko god ona bila bitna. Teško bi ih bilo unovčiti i koristiti za plaćanje računa.

Na kraju, kakve to ima veze s novcem? Veza je emocionalna: žene vole i trošiti i zarađivati novac i nije ih sram niti strah prihvatiti da se njihova vrijednost ne mjeri i ne plaća novcem. Žene su to prihvatile, ostaje još samo da toga postanu svjesne.

Inspiraciju za ovaj tekst dala mi je inteligentna žena Eleanor Beaton u odličnoj epizodi svog podcasta Anchored Intelligence (5 Ways Scarcity Shows Up And Sabotages Women Entrepreneurs).

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Lider u 21. stoljeću: Ne mora biti savršen, ali mora znati kako motivirati i pokrenuti ljude

Prijava za članice

Pretraga

znn